Ohlasy k zápasu
ne 24.10.2021 | Daniel Krátký

První domácí duel = první výhra. Pomohl i Kolín, ví Henri Kiviaho

Po čtyřiadvaceti dnech dostal podruhé v extraligové sezóně prostor v hradeckém brankovišti Henri Kiviaho. Proti Liberci měl sedmadvacetiletý brankář naskočit již v 1. kole, jenže to ho tehdy skolila nemoc. A tak se dočkal až napodruhé. Proti Tygrům si mrštný Fin připsal 28 zákroků a jeho úspěšnost se vyšplhala na více než 96 %.

Finský muž s maskou si tak hned ve svém prvním extraligovém duelu pod Bílou věží vychutnal oslavy vítězství. „Je to skvělý pocit, opravdu skvělý. Byl to od nás kvalitní zápas, hráli jsme dobře jako tým. Super výhra,“ hodnotí druhý extraligový – první vítězný start Henri Kiviaho, který se v utkání musel předvést několika těžkými zákroky. Třeba hned v úvodu si musel poradit s únikem rychlonožky Marka Zachara.

Po výhře nad Libercem měl usměvavý krajánek mnoho důvodů k radosti. V souboji gólmanů totiž kupříkladu přechytal Jaroslava Pavelku, a tak mu vrátil předcházející porážku z Kolína, kde se v souboji s Benátkami radoval právě hradecký odchovanec. „To je zajímavé, ani jsem to nevěděl. Teď jsem ale v našem souboji vyhrál já,“ směje se.

„Na to, že dlouho nechytal, se toho zhostil velmi dobře. Byl sebevědomý, nepadalo to z něj a pokud puk vyrazil, tak do prostorů, kam by měl.“

Ladislav Čihák (o výkonu finského brankáře Kiviaha)

„Cítil jsem se dobře. Potrénovali jsme s Robertem Horynou, a navíc jsem hrál nějaké zápasy v Kolíně, abych se udržel v kondici,“ vysvětluje „Kivi“, jak mu v Hradci Králové říkává téměř každý. V zápase vůbec nevypadal, že by měl tak dlouhou extraligovou pauzu. Naposledy se sedmadvacetiletý brankář představil na ledě Plzně, kde Mountfield padl 2:4.

Gólman, který si vychytal i smlouvu v NHL s Dallasem, už má na kontě čtyři starty za prvoligový Kolín. I to podpořilo jeho přípravu na duel s Bílými Tygry. „Samozřejmě mi to pomohlo, když jsem nehrál. Když v týdnu není tolik zápasů, tak je fajn, že můžu pomoci v Kolíně a hrát tam. Člověku se potom lépe vrací do zápasů v extralize,“ vysvětluje.

Prostor mezi tyčemi od začátku ročníku dostával více Štěpán Lukeš, který se ukázal ve skvělé formě. Statisticky patří mezi extraligovou špičku. „Luky odstartoval sezónu velice dobře, což je super. Pomáhá mi to i během tréninků, pořád se musím posouvat. Věřím, že o brankoviště ale ještě zabojujeme,“ nevzdává souboj o pozici týmové jedničky Henri Kiviaho.