Akademie ČH
so 26.6.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Jiří Janoušek o nové funkci i sezóně: Pojede se na plné pecky

S velkou výzvou v podobě nové pozice vedoucího akademie Mountfieldu HK vstoupil do nového ročníku trenér Jiří Janoušek mladší. Talentovaný kouč ve funkci vystřídal Aleše Krátošku, jenž organizaci opustil. V rozhovoru se následně rozpovídal nejenom o této velké změně, ale také o nové sezóně, ve které nás čeká velký řez v počtu účastníků takřka ve všech soutěžích.

Do nové sezóny jste vstoupil v nové funkci, nově jste šéftrenérem akademie. Jak jste tuhle zprávu přijal a jak se to celé seběhlo?
Poté, co v Hradci skončil Aleš Krátoška mi volal Martin Stehno a ptal se mě, jestli bych na tuhle nabídku kývnul, kdyby přišla. Hnedka jsem mu říkal, že ano. Protože taková nabídka se neodmítá.

Berete to jako svůj další posun v kariéře?
Jednoznačně. Beru to tak, že v rámci trénování mládeže je tohle a trénování juniorky za mě to nejvíc, co může být. Nesmírně si té nabídky vážím a samozřejmě mě velmi potěšila. V klubu je celá řada velmi kvalitních trenérů a to, že to rozhodnutí nakonec padlo na mě? Jsem za to moc vděčný.

Co vaše nová funkce obnáší? V čem pro vás nastala největší změna?
V zodpovědnosti. Už předtím jsem v akademii působil jako trenér dorostu nebo juniorů. Ale neměl jsem tu hlavní zodpovědnost. Jak za administrativní stránku, tak také za tu sportovní. Nyní musím řešit i administrativní věci, které se musí plnit v rámci akademii. Spolupráce s Pavlem Geffertem, který má na starosti propojení akademie se svazem, mě vždycky bavila. A věřím, že to nezakřiknu a spolupráce bude dobře fungovat i nadále.

Fanoušci úplně neví, co obnáší papírování kolem mládeže. O co konkrétně jde?
Na začátku sezóny, což bereme někdy v dubnu, přijde ze svazu harmonogram na celý rok, na kterém je zapsáno, do kterého data se musí co odeslat a splnit. Ať je to posílání tréninkových plánů, včetně náplní tréninků, ať je to kontrola evidence školního prospěchu. A další věci, které se vztahují k tréninkovému procesu.

Přichází pak také nějaký feedback ze Svazu?
Největší zpětná vazba je v tomto v rámci svazových testů, kdy přijde hodnocení kondiční připravenosti hráčů, což jsou testy z FTVS. Ty obsahují rozbor trénovanosti, biologického věku, kalendářního věku a další celé řady informací, které člověk díky těmto testům obdrží. Potom je to také wingate test v rámci anaerobní kondice.

„Naším cílem je dostat co největší počet hráčů na takovou úroveň, aby nastupovali v reprezentacích.“

Jiří Janoušek (o cílech hradecké akademie)

Určitě máte nějaký cíl, kam a jak byste chtěl akademii posunout. Je to tak?
Dovolím si říct, že akademie fungovala na velmi slušné úrovni, co se týká sportovní stránky. Byla tady celá řada reprezentantů, až na jeden dva roky zpátky, kdy se příliš v tomhle směru nedařilo. Ale poslední rok byl velmi úspěšný, měli jsme čtyři hráče na osmnáctkách. Dá se říct, že sportovní stránka fungovala. Chtěl bych, abychom na to navázali. Samozřejmě abychom šli i za týmovým úspěchem, který letos bude velmi důležitý, alespoň co se týká juniorky a dorostu. Soutěže budou náročné, padá z nich velký počet týmů, takže je potřeba je zvládnout i týmově a výsledkově. Naším velkým cílem je ale také to, aby se nám z týmového výkonu vykrystalizovaly i velké hokejové individuality, který by se mohly prosadit do nejvyššího hokeje.

Měřítko srovnání jsou tedy zejména výsledky mládežnických kategorií a také kolik hráčů vyprodukuje klub do mládežnických reprezentací a do A-týmu?
Je to takhle nastavené. I v hodnocení akademií, kdy nejvíc bodů dostávají kluby za to, kolik hráčů se prosadilo do dospělého hokeje. A už je z toho vyškrtnutá i Chance liga, takže se počítají jenom starty v extralize mužů a dále pak utkání na nejvyšších akcích mládežníků, jako jsou MS do dvaceti let, MS do osmnácti let, Hlinka Gretzky Cup. Samozřejmě je naším cílem dostat a posunout co největší počet hráčů na takovou úroveň, aby nastupovali v reprezentacích. A aby byli v budoucnu schopni nastoupit i v Hradci za první tým.

