Zápasy
pá 31.8.2018 | Klára Petrásková

40 střel, jediný gól. Lvy zradila produktivita a s Norimberkem padli 1:2

Dvojnásobně soupeře přestříleli, přesto výhru neslavili. Hradečtí sice hýřili ofenzívní aktivitou, jejich nepřítelem se ale stala produktivita. Ze čtyřicítky střel se totiž prosadili pouze jednou, naopak Norimberku stačilo ke dvěma trefám pouhých 16 pokusů. Východočeši německé mužstvo plné bývalých hráčů NHL značně potrápili a po celý duel byli aktivnější, ani to ale na první body v Champions Hockey League nestačilo.

První letošní zápas CHL musel vynechat Mislav Rosandič, jenž si odpykával stopku, kterou obdržel v loňském utkání proti Bernu, když trefil rozhodčího pukem. Nepočítaje brankáře nasadilo východočeské trenérské trio do sestavy dvacet hráčů, mezi tři tyče se postavil Jaroslav Pavelka.

Norimberku stačilo k dvoubrankovému vedení 72 vteřin

Už od začátku bylo z obou stran vidět velké nasazení. Bojovalo se o každý puk a bruslilo v rychlém tempu, jako první se v brankovišti pořádně zpotil Treutle. Koukal totiž našel před bránou stojícího Vopelku, ten však stál už příliš blízko gólmanovi a nedokázal narychlo procedit kotouč skrz jeho výstroj.

I přes tuto šanci se ale závěr první pětiminutovky Východočechům příliš nevyvedl. V rozmezí 72 vteřin totiž inkasovali hned dvě branky a soupeř z Norimberka se dostal na koně. Nejprve obdržel parádní nahrávku přes osu hřiště Leonhard Pföderl, jemuž stačilo u levé tyče jen nastavit hůl a přiklepnout puk za přesouvajícího se Pavelku. Chvíli nato zase domácí zapomněli před brankou Eugena Alanova, který vymíchal gólmana a poslal puk mezi jeho betony do sítě – 0:2.

Lvům chvíli trvalo, než se z rychle obdržených gólů vzpamatovali, v návratu do tempa jim pomohla i dvě ubráněná oslabení. A když sami dostali možnost druhé přesilovky, byli několikrát velmi blízko snížení. Zámorský z mezikruží trefil výborně nastavenou lapačku, Chalupa z podobné pozice vyslal dokonce dva pokusy. Ani on však recept na Treutleho nenašel.

Polovina zápasu přinesla domácím kontaktní gól

Ve druhé části navázal Mountfield tam, kde skončil. V početní výhodě stříleli na německou svatyni Paulovič a Koukal, po nebezpečném výpadu Segala zase na druhé straně operoval Vopelka. Hradecký útočník si obhodil hráče a zakončoval mezi ruku a tělo, k jeho smůle však neúspěšně.

Hru zdobilo vysoké tempo, kotouč putoval z jednoho konce kluziště na druhý a oba celky se střídaly v útočných výpadech. A těsně před polovinou třetiny se diváci pod Bílou věží dočkali. Pilař prostrčil skákavou nahrávku od Kukumberga k levé tyči na Juraje Bezúcha, jenž do neposedného puku klepl a trefil ho přímo k pravé tyči – 1:2.

Kontaktní branka domácí viditelně nakopla a před norimberským gólmanem se vařil led. Vincourovu nepříjemnou jedovku vytáhl Treutle ramenem, po hradeckém oslabení se hra trochu zklidnila. Ovšem jen do poslední dvouminutovky. V té nejprve předvedl střelu zleva Dupuis, na druhé straně zakončoval přečíslení Radovan Pavlík. Úplně sám na Pavelku zase upaloval Buck, východočeský strážce svatyně ale vytáhl proti jeho ráně parádní semafor.

Hradec do soupeře bušil, vyrovnat ale nedokázal

Do poslední dvacetiminutovky naskočil Hradec s chutí vyrovnat a za splněním vytyčeného cíle se hnal už od úvodního buly. Paulovič měl kousek prostoru mezi kruhy, Cingel zase předvedl pěknou stahovačku na střed. Oba si však vylámali zuby na zakončení, stejně jako Radovan Pavlík, jenž využil svých rychlých nohou, leč bekhendová střela Treutleho neobelstila.

Minuty plynuly a Hradec stále dobýval útočné pásmo Ledových Tygrů, kýžená branka však stále nepřicházela. Lvům nepomohla ani přesilová hra, další z tutových příležitostí zapsal na své konto v duelu velmi aktivní Radovan Pavlík. Tentokrát se protáhl mezi norimberskou obranou a tváří v tvář gólmanovi těsně minul delší tyč.

Rušno bylo také v závěru třetiny, východočeské šance na vyrovnání podržel v 59. minutě brankář Pavelka. Bekhendovou kličku Weisse v samostatném úniku zneškodnil a poté upaloval na střídačku, aby jeho spoluhráči mohli zahájit power-play. Ani ta ale střeleckou smůlu domácích neprolomila a Hradečtí se tak museli i přes dobrý výkon smířit s těsnou porážkou 1:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Juraj Bezúch 1 0 1 0 0
Maris Bičevskis 0 0 0 0 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 1 1 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 2
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 0 2
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Sébastien Piché 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 1 1 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Tomáš Vincour 0 0 0 -1 4
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 59 17 2 15 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Chyběla nám produktivita a lepší řešení situací v předbrankovém prostoru. Trochu jsme zaspali začátek, dělali hloupé chyby a úplně zbytečně dostali dva góly. Od té doby jsme honili výsledek. Co se týká nasazení, nemůžeme klukům nic vytknout, ale produktivita dnes rozhodla. Brankář Norimberku samozřejmě také předvedl výborný výkon, soupeř byl kvalitní. Byl to pro nás výborný zápas, jen nás mrzí, že jsme ho nevyhráli.

Kevin Gaudet (THOMAS SABO Ice Tigers):
Byl to dobrý zápas. Hráli jsme dobře do obrany a v prostoru před brankářem a dali dva rychlé góly. Hradec má výborný tým, je to jeden z nejrychlejších, které jsem v poslední době viděl. Taky hrají chytře, je to pro nás velká výhra.

Fotogalerie