Rozhovory
čt 27.8.2020 | Jan Vavřina

Vladimír Růžička o letním poháru: Zápasy měly velkou kvalitu

Mountfield HK zakončil putování letním Generali Česká Cupem ve čtvrtfinále. V něm nestačil na třinecké Oceláře v celkovém poměru 4:9, když o postupujícím prakticky rozhodl už první duel. Hlavní kouč Vladimír Růžička se následně se svými kolegy vrátili k osvědčené sestavě, která ve Slezsku vyválčila vítězství 3:2. Jak se zkušenému harcovníkovi letní měření sil zamlouvalo a co Lvy ještě čeká?

Pod Javorovým to byla velká přetahovaná, kterou nakonec zvládli lépe Východočeši. „Hrál se poměrně rychlý a důrazný hokej, bylo tam hodně šarvátek. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli, protože ten domácí nám vůbec nevyšel. Zdůrazňuju to, že Třinec nehrál v nejsilnější sestavě, první pětka odpočívala. Na druhou stranu tam hrajou všichni o to, kdo se udrží v týmu a kdo půjde do Frýdku,“ dívá se realistickým pohledem na věc hradecký kouč.

Oceláři Mountfield přestříleli 27:21, duel doprovázal také vysoký počet vyloučených v poměru 8:9. „Pro nás to bylo těžké utkání, hrálo se ve velkém nasazení. S výkonem jsme poměrně spokojení. Víme ale, že se na plno věcí musíme ještě zaměřit. Teď budeme chtít potrénovat a před extraligou si dáme ještě asi dvě přípravná utkání,“ prozrazuje.

Aktuálně probíhají jednání s možnými soupeři o termínech, s koncem hradecké účasti v letním turnaji je čas i na jeho bilancování. „Myslím, že středeční zápas i celkově turnaj nám ukázal, že se hraje trošku jako extraliga. V minulosti byly přátelské zápasy oproti tomuto formátu trošku o ničem. Letos měla utkání dobrou tvrdost, rychlost, všechno...“ je spokojen mostecký rodák.

Cíl v podobě play off se také povedlo splnil, i když tým pomýšlel ještě na vyšší mety. „V turnaji jsme chtěli postoupit, což se nám podařilo. Měli jsme ho velice dobře rozehraný, poslední dvě utkání ve skupině jsme však bohužel prohráli. Proto jsme nešli dál z prvního místa, ale z druhého. Každopádně zápasy proti Brnu, Olomouci i Pardubicím měly velkou kvalitu na to, že se hrálo v srpnu,“ pochvaluje si formát letošní přípravy. „Odehráli jsme to slušně, nevyšel nám akorát jeden zápas. Už se to blíží extralize, takže nám to ukazuje věci, které potřebujeme potrénovat, abychom byli na soutěž připravení.“

„Sestavu máme přibližně připravenou. Už víme, jak bychom měli soutěž hrát.“

Vladimír Růžička (o složení jednotlivých formací)

Zmíněným nepovedeným duelem je domácí čtvrtfinále proti Ocelářům, ve kterém Mountfield schytal porážku 1:7. „Aktuálně prověřujeme mužstvo a hráče, jak na tom jsou. Dělají se různé zkoušky v sestavě, měnili jsme útoky. Zrovna na domácí zápas s Třincem jsme to proházeli a bylo vidět, že kluci si na sebe už trošku zvykli a tím, že se rozhodili do jiných lajn bylo znát, že jim to moc nesedí. Na poslední třetinu jsme to vrátili zpátky do podoby, jak jsme odehráli skoro všechny zápasy,“ představuje záměr trenérského štábu.

Ten se celkem vydařil, v dalším duelu totiž slavila osvědčená sestava znovu vítězství. „Myslíme si, že sestavu máme přibližně připravenou. Už víme, jak bychom měli soutěž hrát,“ přikyvuje nejzkušenější extraligový lodivod.

Těší ho rovněž fakt, že se do zápasu konečně dostala letní kanadská posila, která v posledních týdnech laborovala se zraněním. „Zápas v Třinci odehrál velice dobře Jérémie Blain, který je teprve tři dny na ledě. Myslím, že pro nás bude do defenzivních řad velká posila,“ věří v kvalitní služby urostlého zadáka a zároveň vyhlíží poslední střípek do mozaiky. „Čekáme ještě na Filipa Hronka a doufáme, že to všechno dopadne. Myslím, že pak bychom byli v obraně hodně silní,“ dodává závěrem šéf hradecké lavičky Vladimír Růžička.