Ohlasy k zápasu
st 12.1.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Za Hradec poprvé od juniorky. Vše o level výše, hlásí René Piegl

K dosavadním jedenadvaceti startům v barvách Mountfieldu v nejvyšší soutěži přidal René Piegl po dlouhých letech další. Při marodce v obraně ukázali trenéři na šestadvacetiletého zadáka, který patří k pilířům defenzívy partnerského týmu z Kolína. V duelu proti Mladé Boleslavi tak vytáhlý bek naskočil vedle Filipa Pavlíka a i svým výkonem pomohl k dalšímu velkolepému obratu a posunu na první místo.

Rendo, jak se seběhla vaše obnovená extraligová premiéra v hradeckém dresu?
Když jsme jeli s Kolínem na zápas do Přerova, tak se říkalo, že v Hradci řádí nějaká chřipka. No a po zápase si trenéři volali a říkali, že by bylo dobré, abych přijel. Že se uvidí, jak na tom kluci budou a případně nastoupím.

A nakonec i nastoupil. Jaký to byl skok? Přece jenom poslední roky jste strávil v první lize...
Už je to dlouho, co jsem tady naposledy naskočil. Snažil jsem se hrát hlavně jednoduše, nic nevymýšlet a dávat přihrávky na prvního hráče, co uvidím. A jaký to byl skok? Extraligová soutěž je více o dodržování systému, který ale kluci plní do posledního puntíku. To v první lize takhle markantní není.

Je to znát třeba i na dopoledním rozbruslení? Nebo se ten skok ukáže až během zápasu?
Hlavně si to člověk uvědomí i v hlavě, že je to o nějaký ten level výše, a že musí dávat puky od sebe zase o trochu rychleji. Ale tady vám hráči mnohem více pomáhají, jsou v prostorech, kde mají být a máte víc možností komu nahrát.

Už je to dlouho, co jste nastoupil za Hradec v extralize. Vzpomenete si, kdy to bylo naposledy?
Bylo to ještě v té sezóně, kdy jsem mohl být v juniorce, pod panem Draisaitlem. To už bude nějakých šest sedm let.

Když nastoupil naposledy René Piegl za Hradec, tak ještě musel nosit puky | foto: Stanislav Souček

Březen 2015. Poslední zápas základní části na ledě Komety. Výhra 2:1. A pak jste ještě vybojoval s juniorkou extraligu. To musí být příjemné, okusit takhle po letech extraligu, ne?
To víte takhle přesně? (směje se) Strašně jsem si to užil a jsem moc rád, že obnovená premiéra po dlouhé době byla i s vítězným koncem. Navíc jsem si mohl užít i domácí publikum.

Jak jste viděl zápas s Boleslaví?
Padly jim tam takové dvě branky...To se občas stane. Byl to ale pro nás trochu šok. V šatně jsme si pak říkali, že je tady síla na to, aby se to otočilo. Věřilo se tomu, plnilo se všechno do posledního puntíku a dopadlo to, tak jak to dopadlo. Za to jsem moc rád.

Ve druhé třetině jste zápas otočili. Museli před ní trenéři v kabině zvednout hlas?
Ne, to ne. Snažili se nás podpořit, že by ale bylo dobré, abychom proměňovali šance a pokračovali ve své hře. A vyplatilo se.

Tím, že se celkem dost hráčů z áčka občas přesune i do Kolína, tak jste ani nepřišel do nijak neznámého prostředí. Což je asi vždycky lepší, že?
Je to určitě příjemnější, než kdybych přišel do kabiny a nikoho neznal. Navíc jsem se s některými kluky poznal i během suché přípravy, kterou jsem strávil tady v Hradci. Je super, že člověk přijde do známého prostředí. Neměl jsem tak žádný stres z toho, jak na mě budou kluci koukat a jak mě přijmou.

René Piegl v barvách partnerského SC Marimex Kolín | foto: Markéta Křížová

Byl i herní styl trochu podobný tomu, co hrajete v Kolíně?
Myslím si, že trenéři spolu věci ohledně systému konzultují. A taky si myslím, že chtějí, aby farma fungovala na minimálně podobném systému. Aby případně kluci, kteří tam hrajeme, mohli naskočit sem do Hradce při nějakém zranění a viróze.

Jak jste v Kolíně v poslední době spokojeni s výkony a výsledky?
Začátek asi nebyl úplně podle našich představ. Nepadalo nám to tam tak, jak bychom asi chtěli a zápasy se nám nedařilo příliš často urvat. Na konci roku jsme ale udělali sedmizápasovou šňůru výher, což nás hodně vyšvihlo. Tabulka je hrozně vyrovnaná, je to, myslím, na devět bodů a můžeme být na šestém místě. Poslední zápasy jsme sice taky odehráli super, ale s Jihlavou a Vsetínem jsme je ztratili v posledních třetinách, kdy nám to soupeři otočili. Nebylo to nic příjemného a je dobře, že jsme tuhle vlnu porážek v Přerově zastavili. A teď doufáme, že přijde zase vlna výher.

Jaký jsou cíle do dalších utkání?
Vyhrávat hlavně zápasy s týmy, kterou jsou kolem nás. A pokusit se obrat o body i někoho z vrchní poloviny. Bylo by fajn se vyhnout bojům o záchranu, bonus by bylo play off. Myslím si, že na to v Kolíně síla je.