Akademie ČH
čt 5.1.2023 | Jan Brůna

Mládež jede hrát ven. Dorost i 9. třídu čeká premiéra v novém roce

Spolu se zápasy A-týmu jsou zpět i utkání akademických celků. Junioři se na ledě ukázali už v úterý, kdy doma skolili Vítkovice, ale dorostenci a deváťáci jdou do akce poprvé v roce 2023. Zatímco juniorka se pokusí poprvé v sezoně porazit Olomouc, dorost zase prvně narazí na Porubu s Třincem a hoši Luboše Dvořáka budou chtít prolomit sérii dvou porážek.

Juniorka jede na Moravu, vyzve i poslední celek ligy

Junioři vstoupili do nového roku výhrou 5:2 nad tehdejším lídrem z Vítkovic a navázali na předvánoční úspěšnou přestřelku na Spartě (4:3). Teď se znovu vydají směrem ven, a to na Moravu. V sobotní poledne vyzvou Zlín, kterému posledně nasypali sedm branek, ovšem na jeho hřišti podlehli 1:2. Ačkoliv se Berani nacházejí v tabulce na devátém místě se ziskem 44 bodů, v mnoha aspektech mohou být postrachem pro soupeře. Hokejistům z Baťova města to jde v nastaveném čase či nájezdech, když v těchto fázích hry rozsekli zápas hned šestkrát (spolu s Dynamem nejvíce v lize). Sto jedenáct vstřelených gólů je po Třinci druhý nejlepší počin a využití přesilovek nad 20 % také nelze opomenout. Zlínští naposledy přehráli Spartu 4:1, do utkání se Lvy vyzvou ještě Pardubice.

O den později zamíří svěřenci Jiřího Janouška ml. na led poslední Olomouce. Ta je v tabulce právě za Mountfieldem a Lvi s ní zatím v obou případech padli – nejprve v Plecharéně 2:4 a doma 0:2. Hradečtí si proti nejhorší defenzívě soutěže a nejméně střílejícímu týmu budou chtít napravit reputaci. Těžkou práci ale budou mít v početních výhodách, jelikož Mora je v bránění oslabení úspěšnější než třeba první Vary a druhá Ridera (84,85 %). Kohouti prohráli oba své novoroční domácí duely, a to se Spartou 0:3 a s Plzní 1:5.

Dorost ve Slezsku narazí na nové soupeře

Na trip do jiné historické části Česka vyrazí také dorost, jenž bude měřit síly ve Slezsku. Mladí Lvi v pátek poprvé v ročníku vyzvou Porubu, která postoupila ze skupiny C, kde skončila jen bod za prvními Oceláři. V nadstavbě je to však zatím jiná pohádka a Ostravané získali v sedmi mačích jen šest bodů. Málo střel a slabé využití přesilovek jim přisuzuje desátou příčku. Hokejisté z městské části, jež je součástí Ostravy až od roku 1957, naposledy nestačili před svátky v Plzni 1:4.

Dalším nováčkem mezi hradeckými soupeři bude Třinec, jenž si vybojoval první místo v úvodní části sezony a nyní je o jednu pozici před Východočechy. Druhé nejlepší oslabení (92 %) a málo dovolených střel soupeři pomohlo hráčům z druhého nejvýchodnějšího města republiky k zisku 12 bodů. V součtu mladí Oceláři bodovali již deset zápasů v řadě. Jak vstoupí do roku 2023?

Deváťáci budou v Litvínově napravovat poslední výsledky

Hokejisté 9. třídy procházeli soutěží skoro jako nůž máslem, v prosinci ale jejich forma trochu opadla a svěřenci Luboše Dvořáka podlehli doma Mladé Boleslavi 2:4 a Varům 1:4. V sobotu zamíří hradečtí mladíci do Litvínova, kde začali svou pouť současnou skupinou vítězstvím 4:3 po nájezdech. V ČPP Aréně pak Vervu pokořili hladce 3:0. Mountfield by si rád upevnil pozici v horních patrech tabulky, zato Chemici se chtějí odlepit od šesté příčky.


Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 9. kolo, pá 6.1.2023
HC RT TORAX Poruba Poruba - Mountfield HK Mountfield HK
18:15
JUNIOŘI: 38. kolo, so 7.1.2023
PSG Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
DOROST: 10. kolo, so 7.1.2023
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
9. TŘÍDA: 15. kolo, so 7.1.2023
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
JUNIOŘI: 37. kolo, ne 8.1.2023
HC Olomouc Olomouc - Mountfield HK Mountfield HK
12:00