A tomu by mohl pomoct návrat Tomáše Martince k áčku. Berete to také tak?
Nabízí se to, Tomáš má ke klubu velký vztah. Působí tady velmi dlouhou dobu a záleží mu na hradeckém klubu. Vím, že i jeho vizí je, aby do budoucna v hradeckém mužstvu nastupovalo co nejvíce odchovanců. Je to ale také samozřejmě o práci hráčů. Myslím si, že oni svou šanci dostanou, ale je to hlavně na nich. Na jejich pracovitosti, cílevědomosti a ctižádosti. Nemělo by to být tak, že někdo dostane něco úplně zadarmo, ale musí si to zasloužit svou prací.

Už jste zmiňoval nový ranking, který představil Svaz. Na čem je podle vás třeba zapracovat?
Největší bodové dotace jsou za účasti hráčů jak v extralize mužů, tak v národních týmech. Ale samozřejmě je i náš cíl, abychom postupně vylepšili a přebudovávali zázemí, abychom dávali hráčům Hradce nejlepší podmínky pro celý trénink. A to nejenom co se týká samotné sportovní stránky, ale také regenerace a dalších věcí.

Takže zázemí berete jako velkou rezervu?
Myslím si, že ano. Je to dané tím, že stadion se stále rekonstruuje a upravuje. Když jsme tu před deseti lety začínali, tak za tu dobu jsme se výrazně posunuli. Ale myslím, že stále máme některé mezery, které dokážeme zlepšit.

Navázala se zároveň úzká spolupráce s prvoligovým Kolínem. To je pro mladé hráče velká šance, že? Co na to říkáte?
Je to velká příležitost a motivace pro hráče, že cesta do dospělého hokeje pro ně jednoduše existuje. Ale musí si to zasloužit, musí vynikat v juniorech. Musí být schopní se prosazovat v mládeži a pak je samozřejmě budeme podporovat, aby se posunuli do dospělého hokeje.

„Věřím, že krok, který svaz udělal, je správný.“

Jiří Janoušek (o řezu účastníků v soutěžích)

V posledních letech se hráči hodně posouvali mezi kategoriemi. Očekáváte, že tohle už se v příští sezóně moc dít nebude, vzhledem k tomu, že se budou celkem rapidně zužovat soutěže?
Nemůžu mluvit úplně za ostatní týmy v extralize, ale co mám zprávy, tak by to tak mělo být. Doteď byly soutěže, i kvůli covidu, uzavřené. Nebyl tak strašák pádu do nižší soutěže, a ty proto neměly takovou kvalitu. A abychom rozdílovým hráčům dali něco navíc, tak se posouvali o kategorii výš. Ale často byly ty posuny v rámci republiky umělé. A nemyslím si, že bychom v republice měli tolik juniorů, kteří by měli na to, aby hráli i Chance ligu. V rámci nějakých umělých posunů to množství hráčů bylo opravdu vysoké, a myslím si, že si té příležitosti někteří ani tolik nevážili. Velké řezy do soutěží, ať už jsou to Chance liga, extraliga juniorů a dorostu, podle mě povedou k tomu, že co největší kvalita se bude koncentrovat v konkrétních soutěžích. A posunutý bude pouze ten, kdo na to bude mít a bude to pro něj mít význam.

Berete zužování soutěží jako správný krok?
Určitě, mluvilo se o tom velmi dlouho. Věřím, že krok, který svaz udělal, je správný.

Co udělat pro to, aby Hradec měl účastníky v nejvyšších soutěžích i v následujících letech?
Věřím, že budeme velmi dobře připraveni po fyzické stránce. My trenéři i hráči uděláme všechno pro to, abychom byli ve stěžejních kategoriích úspěšní.

Jaké je vaše očekávání od další sezóny? Nebudou mládežníci až pod velkým tlakem?
Samozřejmě, může panovat nějaká nervozita nebo očekávání. Následky by mohly být velmi nepříjemné, ale na druhou stranu si myslím, že nás čeká parádní sezóna. A to na všech frontách, všude se bude o něco hrát. Od prvního kola. Pojede se na plné pecky, a to jak v áčku, Chance lize, extralize juniorů i dorostu. Nás trenéry i hráče to může posouvat jedině dopředu.

Může mít hradecký klub po celkem úspěšných letech v mládeží za cíl "pouze" udržet se? Nebo budou ambice vyšší?
Snažíme se hráče připravit na to, že sezóna bude hodně náročná. A připravit je na to, že každý zápas bude potřeba odehrát na sto procent. Abychom toho byli schopni, tak musíme každý trénink odpracovat na sto procent, a tímhle se můžeme posouvat a můžeme být úspěšní. Nedovolím si odhadnout, na jaké umístění to bude stačit. Ale samozřejmě se chceme pohybovat co nejvýše.