Rozhovory
ne 9.5.2021 | Jan Vavřina, Jan Mervart | Jan Beneš / Český hokej

Nároďák jsem si užil, hlásí Radim Šalda a chce přidat další gólíky

Radim Šalda prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry a nyní má za sebou také premiéru v seniorském národním týmu. Po klubové sezóně se připojil k družině Filipa Pešána, odehrál tři zápasy, ve kterých se dočkal první přesné trefy a zároveň zapsal čtyři kanadské body! Ani to mu v silné konkurenci nestačilo k udržení se v kádru, a tak si po maratonu hokeje může konečně odpočinout.

Radime, vám díky reprezentačním povinnostem skončila sezóna 2020/21 až nedávno. Jak jste si působení v národním týmu užil?
Užil jsem si to hrozně moc, byla to pro mě velká zkušenost. Čas po klubové sezóně jsem mohl využít s českým týmem pro nabrání dalšího sebevědomí do následující sezóny. Mohl jsem se také srovnat s ostatníma a posunout díky nim svůj hokejový růst.

Odehrál jste tři zápasy, ve všech jste uspěli, k tomu jste přidal čtyři kanadské body. To je na nováčka slušná bilance.
Rozhodně, s tím, že jsem posbíral nějaké body, jsem byl velice spokojen. Udělalo mi to velkou radost, i když to byla spíše třešnička na dortu. Důležitější pro mě bylo hlavně to, že jsem vůbec dostal příležitost hrát za národní tým.

Jak budete vzpomínat na svou první reprezentační branku? Máte schovaný puk? A máte tu situaci pořád před očima?
Puk samozřejmě mám, ale vždycky ho někomu věnuji. Tenhle má moje mamka (usmívá se). Tu situaci jsem si přehrával ještě dva dny poté na telefonu, ale už je to za mnou (směje se). Teď se musím soustředit na další gólíky.

Byl jste součástí mládežnických reprezentací, nyní jste poznal seniorskou. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Velký a ve všem. Už jen z toho hlediska, jak se k vám chovají trenéři. Za další z pohledu hry – je tam velký skok. Když si řeknete „áčko a mládež“, už z toho je to cítit, úplně jiná kvalita.

A vůči extralize?
Kvalita byla určitě vyšší, ať už se týká složení týmu nebo třeba tréninků. Ale co si budeme povídat, zápasy proti Rakousku a Německu byly přibližně na úrovni právě extraligy. Tyhle země nemají TOP týmy, aby si mohly vybírat z tolika kvalitních hráčů jako my, Švédové, Finové a další.

Jak byli s vaší hrou spokojeni trenéři? Dostal jste nějakou zpětnou vazbu?
Měl jsem individuální meeting s Jardou Špačkem, který mi řekl, že byl mile překvapen z mé předvedené hry. A že když ve svých výkonech budu pokračovat a budu mít výsledky, tak se tam třeba zase uvidíme.

Jak nyní po konci sezóny trávíte volný čas?
Konečně přišel na řadu odpočinek. A hlavně jsem chtěl vidět své blízké, kterým jsem se v poslední době moc nevěnoval i vinou pandemické situace. Zároveň jsem se snažil soustředit hlavně na hokej, takže jsem s nimi moc času nestrávil. Teď je na to konečně prostor, takže můžu být s rodinou, kamarády a vynahradit jim to. A hlavně do hlavy pustit taky něco jiného než hokej.

Kdy byste se měl zase zapojit do tréninkového procesu?
Teď jsem měl týden volno a za další týden už bych se měl připravovat s týmem na další sezónu.

Když se ohlédnete za tou poslední klubovou, jak byste ji zhodnotil?
Myslím si, že nebyla úplně špatná. Měli jsme tam dobré pasáže, ale bohužel nás nakonec zradilo čtvrtfinále, odkud jsme dál už nepostoupili. Ale takový je hokej, stává se to. Rozhodně bych to nehodnotil negativně, ale zároveň ani pozitivně.

A z osobního hlediska? Celou jste ji strávil v extralize, byl stabilním členem obrany.
Z mé strany panuje spokojenost. Jsem hrozně vděčný za důvěru, i když mi to v některých zápasech nešlo. V některých utkáních jsem se cítil na hraně sestavy, ale i díky důvěře jsem ke konci sezóny začal předvádět dobré výkony a usadil se v sestavě. Takže u sebe vidím posun a rád bych v něm pokračoval i nadále.

Jaké máte cíle do dalšího ročníku?
Určitě chci pokračovat v nastoleném trendu. Já si vždycky dávám menší cíle, chci jít malými krůčky, které se snažím postupně plnit. Z nich pak vychází ty větší, které nechci konkrétně úplně prozrazovat.