Aktuální zprávy z klubu
po 7.2.2022 | Daniel Krátký, Martin Voltr

Jakub Tichý míří z Hradce do zámoří: V kabině jsme to slavili

Základní juniorský sezónní cíl byl splněn: tým se zachránil ve své extralize. A tak jeden ze základních stavebních kamenů – brankář Jakub Tichý dostal od klubu zelenou k přesunu do zámoří. Člen širšího kádru reprezentace do dvaceti let si tak zachytá americkou juniorskou soutěž USHL. V té bude oblékat dres Waterloo Black Hawks.

Talentovaný brankář se chtěl na zámořskou misi vydat už před sezónou, pár měsíců si ale musel počkat. K záchraně v extralize juniorů totiž bylo potřeba silné duo mezi tyčemi. „Do Waterloo byl draftovaný Patrik Hamrla, který ale nakonec zvolil jinou soutěž. I na jeho doporučení a za pomoci mého agenta jsem byl oslovený, jestli bych neměl zájem tam jít,“ popisuje osmnáctiletý gólman. „Vedli jsme jednání, ale s Hradcem jsme se domluvili, že mě zatím nepustí kvůli záchraně v juniorské extralize. Pořád mi ale z Ameriky psali a teď v půlce sezóny, když jsme už měli víceméně jisté, že nespadneme, jsem se s Hradcem dohodl, že mě pustí,“ prozrazuje Jakub Tichý o jednání.

Už před sezónou bylo jasné, že sestupovat bude z juniorské extraligy mnoho mužstev, což byl pro všechny velký strašák. „Padá šest týmů a snižuje se i počet akademií... Myslím, že i Hradec měl trochu respekt, aby se zachránil a neztratil akademii,“ tvrdí mladý junior, který nakonec dostal prostor nejenom v juniorce. V létě si zachytal i za hradecké áčko. Poté si připsal i prvoligový debut v partnerském Kolíně. „Když se ohlédnu dozadu, tak i těch dvacet zápasů v juniorce mi hodně dalo a navíc jsem ještě nahlédl do seniorského hokeje. Takže si vůbec nemyslím, že bych něco ztratil, naopak jsem i něco získal. Jsem vděčný, že jsem mohl nastoupit do několika zápasů v první lize,“ ví brankář, který naskočil do dvaceti zápasů extraligy juniorů, ze kterých jedenáctkrát odešel jako vítěz. Navrch si udržel skvělá čísla. Jeho úspěšnost zákroku vyšplhala až na 93,62 %.

V létě si proti Kolínu odbyl Jakub Tichý debut v prvním týmu | foto: Jan Kobzáň / SC Kolín

Co ale na přesun osmnáctileté opory juniorky do zámoří říkali trenéři a spoluhráči? „Samozřejmě mi to přáli. Hlavně trenéři mi říkali, že to bude fajn a že je dobře, že to zkusím, protože to bude obrovská zkušenost. Taky se osamostatním a naučím jazyk. Říkali mi, že to pro mě bude velké plus,“ líčí Jakub Tichý. „Asi před dvěma týdny jsme to nějak slavili a teď poslední den jsme měli v kabině občerstvení a loučili jsme se s kluky i trenéry. Určitě je budu dál sledovat a držet jim palce, budeme v kontaktu.“

Osmnáctiletý brankář míří do zámořské USHL, kde bude nastupovat v dresu Waterloo Black Hawks. V něm v minulých letech působil třeba Matěj Blümel, současný útočník Pardubic. I ten doporučil přesun za moře. „Říkal, že na klub nedá dopustit. Že tam mají profesionální přístup, zázemí skoro jako v extralize a snaží se fakt pracovat s každým hráčem. Vím, že už několikrát vyhráli ligu a je to docela věhlasný tým. Jinak Waterloo je malé městečko se zhruba 60 tisíci obyvatel, takže takový menší Hradec,“ pousměje se Jakub Tichý.

Za Kolín naskočil Jakub Tichý do čtyř zápasů | foto: Jan Kobzáň / SC Kolín

Ve Waterloo bude juniorský gólman bojovat o místo, v kádru ale nebude mít žádného spoluhráče z Česka nebo Slovenska. Ani z Evropy. „Koukal jsem, že tam mají dva gólmany, ale klub o mě měl pořád zájem. Jdu tam s tím, že se poperu o místo a nemám vůbec nic jistého. Je to ale kvalitní soutěž, takže jsem rád, že jsem udělal změnu a jdu za lepším,“ vysvětluje vytáhlý brankář. „Je to transfer do konce sezóny. Měli jsme jednání s vedením Hradce a pořád jsem jejich hráč,“ pokračuje. „Waterloo ale na další ročník žádné gólmany zatím nemá, oba dva míří na univerzitu. Kdybych byl v Americe i příští rok, tak bych si nestěžoval,“ míní Jakub Tichý.

Do univerzitní NCAA by mohl zamířit, stejně jako jeho noví brankářští kolegové z Waterloo nebo exhradecký Tomáš Vomáčka, i brankář Jakub Tichý. Nebo ne? „Uvidíme, jak to bude po sezóně. Já ale nejsem úplně studijní typ,“ pousměje se osmnáctiletý gólman, jenž poprvé v kariéře opouští Česko. A tak i vlastní rodinu. „Chtěl bych jim poděkovat za to, jak se o mě starali a trávili se mnou veškerý čas na zimácích. Asi se jim bude stýskat, ale to se jim vůbec nedivím, protože je to můj první přestup, a hned takovou dálku za moře,“ uzavírá nová akvizice Waterloo Black Hawks.