Zápasy mládeže
čt 28.1.2016 | Vojtěch Honzík, Jan Vavřina

12 gólů, 5 využitých přesilovek, 75 střel – juniorka v bláznivém duelu v Plzni padla

Zápasové menu

Přesně takové zápasy diváci milují, trenéři nesnáší. Mountfield sehrál ve čtvrtek na ledě indiánů hodně divokou přestřelku, která nakonec skončila jednoznačným vítězstvím domácích. Do poloviny zápasu šlo ale o vyrovnanou partii, ve které Hradečtí třikrát smazali náskok soupeře. Ten ale následně přidal už třetí a čtvrtou trefu v přesilovce, a bylo hotovo. Tým Aleše Krátošky v samém závěru už jen korigoval na konečných 4:8.

Plzeňský náskok Hradec po sérii šancí smazal

Hosté putovali v úvodu duelu poměrně brzy do čtyř a indiáni trestali. Filip Suchý natáhl ke střele z pravého kruhu a podél obránce zamířil přesně ke vzdálenější tyči – 1:0 S odpovědí mohl přispěchat Orság, ovšem ani dvěma dorážkami na brankovišti se skórem nepohnul. Pěknou ránu po chvilce vyslal Drašnar, Kuchař se blýskl parádním semaforem. A ani do třetice nebylo Mountfieldu přáno, když situaci dvou na jednoho zakončil po pěkné příhře Krátoška jen do brankové konstrukce.

Hosté po polovině úvodní třetiny ustáli dvě oslabení, v největší šanci selhal při dorážce na brankovišti Švarc a Kokoška z mezikruží. Sami pak v přesilové hře tlačili. Kuchař ještě proti Patriku Miškářovi z mezikruží dokázal opět zasáhnout bravurním zákrokem lapačkou, po pár vteřinách hry se ovšem situace opakovala a forvard Východočechů tentokráte zamířil přesně nad beton k tyči – 1:1. A protože se závěr před první sirénou odehrával jen ve středním pásmu, byl i o přestávce stav jako na začátku střetnutí – vyrovnaný.

Mountfield ještě dvakrát srovnal, počtvrté už ne

Prostřední část započala podobně jako její předchůdkyně. Jakub Vavřička se protáhl mezi beky soupeře do sóla, které proměnil ranou mezi Veselého betony – 2:1. Odpověď Mountfieldu přišla již za čtyřiačtyřicet vteřin. Nicolas Bureš sice ještě v přečíslení nevyužil pěknou přihrávku od Michálka, dorážkou ale již síť rozvlnil. Gólostroj však teprve nabíral na otáčkách. Domácím stačilo na využití přesilové hry deset vteřin, když se Petráš opřel do puku z první na levém kruhu a dorážkou se zapsal na listinu střelců Ondřej Polívka – 3:2.

Východočeši ale dokázali po polovině utkání i do třetice srovnat s modrobílými krok. Touš po předchozí střele zůstal bez zájmu indiánů před Kuchařem, kterého ranou pod víko překonal dorážející Jakub Orság – 3:3. Jenže prakticky na vteřinu přesně za další tři minuty Západočeši opět vedli. Krliš vyzval povedenou příhrou v přečíslení ke skórování Filipa Suchého, kterému stačilo trefit poloodkrytou klec a domácí zase o gól vedli. Nedlouho poté navíc hosté putovali do čtyř a indiáni opět bleskurychle udeřili, protože opět skvělou práci na brankovišti předvedl Šimon Petráš – 5:3.

Domácí si vydobyli rozhodující náskok

Do poslední dvacetiminutovky mohli opět lépe vstoupit domácí, ovšem Švarc, který se protáhl až před Veselého, skulinku mezi jeho betony nenašel. Lépe si nedlouho poté vedl Petr Kodýtek, který uspěl dorážkou z brankoviště – 6:3. Za dalších čtyřicet vteřin si navíc vyměnil kotouč Švarc s Jakubem Vavřičkou a vyhnali Veselého z branky Mountfiledu.

Jenže sotva se Kouba v brance zahřál, již lovil kotouč ze své sítě. Z první se do touše opřel Šimon Petráš a nedal mladému muži s maskou šanci – 8:3. Devátý gól měl na holi v závěru Hajšman, ovšem z mezikruží z první poloodkrytou klec minul. Definitivní podobu tak dali výsledku hosté čtrnáct vteřin před třetí sirénou, když domácí rozehrávku vystihli Malík s Jakubem Orságem, kteří situaci dva na nikoho zakončili rychlým ťukesem do prázdné – 8:4!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 1 0 1 1 0
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 2
David Gančarčík 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 0 4
František Hnik 0 0 0 0 0
Kryštof Hroudný 0 1 1 -1 0
David Košař 0 1 1 -1 0
Aleš Krátoška 0 0 0 -1 12
Daniel Lier 0 0 0 -1 0
David Malík 0 1 1 0 0
Štěpán Matějček 0 1 1 0 2
Jan Michálek 0 1 1 1 2
Patrik Miškář 1 0 1 1 0
Jakub Orság 2 1 3 1 2
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 0 2
Tomáš Zahradník 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Kouba 12 6 1 5 83,33 0 0
František Veselý 48 31 7 24 77,42 0 0

Ohlasy k utkání

David Bruk (HC Plzeň 1929):
V první třetině jsme měli s Hradcem problémy. Hru jsme měli takovou neučesanou, byli jsme hodně rozlítaní. Museli jsme si k tom něco říct a druhou a třetí část si myslím, že už jsme měli pod kontrolou a zaslouženě vyhráli.

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Plzeň byla po celý zápas lepší a zaslouženě vyhrála. První třetina byla z naší strany obstojná, pak již byl soupeř lepší, proměnil řadu přesilových her po našich zbytečných a hloupých faulech. Definitivní rozhodnutí padlo po hrubé chybě našeho obránce, kdy jsme domácím doslova odevzdali šestý gól do prázdné branky. Dneska rozhodly hlavně zbytečně fauly, Plzeň je dokázala potrestat.“