Preview k zápasu
st 11.8.2021 | Jan Brůna

Lvy čekají dva zápasy ve dvou dnech. K prvnímu míří do Varů

Hokejisté hradeckého A-týmu v úterý skvěle vstoupili do domácí přípravy, když za záda olomouckého gólmana Jana Lukáše dostali šest puků a do své svatyně nepustili ani jeden. Přátelské mače ale rychle pokračují a další čeká Lvy na ledě Karlových Varů. Západočeši v předsezóně dosud nepoznali porážku a svou šňůru výher budou chtít natáhnout. Startuje se ve čtvrtek od 17:30.

„Budeme se chtít prezentovat aktivně, agresivně, hodně bruslit a napadat.“

#69 Martin Štohanzl (o herním projevu proti Varům)

Hráči Mountfieldu HK si v úterý hravě poradili s Olomoucí, které nasázeli šest branek. O tu první se po dobré kombinaci postaral Martin Štohanzl, jenž poprvé nastoupil za hradecký A-tým. „Je to snový start! Když jsem nad tím přemýšlel před zápasem, ani se mi o tom nesnilo. Psal jsem si s jedním kamarádem a říkal jsem mu, že jestli dám gól, asi pověsím brusle na hřebík, protože se to mockrát neděje. Jsem rád za tu šanci a že to tam padlo,“ hlásí spokojeně hráč, který si prošel mládeží Lvů. V minulém utkání nastoupil nadějný forvard za Kozly proti Hradci, v pondělí už se ale hlásil v ČPP Aréně. „Trenéři mi v pátek v Kolíně řekli, že celý tento týden budu v Hradci a odehraji všechny tři zápasy, takže jsem měl docela dost času se na to připravit. Ale kecal bych, kdybych řekl, že jsem nebyl nervózní,“ přiznává bývalý hokejista Litoměřic.

Říká se, že nervozita z hráče většinou spadne s úvodním střídáním. Bylo to tak i u nové tváře v sestavě Východočechů? „Myslím si, že to ze mě spadlo už po rozbruslení. Ale první střídání je klíčové, od toho se odvíjí celý mač, jak se člověku hraje. Nám se to podařilo na výbornou,“ těší muže, jehož otec roky trénoval hradeckou mládež. Té byl součástí také aktér duelu s Kohouty. „Naposledy jsem tady hrál zápas za juniorku snad tři roky zpátky, takže je to skok. V určitých věcech jsem se posunul, ale pořád je na čem pracovat. Musím poděkovat divákům, že přišli – byla skvělá atmosféra a snad budou chodit celou sezónu. Když jsme v mladším dorostu hráli mistrovství republiky, bylo na stadionu taky hodně lidí, ale asi ne tolik,“ vzpomíná nevysoký centr.

Střetnutí v přípravě jedou v rychlém sledu a další čeká svěřence Tomáše Martince už ve čtvrtek na ledě karlovarské Energie. „Budeme se chtít prezentovat aktivně, agresivně, hodně bruslit a napadat. Na tom je postavena celá naše hra, bez toho to nepůjde,“ ví útočník Kolína, který může naskočit i za Mountfield. A hned o den později vyzvou Lvi rakouský Graz, se kterým na podzim roku 2019 sehráli dva boje v rámci Ligy mistrů. „Zeptám se kluků, jak to vypadalo. Myslím si, že to bude hodně bruslivé, s nepříjemnými souboji. Musíme se na to připravit a určitě to zvládneme,“ burcuje před dalšími přáteláky Martin Štohanzl.

PatrikMiškář
Během sezóny 2020/21 zaznamenal v Litoměřicích v 34 zápasech skvělých 47 bodů (19+28) a zaujal Karlovy Vary. V dresu Energie nevynechal bývalý hráč Lvů zatím jediný mač.

Vary jsou v přípravě dosud neporaženy

Minulý ročník pro Karlovarské nedopadl podle představ. Po 52 kolech ho zakončili na desátém místě tabulky, což znamenalo předkolo play off proti sedmým Pardubicím. To se ale Západočechům hodně nepovedlo, když první dva duely na hřišti Dynama prohráli, ten druhý navíc děsivým poměrem 3:11. Ve třetím mači vykřesal naději pro energetiky Martin Kohout, když dvěma góly protáhl sérii o jeden zápas. V něm se však srovnání nekonalo, celek z města filmového festivalu padl 1:5 a sezóna pro něj skončila.

Ve Varech se přes léto kádr poměrně obměnil. Posílil ho například dvoumetrový zadák Ondřej Dlapa z Mladé Boleslavi, talentovaný brankář Petr Hamalčík z prvoligového Ústí nad Labem či hradeckým fanouškům dobře známý Patrik Miškář, kterému produktivní ročník v Litoměřicích vynesl angažmá v extraligovém týmu. Na měsíční zkoušku dorazil zkušený Fin Patrik Parkkonen, jenž tak „narušil“ národnostní složení Energie ze samých Čechů. Naopak na try-out odešel forvard Matěj Zabloudil (HC Frýdek-Místek), který to před dvěma lety zkoušel i u Lvů, a natrvalo gólman Patrik Hamrla (Rimouski Océanic).

Karlovarská příprava je stejně jako ta hradecká v plném proudu. A Západočeši jsou zatím stoprocentní. Nejprve na Spartě zvítězili po samostatných nájezdech 3:2, poté si doma poradili s Litvínovem 5:3 a naposledy skolili v derby nedaleký Sokolov 7:3. Jak si povedou proti Mountfieldu? To ukáže čtvrteční večer!

Pravidla vstupu na čtvrteční zápas

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu. Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy FFP2 nebo KN95. Veškerá pravidla najdete v tomto článku.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK

Sestava HC Energie Karlovy Vary z posledního zápasu


Horák – Parkkonen, Plutnar, Doudera, Weinhold, Rohan, Krajčík, Benda – Redlich, Kulich, Průžek, Hladonik, Miškář, Rymon, Osmík, Sapoušek, Šik, Kupčo, Adámek, Šmajda.