Aktuální zprávy z klubu
út 13.10.2020 | Jan Vavřina

Konec karantény se blíží. Co dál čeká hradecký i ligový hokej?

Podzim roku 2020 je nejen pro všechny extraligové hokejisty hodně specifický. Ještě 29. září hráči Mountfieldu HK deklasovali Olomouc 6:1, nadcházející den se u nich ale objevily příznaky onemocnění Covid-19, a celý kádr následně absolvoval dvě vlny testování. Jejich výsledky postupně odhalily nákazu u většiny A-mužstva, které proto muselo zamířit do karantény. Jaká je aktuální situace a kdy se hráči vrátí do běžného režimu?

Na tuto otázku je s ohledem na neustále se měnící vývoj a vládní nařízení těžké odpovědět, celý tým by se však již brzy měl začít připravovat na pokračování sezóny, což potvrzuje klubový lékař Jan Vícha. „Přibližně třetině hráčů už byla karanténa ukončena, ti začínají trénovat individuálně. Zbytek týmu by měl ukončit izolaci v závěru tohoto týdne,“ prozrazuje.

Jaký vývoj má nemoc v případě členů Mountfieldu HK? „Naštěstí nejde o nic dramatického. Pár hráčů mělo těžší průběh s dlouhodobějšími vyššími teplotami a celkovou schváceností a únavou, ale bez nutné hospitalizace. U většiny týmu je však průběh mírný – neprodělali všechny symptomy, pouze některé,“ líčí lékař Fakultní nemocnice Hradec Králové.

„Od příštího týdne bychom mohli trénovat po skupinách.“

Michal Tvrdík (o přípravě na sezónu)

Hráči se postupně s končící izolací zapojují do tréninků, které mají momentálně individuální formu. Podle generálního manažera Aleše Kmoníčka bude vedení klubu řešit další postup s ohledem na platná opatření. „Budeme chtít trénovat v takovém rozsahu, jaký nám bude umožněn skrze vládní nařízení,“ sděluje s tím, že fyzickou přípravu mužstva vede coby kondiční trenér Michal Tvrdík ve spolupráci se svými kolegy.

„Hráči, kteří jsou v karanténě, jsou doma, odpočívají a netrénují. Ti, kterým byla už izolace ukončena, se připravují podle individuálních plánů, které jim byly zaslány. Od příštího týdne bychom mohli trénovat po skupinách, proto intenzivně hledáme a jednáme o venkovních možnostech, které by vyhovovaly nám i momentálním předpisům,“ hlásí Michal Tvrdík.

Hokejová garnitura však vyjednává o tom, aby byla pravidla pro profesionální sportovce částečně uvolněna. „Věříme, že bychom mohli dosáhnout určitých změn na základě dopisu, který zástupci APK LH směřovali na premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Jeho obsahem je apel, aby bylo umožněno profesionálním sportovcům plnohodnotně trénovat a připravovat se tak na další průběh sezóny. Důležitým argumentem je fakt, že promořenost v rámci extraligových klubů je velmi vysoká, v Mountfieldu HK dosahuje 90 % členů týmu,“ pokračuje Aleš Kmoníček.

„Jde nám o to, aby extraliga pokračovala a sezóna proběhla regulérním způsobem.“

GM Aleš Kmoníček (o pokračování Tipsport extraligy)

Ožehavými tématy jsou také pokračování nejvyšší soutěže a termíny ligových utkání. Vedení Tipsport extraligy v uplynulých dnech přijalo nový rozpis soutěže, který předpokládá, že se stihne odehrát všech 52 kol základní části. Avšak za předpokladu, že zákaz provozování sportovních aktivit se na profesionální sport bude vztahovat do 25. října, jak je aktuálně plánováno. První zápasy by se podle nového rozpisu měly hrát 30. října.

„Chtěli bychom hrát samozřejmě před diváky, protože jsou pro nás velice důležití. Doufáme, že se situace postupně uklidní a budou moci na stadiony. Pokud k tomuto pozitivnímu vývoji nedojde, jsme připraveni hrát i bez diváků. Hlavně nám jde o to, aby extraliga pokračovala a sezóna proběhla regulérním způsobem. Pokud by došlo k dalšímu zákazu, tak by se sezóna pravděpodobně nestihla odehrát v plánovaném formátu, a mělo by to fatální následky nejen pro letošní ročník,“ varuje závěrem generální manažer Aleš Kmoníček.