Preview k zápasu
čt 16.2.2023 | Tomáš Prodělal

Souboj o šest bodů a čtvrté místo podruhé! Lvi vyrazili do Třince

Zápasový maraton pokračuje stejně jako vítězná série Hradeckých. Ti ve středu zaznamenali již sedmou výhru v řadě, když doma přehráli Litvínov 3:0. Díky zisku dalších třech bodů Lvi poskočili na čtvrté místo před svého dalšího soupeře – Třinec. Oceláři totiž brali v Liberci jen bod. Připíšou si Východočeši druhý skalp Slezanů během týdne? Konfrontace dvou největších konkurentů o čtvrté místo je na programu od pátečních 17:00 ve Werk Areně, tým však pro větší pohodlí vyrazil už o den dřív.

„Přesně takových utkání potřebujeme odehrát před play-off co nejvíce.“

#70 Radek Smoleňák (o vyhrocených zápasech)

Před koncem základní části Lvi roztáčejí motor do hodně vysokých otáček, mají totiž už sedm po sobě jdoucích vítězství, to poslední získali doma proti Vervě, kterou porazili 3:0. Jak na poslední dobu pohlížel z tribuny Radek Smoleňák? „Musím ji hodnotit naprosto fantasticky. Na to, jak se poslední zápasy prezentujeme, je radost se dívat. Řekl bych, že takový hokej jsme tu dlouho nehráli. Asi jsme někdy hráli hezčí hokej, ale taková bojovnost a energie, která nás nyní zdobí, je něco, na co jsem opravdu pyšný. Doufám, že to klukům nepokazím,“ skládá svým spoluhráčům poklonu hradecký srdcař, který po téměř třech měsících hlásí návrat do sestavy.

Během jeho absentování měl céčko na hrudi Filip Pavlík, kterému se s ním velmi dařilo a vytáhl tým do elitní čtyřky. „Už mi naznačoval, že mě od něj čeká nějaký proslov před zápasem, což určitě nebude nic milého, ale já mám srandu rád, takže to beru. Proto hokej děláme, abychom se u toho pobavili a nebyli stále ve stresu,“ usmívá se kapitán Lvů. Ten se do zápasového rytmu vrátí již proti Třinci. „Člověk může trénovat, jak chce, ale zápasy vám nikdo nenahradí. Proto jsem chtěl hrát co nejdříve to šlo, abych byl na play-off co nejlépe připravený,“ odhaluje své plány kladenský rodák.

Hradecké čekají podruhé během jednoho týdne Oceláři a okolnosti slibují velmi ostrou bitvu plnou vášní. „To je jedině dobře, protože zápasy, kdy my jako tým máme emoce, týmovost a bojovnost, tak většinou dobře dopadnou. Je to od prvního střídání hrozně cítit a tým si věří. Já jsem jen rád, že hrajeme znovu proti nim, můžeme si to přenést a víme, co nás bude čekat. Určitě to nebude příliš hezký hokej, ale přesně takových utkání potřebujeme odehrát před play-off co nejvíce, protože to je jedna z věcí, která nám vloni chyběla,“ chválí si na závěr vyhrocené duely „Smoli“.

Martin Růžička
Legenda třineckého hokeje odehrála již 600 utkání v dresu Ocelářů, na produktivitě však stále neubírá. Za 46 zápasů nasbíral bilanci 21+24 a je žhavým kandidátem na vítěze kanadského bodování celé ligy.

Třinec po černé sérii vypadl z první čtyřky

Před sezonou celek zpod Javorového přebral Zdeněk Moták a chvíli trvalo, než si systém sedl. Důkazem toho může být pouhý bod z prvních čtyř zápasů. Poté už to byla ale úplně jiná písnička, když v říjnu Oceláři bodovali hned osmkrát v řadě. Vše šlo pro Slezany naprosto skvěle, dokud nepřišla listopadová porážka s olomouckými Kohouty, která je nahlodala, během dalších čtyř duelů totiž Třinečtí vyválčili pouhé dva body. Před Vánoci se ale červenobílá loď opět stabilizovala. Do nového ruku vstoupili šampióni posledních tří ročníků ve velkém stylu, když po prvních čtyřech utkáních vždy zněl kabinou vítězný pokřik. Vše však opět obrátila porážka s Olomoucí. Po ní svěřenci Zdeňka Motáka odehráli devět zápasů a uspěli jen proti Kladnu! Poslední z neúspěchů zaznamenali ve středu, kdy padli v v Liberci 2:3 v nastaveném čase.

Oceláři patří mezi více střílející týmy, za jeden duel průměrně vyšlou necelých třicet ran na soupeřovu svatyni. Když k tomu přičtete ještě úspěšnost střelby o hodnotě 9,5 % (šestá nejvyšší), tak vám vyjde třetí nejlepší ligová ofenziva se 136 vstřelenými góly (2,96 branky na utkání). Tradiční doménou týmu zpod Javorového jsou speciální formace. Jejích přesilovka je, i přes momentální pokles, druhou nejlepší v celé soutěži, Třinečtí promění totiž více jak každou čtvrtou (27,59 %). Příliš velkou šanci soupeři neposkytnou ani ve svém oslabení. Jednak jsou druhým nejslušnějším celkem extraligy (386 trestných minut), když se do početní nevýhody přeci jen dostanou, ubrání 81,41 % z nich.

Již tradičně táhne Slezany svou produktivitou Martin Růžička, ten letos opět dostává své pověsti bodového hráče, když se 45 body (21+24) je na druhém místě produktivity celé soutěže. Na týmový triumf to však nestačí, protože Marko Daňo je pro změnu nejlepším střelcem ligy se 26 přesnými zásahy, navíc k nim přidal ještě 19 asistencí, a tak svého spoluhráče dorovnal. Vedle této dvojice ještě v hojném počtu sbírá nahrávky Andrej Nestrašil, už jich má 31. V ocelářské brance letos dostává větší prostor Marek Mazanec, který se vyplácí svému týmu opravdu velmi slušně. Letos naskočil do 33 utkání, dvacet z nich vyhrál a drží úspěšnost zákroků na 92,21 %.

Sestavy z minulého utkání

Kacetl – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Kaňák, Čukste, Roth, Smith – Daňo, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, Voženílek, Hudáček – Chmielewski, Hrehorčák, Dravecký – Kurovský, M. Roman, Hrňa.