Akademie ČH
út 23.9.2014 | Adam Janeček

Mládežníci mají patrony i letos. Juniory bude podporovat brankář Jaroslav Pavelka

Stejně jako v loňském ročníku, i letos bude mít každá mládežnická kategorie svého patrona z řady extraligového Mountfieldu HK. A stejně jako minulou sezónu, bude i tuto „dohlížet“ na juniory brankář A-týmu Jaroslav Pavelka, který se momentálně zotavuje z nepříjemného zranění. Pavelka také bude „svůj“ tým podporovat v zápasech, motivovat hráče v kabině, chodit s nimi na tréninky a předá jim nastřádané zkušenosti.

Rodák ze Dvora Králové nad Labem se přesunul do východočeské metropole už v mládežnickém věku. V 17 letech byl povolán do A-týmu a nedlouho poté se přesunul do zámoří, kde odchytal necelé dva ročníky v dresu Niagara IceDogs a Windsor Spitfires, které nastupují v juniorské lize Ontario Hockey Leauge (OHL). Po návratu do Čech se vrátil do Hradce Králové, aby se prosadil do extraligového Mountfieldu. Momentálně léčí své zranění a kromě chytání se věnuje hradeckým nadějím v juniorském věku.

Jejich patronem se nestal náhodou. Většina juniorů se s hradeckým talentem zná dlouhá léta. „Být patronem juniorky pro mě znamená hodně. Je dobré, že se s většinou kluků znám,“ potvrzuje mladý brankář.

Pavelka co by hráč ročníku 1993 se dříve pravidelně setkával s o rok nebo dva mladšími hráči a přispíval ke kvalitním výkonům žákovského i dorosteneckého hokeje. Minulý rok mohl se svými spoluhráči nastoupit do juniorské sezóny, jeho střídavé starty však byly vyřízeny do druholigového Vrchlabí.

Seniorský celek Mountfieldu má letos medailové ambice, jejich mladší kolegové se pokusí o postup do nejvyšší soutěže. Pro tento krok bylo učiněno několik změn – do týmu bylo přivedeno několik nadějných nováčku, včetně reprezentačních, a také nový trenér Aleš Krátoška. „Postup juniorky do extraligy je stejně důležitý jako ambice A-týmu. Hodně by se tady tím zkvalitnil hokej, hráči by měli snadnější přístup k seniorům,“ myslí si Pavelka.

Juniorská letní příprava však nebyla žádnou procházkou růžovou zahradou. Aleš Krátoška své svěřence nešetřil, jeho příprava byla náročná, ale pestrá. Junioři pak z dvanácti zápasů vyhráli pětkrát. Podstatná je ale samotná mistrovská sezóna. Na úvod si Mountfieldu poradil s Pískem 5:1, taktéž Chrudim porazili jasně – 6:1. „Byl jsem se podívat na dvou přípravných utkání a kvalita tam je. Pokud si budou hráči plnit co mají a poslouchat trenéra, extraligu by mohli vybojovat,“ odhaduje gólman se zkušenostmi ze zámoří.

Pavelka má v plánu se svými „svěřenci“ trávit čas na trénincích, zároveň je během zápasů povzbuzovat v kabině i z tribuny. „Budu jim fandit, podporovat je a jako gólman vypomůžu mladším kolegům,“ dodává závěrem brankář Hradce Králové.