Zápasy mládeže
ne 26.3.2017 | Klára Petrásková

8. třída prohrála se Spartou 0:5 a na domácím mistrovství skončila šestá

Zápasové menu

Do nedělního zápasu republikového šampionátu šli Hradečtí s tím, že pokud neprohrají v základní hrací době, skončí v konečném zúčtování pátí. Opak byl ale pravdou. Východočeši po dvě třetiny drželi s pražskou Spartou vyrovnaný krok, tři inkasované branky ze začátku třetího dějství ale nakonec byly rozhodujícím faktorem. Mountfield prohrál s Pražany 0:5 a skončil šestý, Sparta naopak mohla po závěrečné siréně slavit zisk mistrovského titulu.

Sparta se do vedení dostala při hře ve čtyřech

Hned na úvod posledního zápasu letošního Mistrovství 8. třídy ukázala Sparta, proč je jedním z největších favoritů na titul. Sám před hradeckou bránu se totiž procpal Jan Krupička, proti jehož bekhendu musel nelehký zákrok vytáhnout Jakub Tichý. Důležitost utkání si dobře uvědomovaly oba celky, a tak se hrál zprvu opatrný, i když aktivní, hokej.

Na řadu se krátce po polovině periody dostala hra ve čtyřech na obou stranách, která více sedla Pražanům. Matyáš Potůček číhal ve správný čas u levé tyče a poslal do sítě vyražený kotouč – 0:1. Parádní individuální akci předvedl koncem třetiny Adam Jirků, po prokličkování se polovinou kluziště ale poslal svůj pokus na delší tyč těsně mimo horní růžek.

Druhá perioda brankový zásah nenabídla

Krátce po startu druhé dvacetiminutovky mohlo být na soutoku Labe a Orlice vyrovnáno. Do samostatného úniku totiž Martina Hrčku vysílal Michal Beneš, prvně zmiňovaný hradecký forvard ale nedokázal puk včas zpracovat a ze šance tak sešlo. Pořádnou dávku štěstí si objednalo mužstvo Mountfieldu. Adam Mácha totiž po ráně na delší tyč už už slavil gól, puk se ale od tyčky odrazil podél brankové čáry mimo.

A hradecká střídačka se pořádně zapotila i ve vlastní přesilovce, když východočeský brankář nepřesně rozehrál a moc nechybělo k tomu, aby sparťané zamířili do odkryté klece. Své zaváhání ale gólman Mountfieldu vyvážil závěrem třetiny, kdy několika pohotovými zákroky pochytal řadu sparťanských pokusů. Do poslední části se tak šlo za nejtěsnějšího možného rozdílu.

Povedený nástup do třetiny rozhodl o sparťanské výhře

Třetí perioda začala nevyužitým hradeckým přečíslením, po němž přišel krutý trest. V rozmezí 69 vteřin totiž Pražané dostali puk za brankovou čáru hned třikrát a odskočili tak na rozdíl čtyř gólů. Nejprve zasunul puk za beton ležícího brankáře Oto Theimer, ani ne minutu po něm se od levé tyče prosadil Matyáš Potůček. Když dvojnásobné přečíslení využil Michal Vitouch, bylo to už 4:0 z pohledu Sparty.

Ani to ale hokejistům z hlavního města nestačilo, a tak prosadili se popáté. A to dokonce ve vlastním oslabení! Do samostatného úniku se dostal Matyáš Potůček, který se s ničím nepáral, poslal kotouč k pravé tyči a završil hattrick – 0:5. Jeho branka byla také posledním gólem utkání a potvrdila, že Sparta si zpod Bílé věže odvezla domů mistrovský titul. Hrade naopak zakončil turnaj na poslední, tedy šesté, příčce.

Ohlasy k utkání

Jiří Janoušek (Mountfield HK):
Zápas bych rozdělil na dvě části. V prvních dvou třetinách jsme hráli velice dobře a byli Spartě minimálně vyrovnaným soupeřem. Hráli jsme hokej, který se nám dařil celou sezónu a který jsme na turnaji trošku hledali. Rozhodl bohužel vstup do třetí třetiny, kdy jsme třikrát rychle inkasovali a skóre pak už vzhledem k rozpoložení obou týmů nešlo zvrátit. Jsem rád, že kluci bojovali až do konce, i když turnaj pro nás končí trochu hořce. Před jeho začátkem jsme určitě měli vyšší výsledkové ambice, ale ne vždy se to povede tak, jak si člověk představuje. Chtěl bych klukům do jejich další hokejové kariéry popřát jen to nejlepší a ať na žákovské roky vzpomínají rádi.

Jiří Kročák (HC Sparta Praha):
Z naší strany to byl dobrý zápas. Věděli jsme, že Hradec hraje výborně, ale možná je ovlivnilo i to, že nevyhráli první zápas na turnaji. To je stejné, jako kdybychom ho prohráli my. Věděli jsme, že utkání bude těžké, a taky bylo. Na střední třetinu jsme udělali nějaké změny a věděli, že musíme zatlačit, protože remíza by nám na celkovou výhru nestačila. Povedlo se nám zlomit hradecký odpor a byli jsme v závěru šťastnější. Kdo ale na zápase byl, viděl oboustranně dobrý hokej. Našim hráčům chci samozřejmě poděkovat, stejně tak Hradci. Utkání odehrál důstojně a ani za stavu 2:0 nebo 3:0 jsme neměli nic jistého.