Akademie ČH
út 15.3.2022 | Adam Kodet, Jan Brůna

Po skalpu Komety jde dorost na Třinec. Petr Fiala: Musíme být lepší

Královéhradecký dorostenecký tým po úspěšně zvládnuté nadstavbové části postoupil do play off a jeho prvním soupeřem v osmifinále byla Kometa Brno. Mountfield ovládl sérii v poměru 2:1 a proklouzl mezi nejlepší osmičku republiky. Dalším soustem bude Třinec, který Východočeši dobře znají právě z nadstavbové skupiny. Série na tři vítězné zápasy startuje ve středu na východě republiky.

Dva roky Česká republika nepoznala kvůli celosvětové pandemii mládežnické mistry. Zlaté medaile z roku 2019 obhajuje Liberec, Hradec Králové slavil v Ostravě zisk bronzu. Svou cestu za obhajobou cenného kovu započal úspěšně, v první vyřazovací sérii zdolal brněnskou Kometu 2:1 na zápasy.

Osmifinále začali hradečtí mladíci výhrou 2:1 v nastavení na domácím hřišti, z Brna si ale po výsledkově nepovedením utkání odvezli bůra. Ve třetím duelu šlo tedy o všechno. „Šli jsme do toho jako do každého jiného zápasu. Věděli jsme, že musíme vyhrát, nebo končíme. Říkali jsme si, že se z toho nesmíme podělat a musíme do toho dát všechno,“ rozkrývá rozpoložení týmu před rozhodujícím zápasem série bek Petr Fiala.

Zároveň ale urostlý obránce dodává, že zvýšený tlak si tým připouštět nechtěl. „Nervózní jsme nebyli, velká nervozita byla spíš v prvním zápase,“ potvrzuje předešlé tvrzení. „Vlítli jsme na ně skvěle, možná byli už trochu vystresovaní a my moc ne. Odskočili jsme na rozdíl dvou gólů, pak jsme ještě dali další dva a už to bylo v pohodě,“ popisuje šestnáctiletý dorostenec průběh zápasu, který Lvi ovládli 4:2 a oslavili postup dál.

Člen první obranné formace se mohl radovat i ze vstřeleného gólu, který byl teprve jeho třetím zásahem v sezóně. A měl z povedené akce patřičnou radost. „Soupeř vyhodil puk, já jsem pro něj jel. Udělal jsem protizvratnou kličku a nahrál jsem to Kingovi (Lukáši Královi). Viděl jsem, že on tam krásně soupeře poslal na párek, tak jsem jel za ním a oni mi to nahrál do prázdné,“ chválí svého kolegu, který byl v základní části jasně nejproduktivnějším ze Lvů.

Proti Kometě odehráli svěřenci Václava Pánka v nadstavbě 4 zápasy se střídavou úspěšností, na soupeře tak byli skvěle připravení. „Byl to hodně těžký soupeř. Hodně vytahují křídla a hráli fakt dobře. Bylo výhodou, že už jsme je znali z nadstavby, znali jsme jejich signály a věděli jsme, jak hrají,“ dokládá. V dalším kole na Východočechy čeká Třinec, který nadstavbovou skupinu B, ve které hrál i Hradec, ovládl. „Třinec známe taky dobře a taky to bude těžké. Hodně bruslí a řežou to. Budeme muset být lepší,“ věří v úspěch ve čtvrtfinále Petr Fiala.

Rozpis čtvrtfinále extraligy dorostu


ČF1, st 16.3.2022
HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
17:30
ČF2, čt 17.3.2022
HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
ČF3, ne 20.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec
12:00
příp. ČF4, po 21.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec
16:15