Ohlasy k zápasu
čt 4.2.2021 | Adam Kodet

Radek Smoleňák: V první třetině jsme byli jen sparingpartneři

Jako noc a den. Tak působil výkon Hradce v první a ve druhé třetině ve čtvrteční dohrávce na ledě Liberce. Lvi dokázali po diametrálně odlišném a o sto procent zlepšeném výkonu na konci druhé dvacetiminutovky snížit a dostat se do hry, v závěrečné části si ale Tygři stav pohlídali, navýšili ho a shrábli všechny tři body. A střelec jediného hradeckého gólu Radek Smoleňák po zápase rozhodně nešetřil kritikou na adresu výkonu Mountfieldu.

Radku, duel proti Liberci už hodně připomínal zápas vyřazovací části, místy se hrál opravdu nádherný hokej, souhlasíte?
Z naší strany bylo utkání nádherné možná tak od druhé třetiny. První třetinu jsme absolutně nezvládli, prohráli jsme ji 0:2, ale klidně to mohlo být 0:5 a mohlo být po zápase, kdyby Luky (Štěpán Lukeš) nechytil pár šancí. Nebyli jsme vůbec na nic připravení a jen jsme stáli. To je neakceptovatelné.

Občas se ve sportu stává, že některý ze soupeřů zaspí začátek. Jaký to podle vás mělo důvod?
Asi jsme měli jetlag. Ne, první třetina byla od nás opravdu pekelná. To se v takových zápasech kor v tomhle období nesmí stávat. V nich stačí na dvacet minut vypnout a je po zápase. Víme, kde byla chyba a vůbec není na co se vymlouvat.

Do druhé části jakoby vstoupil úplně jiný Hradec, tam byla šance se zápasem ještě něco udělat, že?
Do první třetiny jsme přišli jako sparingpartneři a vůbec jsme nebyli ready. Na druhou stranu díky Lukymu to bylo stále jen 0:2 a zápas byl otevřený. Stále jsme měli 40 minut na to, abychom to zvrátili, 0:2 v hokeji nic není. Pro nás aspoň malé plus je výkon z druhé třetiny, kdy jsme z nuly šli na sto procent a hráli jsme opravdu dobře.

Co přesně jste po přestávce změnili, že se hra tak otočila?
Druhá třetina byla výborná. Začali jsme se hýbat, začali jsme napadat a byli jsme pospolu. Druhá třetina byla naprosto odlišná od té první, gól na konci nás dostal do zápasu. Pak už jsme do toho bušili, snažili jsme se dát gól, ale Liberec hrál dobře odzadu a bylo těžké se přes ně dostat k bráně nebo k něčemu většímu. V závěru pak přišla chyba, stav 1:3 a bylo hotovo.

„Nehráli jsme celých 60 minut a nezasloužili jsme si vyhrát.“

#70 Radek Smoleňák (o zápase proti Liberci)

Utkání bylo plné silových soubojů, vyčerpalo vás hodně i po fyzické stránce?
S Libercem je to vždycky fyzicky náročné, s nimi nepamatuju nějaký lehký zápas. Dneska se to potvrdilo, my jsme nehráli celých šedesát minut a asi jsme si nezasloužili vyhrát. Na jeden gól se nevyhrává.

K dalším gólům mohly pomoct přesilovky, ale moc to v nich v poslední době nelepí. Hradec naposledy proměnil početní výhodu 22. ledna vaší zásluhou v Plzni.
Přesilovky dobré nebyly, na druhou stranu Liberec hrál oslabení velmi dobře, klobouk dolů před nimi. My jsme se nedostali k žádné pořádné šanci nebo střele. Celkově se mi zápas kromě druhé třetiny nehodnotí vůbec dobře.

Budou s blížícím se vyvrcholením sezóny podobně vyhrocené a náročné souboje přibývat?
Každý bod je teď důležitý, každý se bije o co nejlepší umístění do play off nebo o to, aby se tam vůbec dostal. Zbytek zápasů do konce základní části bude plus mínus stejný, každý tým hraje tak, aby byl nějakým způsobem připravený na play off. Ale jestli budeme chtít hrát play off tak, jako jsme dnes hráli první třetinu, tak budeme rychle z kola venku.