Rozhovory
út 15.9.2020 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Zdena Rybářová o daru fanoušků pro klub: Byla to spontánní akce

Už několik let velmi dobře funguje spolupráce mezi Mountfieldem HK a oficiálním fanklubem, který nese název FANCLUB HCHK 2007. To utvrdili hradečtí fanoušci tím, že klubu darovali výtěžek z dobrovolného vstupného, které vybrali za vstupenky během přípravného období. Jedním z místopředsedů fanklubu je Zdena Rybářová, která se následně rozpovídala nejenom o překvapivém daru, ale také například o tom, jaké je fandění v roušce.

Těšíte se společně s fanoušky na novou sezónu?
Jako fanoušci se těšíme strašně moc. Ale víte co, všechno bude dané podle toho, jak se bude moci hrát a chodit na zimák. Protože názory se samozřejmě liší. Někomu se to v rouškách nelíbí. Nakonec jsme ale viděli, že skalní fanoušci přišli i na přípravné zápasy. Samozřejmě to ale ovlivňovaly dovolené, směny v práci nebo zmiňované roušky.

Cítíte mezi fanoušky hlad po hokeji? Extraliga je přece jenom něco jiného než přípravné duely.
Je to jiné, ale myslím si, že se na hokej těšíme jako na každý jiný. Ta doba bez něj byla opravdu dlouhá. Takže jsme rádi, že se zkrátila letním pohárem.

Co čekáte od nové extraligové sezóny? Kdo podle vás povede extraligový peloton?
Záleží hlavně na tom, jak dlouho tady budou hráči z NHL. Odhadovat je vždycky strašně těžké. Řekneme si, že na špičce budou tihle, tihle a tihle a pak to bude úplně jinak. Prakticky každý den se ven dostane nějaké jméno, kdo koho posílil. Myslím si ale, že bychom se měli soustředit hlavně na naše kluky. Ti musí hrát dobře (směje se).

Jak na vás působí hradecký celek?
V týmu nebylo až tolik změn, ale když, tak byly do plusu. Oni se sehrají, my tomu věříme. Je to takový různorodý tým, jak se říká – od každého něco, a když do sebe ty články zapadnou, tak by to mohlo být dobré.

„Určitá kolegialita mezi fanoušky ostatních týmů rozhodně funguje.“

Zdena Rybářová (o spolupráci mezi extraligovými fanoušky)

Takzvaná okurková sezóna byla letos trochu jiná, že?
Úplně jiná, zmatená. Vůbec nikdo nic nevěděl, což ale platilo na všechno. Najednou se prostě utnuly všechny aktivity, které mohly. Ať člověk vezme všechno, co dělá – přes cvičení, hokej, a to všechno najednou skončilo. To bylo takové prdlé období. Proto si myslím, že teď probíhá takové nastartování.

Velké množství extraligových fanklubů žádá, aby na hokej mohlo více fanoušků. Souhlasíte s tím?
Chtěli bychom, aby se na zimák dostalo co nejvíce lidí, a aby povolila nějaká zpřísněná pravidla. Ale samozřejmě záleží na tom, jak se bude situace vyvíjet. Proto se také dělají různé jiné akce, lidem to jednoduše chybí. Ta otevřenost, ve které se mohou lidé na zimáku vyjádřit a podpořit svůj tým.

Ukázalo se podle vás, že fanoušci, kteří jsou během sezóny rivalové, se také dokážou spojit?
Myslím si, že už při jiných akcích se prokázalo, že držíme při sobě. Určitá kolegialita mezi fanoušky ostatních týmů rozhodně funguje. A to hlavně díky práci několika fanoušků, kteří jsou mezi sebou v kontaktu. To jsou lidé, kteří se ve svých fanklubech neustále zapojují.

Ani přes léto jste vy fanoušci nezaháleli a vytvořili pár transparentů. Věděli jste hned, že něco na letní období připravíte?
Určitě bychom toho přichystali více. Ale jsme rádi, že proběhlo alespoň tohle. Záleží na volném čase a nápadech hlavních aktérů. Bez toho by to nebylo. Transparenty byly dělané velmi narychlo. Ale myslíme, že to k tomu patří.

Jaké je pro vás fandění v roušce?
Je to úplně jiné, fandí se spíše do té roušky (usmívá se). Jsou fanoušci, kteří to překousnou a jdou. Jdou se podívat na kluky, jsou zvědaví na nově posílený tým. A chodí také pro pobavení, které tedy není stoprocentní, ale baví je to, tak přijdou.

