Akademie ČH
út 17.8.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Petr Moravec míří do zámoří: Do Hradce se budu vždy rád vracet

Zažil toho v Hradci celkem dost. Petr Moravec pod Bílou věží hokejově rostl. V loňské sezóně si zahrál i Chance ligu v Litoměřicích a dokonce se probojoval i na světový šampionát do osmnácti let. Nyní míří do juniorské WHL, kde bude působit v americkém celku Tri-City Americans. „Na Hradec budu vzpomínat jedině v dobrém a vždycky se sem budu rád vracet,“ vypráví osmnáctiletý útočník.

Když útočník Petr Moravec mířil z amerického Texasu, kde se konalo MS do osmnácti let, zpět do Česka, tak už možná tušil, že ho dlouhý let přes Atlantský oceán brzy zase čeká. „Už od minulé sezóny jsem přemýšlel, kam bych mohl jít hrát. Chtěl jsem zkusit změnu, a když se naskytla taková příležitost, tak jsem to vzal,“ vysvětluje ofenzivní talent. „První kontakty proběhly během mistrovství, kdy mě zástupci Tri-City viděli. Po mistrovství jsme se zkontaktovali více a nějak už se to dořešilo,“ dodává.

Tým Tri-City Americans sídlí v americkém městě Kennewick ve státě Washington a už od roku 1988 působí v kanadské juniorské Western Hockey League. Ale to už Petr Moravec ví. „Koukal jsem, že je to opravdu hodně daleko na západě. Celkem blízko je třeba Seattle. Trochu tedy vím, jak to tam vypadá. Zjistil jsem, že z toho týmu pochází Carey Price,“ hlásí rodák ze Solnice, který dokonce nebude v týmu jediný Čech. Spoluhráčem mu totiž bude brankář Tomáš Suchánek z třinecké organizace. „Hodně se o tom bavíme, píšeme si. Oba dva jsme z toho asi celkem nervózní. Ale je to určitě super, že tam neletím sám a budu mít možnost se na někoho obrátit,“ má jasno.

Něco si zjistit o svém budoucím zaměstnavateli si Petr Moravec mohl také od dalších krajanů. V Tri-City totiž působili ku příkladu Kryštof Hrabík nebo také Jan Cikhart. A právě druhého jmenovaného, který v současné době působí v Liberci, se hradecký odchovanec vyptával. „Volal jsem si s ním. Ale on říkal, že tam měl celkem zvláštní sezónu, takže to hodnotil tak nějak průměrně,“ popisuje osmnáctiletý útočník, kterého čeká první zahraniční štace. Na té bude potřebovat angličtinu. „Úplně nejlepší to není, ale myslím si, že se domluvím. Učím se slovíčka a čeká mě ještě kurz, abych angličtinu piloval. Uvidíme, jak mi to půjde,“ přemýšlí nahlas.

Co vlastně čekat od WHL? O soutěži se dlouhodobě tvrdí, že je to ta nejtvrdší z kanadských juniorek. „Všichni říkají, že se tam hraje více do těla, tak asi na tom něco bude,“ usmívá se Petr Moravec. A pokračuje tím, že rozhodně očekává nejenom jiný styl hokeje. „Myslím si, že to bude určitě jiné než v Čechách. Je tam menší hřiště. Chtěl bych se tam ale celkově nějak rozvinout. Jak v jazyce, tak také samozřejmě hokejově. Poznat nové lidi a také novou soutěž. Rozhodně se na to těším!“

Do zámořské juniorské CHL vede pro Čechy cesta přes draft. V něm si Petr Moravce vybral právě tým z Tri-City, a to jako volbu číslo 57. „Draft do CHL jsem po očku sledoval, měl jsem teda školu, ale sledoval jsem ho. Byl jsem rád, že to vyšlo! Rodina to navíc samozřejmě prožívala. Něco málo jsem ale trošku tušil a věděl, že by to mělo vyjít,“ uvádí. O pár týdnů později mohl vyjít i draft do NHL, na něm si však talentovaného hokejistu žádný celek nejlepší hokejové ligy nevybral. „Je to určitě škoda, že to nevyšlo. Ale myslím si, že příští rok bude šance ještě o něco větší. Snad se to povede,“ věří hráč, který v následující sezóně může zabojovat o MS do dvaceti let v Kanadě.

„Chtěl bych se dostat do dvacítky, i když to rozhodně nebude jednoduché. Samozřejmě je tam ještě možnost reprezentační devatenáctky, ale hlavní cíl je určitě dvacítka,“ má jasno hradecký odchovanec. K nominaci na turnaj, který letos pořádá Edmonton spolu s Red Deerem, by mohlo pomoci právě angažmá ve WHL. „Chtěl bych se v Tri-City pořádně zabudovat do týmu, dostat se do důležitých formací. Hrát přesilové hry a oslabení,“ říká bojovně Petr Moravec, který se nyní připravuje na přesun do Spojených států.

„Naučil jsem se tu hodně věcí, zažil hodně trenérů, kterým bych chtěl moc poděkovat.“

Petr Moravec (o hradeckém klubu)

A připravuje se spolu s hradeckým kondičním trenérem Jaroslavem Svobodou. „Hned 1. září nám začíná kemp, odlétáme tam 26. srpna, takže snad se stihneme aklimatizovat a připravit,“ věří šikovný hokejista, kterého hradecký klub uvolnil i přes platnou smlouvu. „Byl jsem tady v Hradci od mala a určitě mi to tu bude chybět,“ prozrazuje Petr Moravec a pokračuje. „Vždycky se sem po sezóně budu rád vracet a uvidíme, jak to celé dopadne. Zažil jsem tu spoustu úspěchů, občas i neúspěchů. Naučil jsem se tu hodně věcí a zažil hodně trenérů, kterým bych chtěl moc poděkovat. Budu se sem opravdu moc rád vracet,“ skládá díky talentovaný útočník, který s mladším dorostem vyhrál republikový titul v roce 2018.

„Občas si na to s klukama vzpomeneme, byly tam nějaké momenty smíchu, které prostě nemůžeme zapomenout. Doma mi visí týmová fotka s pohárem, takže vždycky, když se na ni dívám, tak si na to vzpomenu,“ vypráví osmnáctiletý hokejista, který se rozhodl opustit Hradec Králové. A to i přestože se ke kormidlu áčka dostal zpět Tomáš Martinec, což by mohlo znamenat šanci pro talentované mladí. O to více, že právě u reprezentačního výběru U18 byl hradecký kouč asistentem. „S panem trenérem jsme se o tom hodně bavili. Říkal nám klukům Hradečákům, že cesta do áčka určitě je. Že bychom i mohli debutovat v extralize. Ale já jsem chtěl zkusit něco nového a rozhodl jsem se pro zahraničí,“ vysvětluje.

Kdo ví, třeba si jednou Petr Moravec za hradecký A-tým v extralize zahraje. „Do budoucna je pro mě start za áčko určitě cíl, to nevylučuju,“ uzavírá solnický rodák, který míří do zámořské CHL, do týmu Tri-City Americans.