Preview k zápasu
čt 26.1.2023 | Jan Brůna

Naposledy v základní části na Rideru. Lvi v pátek míří do Ostravy

Poslední čtvrtina základní části extraligy už se rozjela a Lvi v ní naposledy změří síly s Vítkovicemi. Ve třech letošních vzájemných zápasech zatím vždy platilo, že výhru slavil domácí celek. Hradečtí totiž padli v Ostravě 2:5 a v pátek je čeká repete. Na východ republiky pojedou s posilou Matějem Chalupou a povzbuzeni skalpem Varů. Úvodní buly je na programu v 17:30.

„Zatím mám informaci, že mám být tady.“

#20 Kryštof Lang (o setrvání v Hradci)

Hráči Mountfieldu HK zvládli poslední mač na jedničku, když doma pokořili Karlovy Vary 3:0 a zvítězili po čtyřech porážkách v řadě. „Podle našich představ bylo vítězství za tři body, a to je, myslím si, nejdůležitější. Potřebovali jsme se chytit a musíme v tom nadále pokračovat,“ komentuje důležitou výhru Kryštof Lang. Extraliga už se přehoupla do své poslední čtvrtiny a zápasy navazují v rychlém tempu. Jak probíhá příprava? „Je to hodně o regeneraci a do toho se snažíme trénovat. Nějak to jde,“ nestěžuje si mladík v kádru Lvů.

Ten sbírá zkušenosti v extralize, po zápasu stráveném v první lajně si vyzkoušel i čtvrtý útok. „Je to v pohodě. Pár let se známe a už jsme spolu něco odehráli, takže to není nic nového,“ popisuje spolupráci s Lukášem Pajerem a Martinem Štohanzlem z posledního utkání. Dvacetiletý forvard kromě Hradce nastupuje i za partnerské Kozly. „Zatím mám informaci, že mám být tady. Nijak to neřeším. Kdyby mi trenéři řekli, že mám jít hrát do Kolína, samozřejmě pojedu,“ hlásí bývalý hokejista hradecké juniorky.

Se zkušenostmi s nejvyšší soutěží i první ligou tak může porovnat rozdíly. „Určitě je to znát, v extralize se hraje trošku jiný systém. Ale pořád je to hokej,“ bere věc s nadhledem rodák z Tábora. Jeho tým v pátek vyrazí na led Vítkovic k dalšímu duelu. „Je to silný soupeř, má hodně šikovných hráčů. Myslím si, že to bude atraktivní zápas. Vždycky se dá najít nějaká slabina, ale musíme si dát pozor třeba na Petera Muellera,“ upozorňuje na závěr Kryštof Lang.

JurajMikuš
Slovenský rodák zná extraligu jako své boty. Nastupoval v ní totiž za Spartu, Kometu, Pardubice a nyní i Vítkovice. Se svými 23 body skvěle podporuje ofenzívu a s 11 body je mezi beky také nejlepší v tabulce pravdy.

Ridera stíhá vedoucí Dynamo

Hokejisté Vítkovic brali minimálně bod v prvních čtyřech zápasech sezony a poprvé padli zrovna s Mountfieldem, na který v pátek narazí. Pro Hradec se zároveň jednalo o úvodní domácí výhru. Ridera dotáhla do prodloužení nebo nájezdů hned 13 utkání, z toho devětkrát odešla poražena (po Liberci nejvyšší číslo mezi všemi mužstvy). Nikdy se ale nedostala do žádné výsledkové krize, bez vítězství byla nejdéle dva duely. To jsou příjemné starosti, a i díky nim se Ostravané nacházejí na druhém místě tabulky, devět bodů za vedoucími Pardubicemi. Na přelomu listopadu a prosince slavili Vítkovičtí v kabině pět úspěchů v řadě, naopak nejpřekvapivější porážka přišla 13. ledna, kdy poslední Kladno vyloupilo Ostravar Arénu po výhře 3:0.

Vítkovický útok, to je přehlídka kanonýrů, a proto není náhoda, že páteční soupeř Lvů dosud vstřelil nejvíce branek v lize (128). Naopak svému oponentovi dovolí v průměru skoro 29,5 střely na utkání, a tudíž v obraně Rideru předčí i hůře postavené týmy tabulky. Ani v přesilovkách se svěřenci Miloše Holaně neztrácejí a využití 21,68 % je po Třinci a Kometě třetí nejlepší. V oslabení s 84,71% úspěšností už však Moravanům nikdo první příčku v rámci extraligy neupře. A zajímavá je i statistika hitů – 293 bodyčeků předčí pouze kladenských 303.

Nejvíce kanadských bodů mezi snajpry Ridery doposud nasbíral Dominik Lakatoš, a to 39. Na druhém místě mezi útočníky se hlavně díky 19 zásahům drží Roberts Bukarts, který navrch přidal 17 asistencí. Stejně jako čtrnáctigólový Peter Krieger, jehož stejným počtem branek skvěle doplňuje Peter Mueller. Ofenzivní činnost z obrany dobře podporuje ex-pardubický Juraj Mikuš, rovněž nejlepší v tabulce pravdy. Spolehlivého beka našli na východě republiky ve Williem Raskobovi. A suverénně nejvíce trestných minut nasbíral Patrik Koch (61). Bránu hájí stabilně Aleš Stezka.

Sestavy z minulého utkání

Stezka – Gewiese, Raskob, Mikuš, Grman, Prčík, Stehlík, Koch – L. Krenželok, Marosz, Lakatoš – Bukarts, Krieger, Mueller – Kotala, Dej, Kalus – Lednický, Chlán, Fridrich.