Preview k zápasu
út 16.2.2021 | Tomáš Kalas

Zápas „o šest bodů“! Hradec jede k derby do Pardubic

Pokud Lvi chtějí mít alespoň jistotu první šestky, musí odrazit dotírající soupeře pod sebou. Právě ve středečním večeru se o pár kilometru jižněji od východočeské metropole odehraje velmi důležitý souboj, který může zase o něco jasněji načrtnout konečný výsledek tabulky. Sedmé Dynamo ztrácí na Hradec sedm bodů, přičemž se vrátilo do slušné formy a bude se chtít určitě přiblížit. Úvodní buly je v enteria areně naplánováno na 18:00.

„Bylo hlavní to dostat na branku. A nakonec to tam propadlo.“

#54 Marek Zachar (o své brance proti Zlínu)

Spíše než pohledný hokej byl v pondělí k vidění urputný boj a fyzický hokej. Hradec nakonec dokázal vyhrát těsným výsledkem zásluhou Marka Zachara, jehož odvážný průnik přinesl jedinou trefu v zápase. „Měl jsem rychlost, beka jsem trochu nalákal pryč a otevřelo se mi okénko na středu, tak jsem to zkusil. V pádu jsem ještě střílel, bylo hlavní to dostat na branku. A nakonec to tam propadlo,“ přibližuje svůj pátý gól v dresu Lvů. Podotýká však, že to proti defenzivnímu hokeji ze strany Beranů nebylo vůbec snadné. „Zlín je velmi houževnatý soupeř. Mají výborné hráče dozadu, směrem dopředu jim to však taky jde a jsem rád, že jsme to zvládli za tři body,“ je hradecký útočník spokojen s bodovým ziskem.

Hráče po výhře čekal jenom jeden den na regeneraci, už ve středu zamíří na první ze dvou výjezdů. „Měli jsme reprezentační pauzu, odpočinuli jsme si a nabrali síly. Teď se hraje obden, je důležité nabrat síly a jít do každého zápasu naplno,“ přibližuje bývalý kapitán juniorské reprezentace proces v náročném závěru základní části. Hned středeční souboj bude pro Lvy velmi důležitý, vyhrát derby je vždy prestižní záležitost, navíc mohou odskočit Pardubicím už na deset bodů. „Vím, že Hradec a Pardubice jsou rivalové. Jsem tady však za Hradec a bude to pro mě taktéž derby,“ odpovídá na otázku, jaké je pro něj hrát derby z pozice hráče, který přišel v průběhu ročníku z Liberce.

Dynamo má navíc v poslední době solidní formu, na letošní výhru v derby však ale stále čeká. „Pardubice hrají výborný hokej, hráči jsou rychlí, výborní dozadu. My se na ně ale musíme připravit naší hrou a doufáme, že nám to přinese tři body. Bude to rozhodně ofenzivnější hokej,“ uzavírá liberecký rodák a odchovanec tamního hokeje.

MatejPaulovič
V současnosti jeden z klíčových hráčů Pardubic má i hradeckou minulost. V sezóně 2018/19 přispěl 12 brankami a 10 nahrávkami, následující ročník už však z větší části odehrál u sousedů a letos se mu nebývale daří.

Dynamo bojuje o první šestku

Po mizerném vstupu do ročníku se razantní obměnou nejenom v hráčském kádru Pardubice zvedly a pod vedením trenéra Richarda Krále započala velká jízda, která například obsahovala osm vyhraných zápasů v řadě, s čímž přišel logicky i vzestup tabulkou. Z pozic, kde se tak pardubický hokej nacházel posledními roky, rázem přišel boj o první šestku, na což nebyli v druhém největším východočeském městě již dlouho zvyklí. Do těchto pater extraligové tabulky se vrací Dynamo po dvou sezónách, naposledy takto skončilo sedmé v ročníku 2017/18.

Současnost je taková, že Pardubice na šesté místo ztrácí šest bodů, na osmé Vary mají náskok devíti. V honbě za šestkou má trenérský štáb k dispozici velmi solidní kádr, velkou hvězdou je v tomto případě navrátilec Tomáš Zohorna, jehož návrat po šesti letech v KHL mnohé překvapil. A nebyl jediným hokejistou, který z tohoto směru přišel. Do brankoviště sehnalo vedení Konstantina Barulina, útočné řady vylepšil Andrej Kosticyn, jehož disciplinární trest po zákroku na Rutara již vypršel.

Dynamo se může opřít o kvalitní přesilovky, z 202 početních výhod skórovalo 42krát a procento úspěšnosti 19,29 jej řadí na 5. místo v této statistice. Na druhé straně jsou však oslabení, ta Pardubicím vůbec nejdou a 78,83 % ubráněných oslabení je až na 12. místo, hůře už je na tom jenom Kometa a Budějovice. Z individuálních statistik je na tom nejlépe útočník Anthony Camara, který 30 body (17+13) ze 36 odehraných utkání přináší týmu přesně to, co se od něj čekalo: produktivitu. Zároveň je i nejlepším střelcem týmu. Rozjetý je i Matěj Blümel, jehož forma jej vynesla dokonce do reprezentace. Se 14 brankami a 12 asistencemi je tak druhým nejproduktivnějším hráčem týmu.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Blain, Graňák, Šalda, F. Pavlík, Čáp, Gaspar, Váchal – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Smoleňák, Cingel, Lev – Jergl, Zachar, Pilař.