Rozhovory
ne 22.12.2013 | Martin Voltr

Čeká na šanci, o ligu níž ale září. V Brodě je to parádní, hlásí Ondřej Kacetl

V extraligovém Mountfieldu se do brány pořádně nedostane, ale to pouze „vinou“ skvěle chytajícího Pavla Kantora. Že hradecké dvojce Ondřeji Kacetlovi kvalita rozhodně nechybí, prokazuje v dresu Havlíčkova Brodu. Mezi prvoligovými mantinely patří k vůbec nejepším brankářům a i díky němu se zatím Rebelům daří nad očekávání. Pro hradecké trenéry to je jedině dobrý signál – náhradník je vždy připraven!

Znojemský odchovanec zatím v nejvyšší soutěži naskočil jen do čtyř zápasů, zato o ligu níž už se na něj spoléhají čím dál častěji. Ondřej Kacetl má v týmu Havlíčkova Brodu na kontě třináct startů, vychytal devět vítězství a pyšní se fantastickou úspěšností zákroků 94,77 %! Není divu, že hokejistům z Vysočiny zatím patří výtečná čtvrtá příčka.

Jak jste zatím spokojený s obdobím, které v Havlíčkově Brodě prožíváte?
Jsem strašně rád, že v Brodě můžu být. Aspoň chytám a jenom nevysedávám. Myslím, že se mi docela i daří, kluci mi pomáhají. Jsem maximálně spokojený.

Navíc je pro vás určitě důležité, že kabina je plná Hradečáků.
Přesně tak. Jednak hraju s klukama, které jsem znal už dřív, někteří další byli na začátku sezóny v Hradci na přípravě. A teď jezdíme z Hradce třeba ve čtyřech, jsem tady já, Bobby Jank, Švihas (Michal Švihálek), Karel Plášil a Rousi (Tomáš Rousek). Je super, že nejezdím sám.

Rebelům se letos daří, vám také. Jak vám celkově sedlo prostředí v Havlíčkově Brodě?
Strašně moc, všichni mě přivítali skvěle. Fanoušci jsou parádní, blbneme s nimi po zápase. Všechno je zatím super, jsme čtvrtí a daří se nám, takže paráda.

V extralize za Pavlem Kantorem moc šancí nedostáváte. Angažmá v první lize jste tím pádem určitě uvítal.
V Hradci celou dobu čekám, až se dostanu do brány. Tak jsem chtěl, aby mi klub našel něco, kam bych mohl jezdit. Byl jsem strašně rád, když se rozhodlo o Brodu. Ještě radši bych byl, kdybych tam mohl odchytat každý zápas, což už by teď snad mohlo vyjít. Dřív jsem jezdil třeba obtýden, měl jsem velké pauzy.

Jak zvládáte svoje přesuny mezi extraligou a první ligou po fyzické stránce? Pořád jezdíte po republice…
Nějak mi to nevadí. Ttrénink si dám vždycky s klukama v Hradci, na první ligu jezdím až přímo na zápasy. Vyrazíme autem, svezeme se všichni. Když v Hradci během zápasů sedím, stejně se moc neunavím. To cestování je sice náročné, ale zvládám to v pohodě.

Netýkala se vás ale reprezentační přestávka a teď už zase budete mít napilno v Hradci…
To je pravda. Bylo volno, které jsem si mohl užít, ale neužil, protože jsem jezdil na tréninky a na zápas. Ale nevadí mi to, aspoň jsem si zachytal. Lepší než kdybych neměl nic a třeba čtrnáct dní seděl.

Ze Znojma za sebou máte dvě kompletní sezóny v rakouské EBEL. Jak s ní vychází ve srovnání první liga?
V ebelce se hraje přímočařejší hokej, víc do brány. Je to takový americký styl nahoru – dolů, moc se tam nebrání, hraje se hodně dopředu. Rozhodují přesilovky, i když to se dá říct asi všude. Oproti první lize je určitě o trochu rychlejší.

…a pro gólmana těžší?
Těžko říct. V Brodě na mě jde každý zápas kolem čtyřiceti střel, což mi vyhovuje, aspoň nejsem zmrzlý. V EBEL jich taky bývalo dost a zárověň to je divácky atraktivnější soutěž. I média ji prosazují, obecně je vnímána líp.

Letos už můžete také posoudit rozdíl mezi extraligou a první ligou. Je mezi nimi velký skok?
Skok tam určitě je. Extraliga je taktičtější, určitě ještě o něco rychlejší. Hraje v ní spoustu šikovných hráčů, kteří když jsou před bránou, umí to pořádně trefit. Ale v první lize se samozřejmě taky najdou.

Před sezónou nebylo o pořadí brankářů v Hradci jasno, teď jste ale dvojkou za fantasticky chytajícím Pavlem Kantorem. Jak svou pozici snášíte?
Každý gólman bere špatně, když nechytá. Mě to samozřejmě taky štve. Ale nic s tím neudělám, protože Kanty má fazónu, lepí mu to a kluci mu pomáhají. Celý tým hraje výborně. Takže mě zbývá jediné – čekat a být rád za šanci v Brodě. Potřebuju chytat, o tom to je. Z EBEL jsem byl zvyklý na jiné porce zápasů, chytal jsem jich většinu.

Na druhou stranu, jako člen týmu musíte být z celého extraligového podzimu nadšený.
To každopádně! Nikdo nečekal, že bychom po přesunu mohli být tak nahoře. Hrajeme dobře dozadu, nedostáváme moc branek a vždycky dáme o gól víc než soupeř nebo se nám povede prodloužení. Je to paráda a hrozně si to užívám, hrajeme opravdu výborně.

Jako gólmanům vám vyhovuje, že hradecká obrana na vás pouští vůbec nejméně střel z celé extraligy?
Na jednu stranu je paráda, že soupeř má v zápase málo šancí. Ale zase vypadnete z tempa a pak když zničehonic přijde samostatný nájezd, přečíslení nebo nebezpečná střela přes beka, je to těžké. Hlavní ale je, že nám to zatím funguje. Kanty se s tím pere výborně.

Foto 2: Eva Streichsbierová, hcrebel.cz