„V sektoru na stání se prostě fandit musí, tam se nikdo nikde neschová.“

Zdeňka Rybářová (o sektoru na stání)

Fanoušků zatím sice nemohlo být v ČPP Aréně mnoho, ale i tak se vytvářela moc dobrá atmosféra. Měli jste z toho dobrý pocit?
Určitě ano, člověk se snažil zapojit, i když třeba nějaké ty fanouškovské stálice nebyly. Zapojili se mladí, vyzkoušeli se bubny. To, co se dá, tak se vždycky vytvoří a překvapilo mě, že do toho šli mladí s takovou vervou.

Byl to velký rozdíl muset fandit ze sektoru na sezení a s rozestupy?
Je to rozhodně rozdíl. Sektor na stání člověka úplně pohltí. Rozdíl je velký, hlavně doteď, když se sedělo ob sedačku a ob řadu, takže tolik lidí tam nebylo. A v sektoru na stání se prostě fandit musí, tam se nikdo nikde neschová (směje se). A navíc si myslím, že je prostě pro fandy, kteří chtějí, aby si na hokeji zakřičeli. Někdo to vezme, někdo ne...

Jak v současné době fanklub funguje?
Je to nastavené tak, že každý máme ve fanklubu určité priority. Tak by to mělo být. Ovšem v téhle situaci, která nastala, se to trochu zamotalo. Každý, kdo svou funkci má, by ji také měl plnit. Ve vedení je předseda Honza Pilař, Nikola Dvořáková a já.

Na co se snažíte nalákat nové členy do fanklubu a jak probíhá nábor do fanklubu?
Probíhá průběžně. Snahou vedení fanklubu ale není tlačit na lidi, aby se stali členy. Chtěli bychom, aby zájem přišel od nich. Potvrdilo se mi to teď, když se na přípravu rozdávaly lístky, které samozřejmě byly pro členy fanklubu. Lístky, které zbyly, se následně nabízely lidem, kteří na hokej chodí, ale nejsou členy. A reakce byla taková, že se nám do fanklubu přihlásilo dobrých osm deset lidí. A to si myslím, že je taková motivace. Výhody nejsou jenom u výjezdů, ale vznikají i například během spolupráce s klubem nebo dalšími možnostmi.

„Byli úplně nadšení a tvrdili, že se nacpali tak, že je bolela břicha.“

Zdeňka Rybářová (o fanoušcích v Třinci, kteří sledovali zápas se skyboxu)

Říkáte výhody pro fanoušky – jaké tedy jsou?
Není to jenom o výjezdech, jak se vždy tradovalo. Je toho mnoho, ať vezmeme loni třeba Ligu mistrů nebo nedávno konaný Generali Česká Cup. Mladí, kteří nedávno nastoupili, se nyní pustili do bubnování. A myslím si, že si vedou docela dobře. Hlavně je to baví. Obecná veřejnost také dost možná neví, že fanklub má přednostní přístup ke vstupenkám. Je to vždycky o dohodě, a také o tom, jak funguje spolupráce s klubem. A tady funguje velmi dobře. Vždycky jsme měli také ukončení sezóny, které tedy letos nedopadlo, protože jsme nevěděli, jaká bude situace. I tam se můžou lidé potkávat, rozhodně to není jen o příspěvcích. Plusové body tam jsou vždy...

I v létě jezdilo několik věrných po venkovních utkáních. A taková odměna od klubu pro ně byl zápas v Třinci, který sledovali ze skyboxu.
V Třinci jsem tedy sice nebyla, kvůli práci, i když bych nakonec asi mohla. Ale kluci mi hned večer posílali video, jak přicházejí do skyboxu a že pozdravují. Byli úplně nadšení a tvrdili, že se nacpali tak, že je bolela břicha (směje se). Byl to fajn nápad, potěšilo je to.

Ze strany fanoušků přišla také finanční podpora pro klub. Jak a proč tahle akce od fanoušků vznikla?
Jmenovat jednoho člověka by bylo nefér, byla to spontánní akce. Náš nápad se vydařil hlavně kvůli tomu, že přišla velmi rychlá reakce a odpověď klubu. Nápad se posunul od jednoho člověka k druhému a najednou hned vycházel článek a dávalo se to mezi lidi. Stejně ale záleží na lidech, jak se k tomu postaví. A já sama jsem byla překvapená, protože každý, komu jsme napsali, jestli nechce lístky, tak se ptal na cenu. My jsme však brali vstupné dobrovolné. Dostali jsme totiž lístky zdarma. A vybrané peníze jsme se rozhodli darovat klubu.

Máte do sezóny nějaké plány nebo dílčí cíle?
Plány by byly, ale všechno je ovlivněno současnou situací. Samozřejmě že bychom mohli více malovat nebo třeba vyrazit na více výjezdů. Ale to bude záležet na tom, jaká bude situace.