Zápasy
ne 17.10.2021 | Redakce | Foto: HC Motor České Budějovice

20 minut divočiny, 40 mdlých výkonů. Hradec podlehl Motoru 3:4

Vítězná série je u konce, Mountfield po pěti zápasech padl. Na ledě Českých Budějovic v divokém úvodním dějství vždy pouze dotahoval náskok soupeře, ten po první siréně přesto vedl 3:2. Od druhé části se zápas proměnil v přetahovanou, kterou málokdy probleskla nějaká zajímavá akce. Jihočeši ve třetí třetině svůj náskok navýšili na 4:2, snížení při power-play z hole Lva přišlo sice dvě minuty před koncem, ale stejně pozdě.

Trenéři Mountfieldu museli po utkání s Vítkovicemi připsat na marodku další jméno, prvního centra Lukáše Cingela. Ten tak pro duel s Budějovicemi nebyl k dispozici. Na soupisku se místo něj dostal Martin Štohanzl, který velel čtvrtému útoku, zatímco Petr Koukal se posunul do formace s Radkem Smoleňákem a Ahtim Oksanenem.

První divoké dějství přineslo pět branek

Vyhrocený duel měl divoký start. Motor zvládl skórovat již v čase 0:28! Václav Karabáček zachytil vyhození Pavlíka od zadního mantinelu a prudkou střelou z pravého kruhu trefil bližší horní růžek – 1:0. Hradečtí se ale zvládli bleskově oklepat a za dalších 24 sekund bylo srovnáno. Ránu Blaina z pravé strany vyrazil Hrachovina jen vedle sebe, kde byl dostatečně důrazný Radek Smoleňák, jenž ve své kanceláři bleskově zaúřadoval a pohodlně srovnal na 1:1. Vyrovnaný stav ale nevydržel ani dalších pět minut.

Jakub Valský totiž získal na levé straně rychlost, obkroužil bránu Mountfieldu a z pravého kruhu pak vypálil z otočky, přičemž trefil přesně na bližší tyč mezi ruku a tělo gólmana Hradce – 2:1 pro Jihočechy. Budějovice poté hrály již druhou přesilovku, Lukeš si v ní musel poradit se střelou Gulaše z pravého kruhu, přičemž si připsal důležitý zákrok. Pak ale vyrazili kupředu Východočeši, ještě v oslabení šli do přečíslení dva na jednoho Perret a Lev. Zakončení druhého jmenovaného sice nenašlo prostor mezi třemi tyčemi, ale francouzský forvard byl následně faulován a Lvi měli přesilovku.

V ní vystřelil od modré McCormack, bránící Voženílek srazil puk k levé straně, odkud vypálil Aleš Jergl a Hrachovina lovil touš ze sítě podruhé – 2:2. V čase 12:03 šel Motor do vedení potřetí, když využil další početní výhodu. Nahození Gulaše z rohu Lukeš smolně vyrazil přímo na hůl Lukáše Pecha, jenž se na pravém kruhu z první opřel do kotouče a Jihočeši vedli 3:2. V závěru třetiny se hnali do rychlého kontru Lev a Lalancette, po pasu prvního jmenovaného však jeho parťák neměl dost místa na zakončení a puk na klec Budějovic nenasměroval. Po první siréně tak vedli domácí o jednu trefu.

Prostřední dvacetiminutovka nesnesla extraligové měřítko

Druhá třetina ukázala naprosto jiné představení, tempo hry šlo znatelně dolů. Lukeš se musel po pár minutách vypořádat s pokusem Abdula z pravého kruhu, přičemž měl zakrytý výhled, přesto zvládl zasáhnout. Lvi poté získali výhodu v podobě přesilovky, ale střela Orsavy zprava šla přímo do hrudi Hrachoviny a pokus z druhé strany v podání Pavlíka ani mezi tři tyče nemířil.

Naopak Motor mohl jít krátce po konci oslabení do dvoubrankového trháku, defenziva Mountfieldu trestuhodně zapomněla na Pecha, jenž šel sám na Lukeše, kterého ale pokusem na lapačku nepokořil. O další rozruch se pak postaral až gólman Motoru Hrachovina, jenž za svou klecí spadl tak nešikovně, že si lehce ublížil a sudí musel na chvíli přerušit, aby se dal gólman Jihočechů do pořádku.

Ani závěr druhé po všech stránkách podprůměrné třetiny žádné hokejově vydatné okamžiky nepřinesl. Orsava si musel jít zchladit ruku poté, co obětavě padl do bomby od modré a bývalý reprezentant Novotný se pošťuchoval v území Lvů s o více než patnáct let mladším Gasparem. Jinak ale pouťové dějství skončilo bez branek, takže Motor stále vedl o gól.

Závěrečné trefy neatraktivní hokej neskryly

Ani start třetí třetiny neprobral oba celky z jisté letargie. Pokus přes Blaina z pravého kruhu vyslal Pech, jenže Lukešovi šla přímo na hrudník, takže s ní neměl žádné větší starosti. Na druhé straně se sice Východočeši dostali do přečíslení tři na dva, ale snaha Kevina Klímy postrádala potřebnou přesnost. Budějovice pak lehce zahrozily znovu, z pravého kruhu pálil Karabáček, ale svůj pokus namířil pouze do těla strážce svatyně Mountfieldu.

Ve 48. minutě obkroužil Perret nepříliš rychle celou třetinu Jihočechů a od modré pak vyslal projektil, který ale Hrachovinovi nemohl nadělat naprosto žádné problémy. V polovině třetiny pak upadl Pech na led, za což byl vyloučen Lev. V oslabení hráli Východočeši příliš zataženě a jen čekali na to, co Budějovice vymyslí. Štencel přihrál z levého kruhu na osu hřiště, kousek za modrou se do puku opřel Stuart Percy, trefil pravý horní růžek a bylo to 4:2.

Mountfield předvedl náznak toho, co dokáže dvě a čtvrt minuty před koncem, když odvolal Lukeše a hrál v šesti. Pech ani Gulaš totiž střelami z půlící čáry prázdnou svatyni Východočechů netrefili. Zato Oksanen našel přihrávkou z rohu před bránou neatakovaného Jakuba Lva, jenž velice snadno snížil na 3:4. Motor už pak ale dotlačil očima hodinovou ručičku na pomyslnou šedesátku a zápas tak skončil. Mountfield ztratil sérii pěti výher v řadě, podstatně větší radost tak udělali fandům Hradce fotbalisté, kteří zvítězili ve Zlíně 3:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 2 0
Michael Gaspar 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 1 0 1 -1 0
Petr Kalina 0 0 0 0 2
Kevin Klíma 0 2 2 0 0
Kelly Klíma 0 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 0 1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 0 2
Graeme McCormack 0 1 1 -1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Ahti Oksanen 0 2 2 2 0
Jakub Orsava 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 2
Radek Pilař 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 1 0 1 2 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 56 27 4 23 85,19 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/7275230