Aktuální zprávy z klubu
st 27.7.2022 | Pavel Tureček, Jan Vavřina | Foto Stanislav Souček: Posledním kapitánem prvoligového Hradce byl Michal Tvrdík

Hradecká historie: Prvoligová stabilita. Ale postup daleko...

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází ve středu a neděli. A předposlední díl mapuje dlouhou prvoligovou éru.

Účastí v play off v sezóně 2003/04 se hradečtí hokejisté definitivně usadili v první lize. Od té doby už hráli převážně na čele tabulky, nikdy neskončili mimo účast ve vyřazovacích bojích, i když třeba v sezóně 2012/13 byl klub na začátku sezóny několik kol na poslední příčce a došlo ke změně trenéra. To hradeckého odchovance a posléze hokejového světoběžníka Martina Hostáka vystřídal Jiří Kučera.

Smolné bylo play-off na počátku roku 2005. V něm díky třetímu místu měl Hradec ve čtvrtfinále proti Chomutovu výhodu případného pátého zápasu doma. První dvě domácí utkání červenožlutí vyhráli, ale soupeř dokázal na domácím ledě sérii vyrovnat. A kvůli bitce v závěru čtvrtého zápasu došlo k množství suspendací. S tím se hůř vyrovnávali Východočeši a před zaplněnou halou postupový mečbol po prohře 3:5 nevyužili.

Klubovou ikonou byl v této éře bezpochyby Jaroslav Roubík | Foto: Stanislav Souček

V sezóně 2005/06 oplatili po nepříliš výrazných výkonech v základní části Jihlavě vyřazení ze sezóny 2003/04. Na jaře 2007 zakončili suverénní působení v základní části vítězstvím v ní. Pod vedením trenéra Vladimíra Jeřábka získali úctyhodných 115 bodů a nastříleli přes 200 branek! Ve čtvrtfinále přehráli Sarezu Ostrava a mířili vysoko. Stopku jim však znovu vystavil Chomutov.

I v dalších sezónách byla stropem převážně účast v semifinále. Byť klub patřil k širší špičce první ligy, přešlapoval na místě. Oživením byla snad jen derby s Chrudimí a Vrchlabí. Jeden zápas vyřazovací části ve Vrchlabí dokonce provázela v roce 2009 hromadná bitka. Diváky přestávaly souboje se stále stejnými mužstvy pomalu bavit, návštěvy klesaly. Došlo i k ukončení spolupráce s Pardubicemi, klub se stal samostatný, se všemi výhodami, ale i nevýhodami z toho plynoucími.

Závěrečných 158 vteřin prvoligové éry | Foto: Stanislav Souček

V jednu chvíli to také v této éře vypadalo, že se v Hradci Králové bude hrát KHL, ale projekt nakonec skončil v Popradu. Na soutok Labe s Orlicí ale přece jen jeden ruský velkoklub dorazil, v rámci přípravného utkání vyzvali Lvi Říhův SKA Petrohrad.

Soudním sporem skončila rekonstrukce hradecké haly, nicméně část plánovaných prací se podařilo dokončit, mimo jiné vyrostly zcela nové a v Hradci Králové neznámé skyboxy. I to byl dost možná jeden z důvodů, proč následně ve městě zakotvila extraliga. Nicméně ještě před tím jednu sezónu odehráli hradečtí hokejisté jako Královští lvi, kdy tento název vystřídal předchozí sponzorsky ovlivněné názvy klubu HC VČE či HC VCES. A když Hradec padl v šestém čtvrtfinále 2013 proti Olomouci 0:1, asi nikdo netušil, že je to nadlouho poslední prvoligový zápas pod Bílou věží...

Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: