Zápasy
pá 17.2.2023 | Petr Koval

8× za 3 body aneb klubový rekord! Lvi zvítězili v Třinci 2:1

Druhé vítězství nad Třincem v jednom týdnu znamená jediné –⁠ osmou výhru v řadě za plný počet bodů a v tomto ohledu nový klubový rekord! Upevnění čtvrté příčky zajišťující přímý postup do čtvrtfinále se ale nerodilo snadno. Třinec byl zprvu nebezpečnějším týmem, jenže obhájce titulu doplatil na nevyužité šance. Východočechům však patřila třetí perioda a dvěma góly otočili skóre. Dalším skvělým výkonem se blýskl brankář Henri Kiviaho, jenž pomohl k vítězství 32 zákroky.

Lodivod Tomáš Martinec během týdne prodloužil kontrakt na další ročník. Po sedmi výhrách v řadě neměl moc důvodů ke změnám. Nemocného Olivera Okuliara nahradil na křídle druhé formace Matěj Chalupu, na jehož místo nastoupil Radek Smoleňák. Kapitán týmu kvůli zranění odehrál poslední zápas 20. listopadu právě proti třineckým Ocelářům.

Nebezpečnější Třinec na Kiviaha nevyzrál

Dva přímé souboje o čtvrté místo během týdne. I takové byly poslední dvě střetnutí proti Ocelářům. Před pátečním duelem hradečtí fanoušci mohli předčasně slavit návrat svého kapitána. Po dlouhých devětaosmdesáti dnech se totiž po zranění v sestavě objevil Radek Smoleňák. A i on tak mohl pomoci týmu navázat na pondělní vítězství. V úvodu ale dominovaly obrany.

První velké šance přišly na straně domácích. V 7. minutě nahození od modré čáry tečoval Marcinko. Ještě šikovnější ruce však ukázal Kiviaho, jenž bleskově máchl lapačkou a podržel svůj tým. Vzápětí měl i značnou porci štěstí. Daňo byl osamocený ve slotu, odkud hledal před prázdnou brankou Růžičku. Jenže třineckého snajpra zastavila tyč za přesunujícím se gólmanem.

O dvě minuty později se znovu blýskl Kiviaho. Roman za brankou vybojoval puk a adresoval ho na osamoceného Hrňu. Nicméně Kiviaho předvedl proti další gólové příležitosti pohotový zákrok vyrážečkou. První šanci Lvů vypracoval Radovan Pavlík. Šikovný forvard zkoušel po objetí Kacetlovy klece zasunout touš za beton gólmana. Ten sice neměl u tyče ideální postavení, ale situaci zvládl. Důležitým momentem pro hosty bylo jedenatřicet vteřin dlouhé ubráněné oslabení pět na tři v závěru třetiny.

Oceláři se dostali zaslouženě do vedení

Hned v úvodu druhého dějství zahrozila první útočná letka bíločervených. Nejproduktivnější hráč soutěže Daňo po pravém křídle prokličkoval až na mezikruží. Jenže proti Kiviahovi trestuhodně minul v dobré pozici. Kotouč ale získal Marcinko a pokračoval v ofenzivním snažení. Slovenský útočník nahrával na levý kruh na Čuksteho. Nicméně střelu lotyšského hokejisty zastavila noha hradeckého obránce, jenž zastoupil brankáře, který byl zcela mimo pozici.

Celek, který prohrál osm z předchozích deseti zápasů, jasně ukazoval, že chce přerušit nepříznivou bilanci. Mistr z posledních tří sezon ale v první polovině utkání nepotvrzoval statistiku třetí nejlepší ofenzivy v extralize a často doplácel na špatnou koncovku. Další slibnou příležitost měl na holi Daňo. Ten nabral rychlost na levém křídle, zakončení mezi betony si však Kiviaho pohlídal.

Kiviahovu neprůstřelnost pokořil po necelých třiadevadesáti minutách Samuel Buček. Nejužitečnější hráč play-off slovenské extraligy z loňské sezony využil své rychlosti i statické hradecké obrany a po obkroužení zasunul puk za beton Kiviaha, který nebyl u tyče včas. Ve 37. minutě pak měl Hradec štěstí, když Hrňa v přesilovce z pravého kruhu orazítkoval tyč.

Hradec dvěma góly dokráčel k vítězství

Mountfield si snad nemohl přát lepší vstup do třetiny. Jank nahodil od modré čáry a za pomoci důrazu Lva s Eberlem se kotouč dostal k Lukáši Cingelovi, který z bezprostřední blízkosti prostřelil Kacetla po pětadvaceti vteřinách třetí třetiny – 1:1. Vyrovnávají gól pomohl hradeckému sebevědomí a byli to právě svěřenci Tomáše Martince, kteří pobývali v ofenzivě častěji.

Oba týmy kladly velký důraz na defenzivní činnost a diváci ve WERK Areně viděli spíše množství osobních soubojů než pohledné kombinace vedoucí ke gólovým příležitostem. Ubyla rovněž porce střel. Za deset minut třetí periody vyslaly celky dohromady sedm střel. V 52. minutě mohl jít Třinec do vedení. Daňo a Marcinko nicméně po střelách ze slotu na Kiviaha nevyzráli.

Rozhodující branka padla v 54. minutě, když Radovan Pavlík tečoval nahození Chalupy za bezmocného Kacetla. Hradečtí zvládli závěr utkání skvěle. Nedovolili soupeři vytvořit soustavný tlak a výborný Kiviaho snížení nedovolil. Slezané v závěru zkoušeli hru se šesti muži v poli. Obrana hostů ale nedovolila žádnou výraznější příležitost, a tým zpod Bílé věže tak mohl oslavit nejen výhru, ale i nový klubový rekord za osmou výhru v řadě!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 1 0 1 1 0
Jan Eberle 0 1 1 1 0
Matěj Chalupa 0 1 1 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 4
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 1 2
Jakub Lev 0 1 1 1 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 0 0
Radovan Pavlík 1 0 1 1 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Marek Zachar 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 60 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/8204508