Tiskové zprávy
ne 25.4.2021 | Jan Vavřina

Progres, týmovost, zkušenost. Hradecké trenérské trio je známo

V závěru března zveřejnil Mountfield HK informaci o návratu Tomáše Martince na hradeckou střídačku. Po měsíci je jasno už také o jeho asistentech, těmi budou Ladislav Čihák a Petr Svoboda. První jmenovaný působil posledních sedm let u plzeňského hlavního týmu, druhý se pod Bílou věž vrací po jednoroční pauze.

Na přelomu dubna a května se začnou hradečtí hokejisté připravovat na nový extraligový ročník, budou u toho už rovněž asistenti Tomáše Martince, který aktuálně reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa hráčů do 18 let v americkém Dallasu. Spolupracovníky hradeckého rodáka budou pro nadcházející dva ročníky zkušení a zároveň progresivní trenéři.

Ladislav Čihák má za sebou úspěšnou štaci v Plzni, kde působil devět let, poslední tři jako hlavní kouč A-týmu. Petr Svoboda už v Hradci Králové po boku Tomáše Martince pracoval, a to v sezónách 2018/19 a 2019/20, zároveň byl zapojen do výchovy mladých hokejistů. V uplynulém roce měl obdobnou náplň v prvoligové Jihlavě, nyní se vrací do známého prostředí.

„Na skladbě realizačního týmu jsme s Tomášem pracovali od jeho oficiálního uvedení na pozici hlavního trenéra. Chtěli jsme přivést zkušené, pracovité kouče s konkrétním zaměřením a jsem rád, že se nám podařilo domluvit právě s těmito trenéry, kteří byli vlastně naší první volbou,“ těší generálního manažera Aleše Kmoníčka.

„Budeme chtít hrát fyzicky velmi náročný, celoplošný hokej. Tomu podřídíme už tréninky na suchu.“

Tomáš Martinec (o směřování A-týmu)

Známé už jsou také role jednotlivých členů trenérského štábu. „Obecně mohu říct, že Petr Svoboda by se měl věnovat obráncům a také bude více propojen do naší mládežnické Akademie. Láďa Čihák by měl mít na starost útočníky a další činnosti dle potřeb hlavního trenéra. Chtěli bychom také, aby byl částečně propojen s naším spolupracujícím klubem v Kolíně,“ pokračuje člen vedení královéhradeckého klubu.

Jak již bylo před časem avizováno, kooperace s Kozly by měla být výraznější než v předchozím roce. „Rádi bychom ještě rozšířili realizační tým o trenéra, který by dostal na starost rozvoj našich mladých hráčů v Kolíně a působil by v tamní organizaci. Nedílnou součástí širšího realizačního týmu bude rovněž trenér našich juniorů, aby byla propojenost co největší,“ dodává Aleš Kmoníček.

V nadcházející sezóně, kdy se sestupuje téměř ve všech kategoriích a na všech úrovních, je takovýto širší realizační tým a zmiňovaná propojenost zásadní. Východočeši si dávají za úkol nemít záchranářské starosti v extralize seniorů i juniorské akademické soutěži, zároveň je maximální snahou udržet v Kolíně Chance ligu.

Trenérský tým v čele s Tomášem Martincem čeká spousta práce, už nyní je ale jasno o tom, kterým směrem by se měla hra A-týmu ubírat. „Za poslední rok a půl se tým hodně obměnil, takže přípravu i způsob hry budeme muset částečně uzpůsobit hráčům, které máme k dispozici. Každopádně budeme chtít hrát fyzicky velmi náročný, celoplošný hokej, a tomu podřídíme už tréninky na suchu,“ říká na závěr hlavní kouč Mountfieldu HK.