Aktuální zprávy z klubu
pá 20.5.2022 | Jan Brůna

Los skupin CHL se blíží. Na koho může Hradec narazit?

Už příští týden budou Hradečtí znát soupeře pro skupinu Ligy mistrů. Lvi si vybojovali již čtvrtou účast v této prestižní soutěži a vyhlíží, kdo jim bude 25. května přidělen. Nabídka je skutečně široká – Východočeši mohou vyzvat minulého vítěze, rekordmana z Frölundy nebo známé soky ze sousedních zemí. ČPP Aréna tak znovu uvidí v akci nejlepší evropské kluby.

Hokejisté Mountfieldu HK si zajistili čtvrtou účast v CHL již na konci února, tedy v závěru základní části. Hradec byl dokonce prvním celkem, který se do nadcházejícího ročníku prestižní ligy kvalifikoval. Po sezónách 2017/18 a 2018/19, kdy si Lvi zahráli skupinovou fázi, a sezóně 2019/20, kdy se probojovali až do finále, se tak východočeský tým ukáže na evropské scéně znovu.

Los skupin proběhne už brzy, a to 25. května ve finském Tampere. Jaká jsou jeho pravidla? Mužstva, která se do Ligy mistrů kvalifikovala, jsou rozdělena do čtyř košů podle žebříčku CHL. Ten bere v potaz výkonnost týmu v domácí lize a hodnocení této ligy v porovnání s ostatními evropskými. Mountfield se spolu s dalšími sedmi celky nachází ve druhém koši.

Dvaatřicet mužstev bude rozděleno po čtyřech do osmi skupin. Losovat se bude od posledního koše, tudíž Hradečtí přijdou na řadu jako předposlední. Přesné složení skupin sice ještě neznají, již nyní však vědí, že se nepotkají ani s mistrovským Třincem, ani se stříbrnou Spartou. Dva týmy ze stejné země totiž nemohou být přiřazeny do stejné skupiny. Rozpis utkání bude znám krátce po losu.

Východočeši se znovu těší na konfrontaci s nejlepšími celky Evropy a nabídka možných soupeřů je opravdu pestrá. V prvním koši lze najít například švédské Rögle, které poslední ročník Champions Hockey League ovládlo, berlínské Eisbären, na něž svěřenci Tomáše Martince narazili v letní přípravě, nebo ambiciózní Salcburk.

Atraktivním sokem je samozřejmě také Frölunda. Mužstvo z Göteborgu bralo zlato čtyřikrát ze šesti případů, kdy se CHL konala, a jednou skončilo druhé! Fanoušci Lvů si jistě pamatují na finále z roku 2020, které hostila hradecká ČPP Aréna. Východočeši tehdy dokonce nad Indiány vedli, nakonec ale padli 1:3 a získali stříbrné medaile.

Zajímavou konfrontací by byl i souboj se Slovanem Bratislava (čtvrtý koš), se kterým si zahrál KHL i kapitán Mountfieldu Radek Smoleňák. Ať už los dopadne jakkoliv, příznivci Hradce se mohou rozhodně těšit na střetnutí s kvalitními týmy z celé Evropy.

Koš 1: Rögle Ängelholm (CHLW/SWE1), Färjestad Karlstad (SWE2), EV Zug (SUI1), Eisbären Berlin (GER1), Tappara Tampere (FIN1), Oceláři Třinec (CZE1), Red Bull Salzburg (AUT/ICE1), Luleå Hockey (SWE3)

Koš 2: Fribourg-Gottéron (SUI2), Red Bull Munich (GER2), Jukurit Mikkeli (FIN2), Mountfield HK (CZE2), Villach SV (AUT/ICE2), Skellefteå AIK (SWE4), ZSC Lions Zurich (SUI3), Grizzlys Wolfsburg (GER3)

Koš 3: Ilves Tampere (FIN3), Sparta Prague (CZE3), Fehérvár AV19 (HUN/ICE3), Frölunda Gothenburg (SWE5), Rapperswil-Jona Lakers (SUI4), Straubing Tigers (GER4), TPS Turku (FIN4), HC Davos (SUI5)

Koš 4: Belfast Giants (UK1), Grenoble (FRA1), Slovan Bratislava (SVK1), Stavanger Oilers (NOR1), GKS Katowice (POL1), Aalborg Pirates (DEN1), Olimpija Ljubljana (WC/ICE/SLO1), Comarch Cracovia (CCW/POL2)