Rozhovory
út 25.8.2015 | Klára Petrásková, Jan Vavřina

Ondřej Kacetl nulu z turnaje nepřeceňuje: Potěší, ale je to zatím příprava

Turnaj ve slovenském Martině je minulostí, Mountfield HK si na něm připsal jedinou výhru, a to v posledním utkání proti hostiteli turnaje. V něm vyhrál jasně 4:0, díky čemuž si Ondřej Kacetl připsal první nulu v sezóně, i když zatím "jen" v přípravném zápase. Hradecký maskovaný muž je i s celým A-týmem zpět pod Bílou věží a hodnotí nejen turnajové výkony.

Můžete celkově zhodnotit uplynulý turnaj na Slovensku? Jak jste spokojeni s výkony a výsledky?
Výkony nebyly nijak uchvacující, dvakrát jsme prohráli, a to s těmi silnějšími mančafty. S Banskou Bystricí nám to uteklo až v samotném závěru a v nájezdech. Mladou Boleslav jsme možná i trochu podcenili. Tam nám nevyšel začátek druhé třetiny, kdy jsme dostali tři góly a celé se to otočilo, i když jsme první třetinu měli krásně rozehranou. Poslední zápas jsme pak vyhráli. Je to ale ještě pořád příprava, důležité bude vyhrávat v lize.

Co už jste z tréninku přenesli do hry, s čím jste spokojeni? A na čem naopak ještě potřebujete zapracovat?
Pracovat bude potřeba určitě na všem, aby se to do sezóny zlepšilo. Hlavně asi přesilovky. Některé nám vyšly, měli jsme tam ale taky hodně šancí, které jsme neproměnili. Myslím, že přesilovky budou v sezóně hodně rozhodovat. Ještě je potřeba zlepšit hru dozadu, zbytečně jsme si to ztěžovali, místo toho, abychom zvolili jednodušší způsob. To nám sem tam udělalo vzadu problém, ale myslím, že to všechno se do sezóny vypiluje a mohlo by to vypadat dobře.

Máte za sebou dvoje nájezdy, oboje vyhrál soupeř. Trénovali jste je už? Ať vy brankáři, nebo útočníci?
Nějakou soutěž jako třeba dřeváka jsme zatím nehráli (usmívá se), takže jsme to vyloženě netrénovali. Sem tam po tréninku ale zůstane pár útočníků a obránců na ledě a nějaké nájezdy dáme. Ale chce to ještě potrénovat, pořád to není ono. Do sezóny máme ještě dva tři týdny, času je na to dost.

Ondra #Kacetl vyrazil na #MountfieldCup2015 už i s novou maskou. Hodně povedená, že?

Fotka zveřejněná uživatelem Mountfield HK (@mountfieldhk),

Jak jste vy osobně spokojený se svými výkony na turnaji?
Nechci se moc hodnotit… Samozřejmě nula z posledního zápasu potěší, ale je to pořád příprava a nedělám z toho žádnou vědu. Důležité je, aby se dařilo v sezóně. Když vezmu zápas s Mladou Boleslaví, čtyři góly jsou bohužel moc. Dali dva krásné, asi možná i nechytatelné, a dva jsem mohl chytit. Spokojený jsem úplně nebyl. S Martinem to bylo dobré, ale oni neměli zas tolik šancí.

Jak vypadá komunikace mezi vámi a obránci? Vnímáte jako výhodu, že obrana, až na příchod Karla Pilaře, zůstala stejná jako vloni?
Jsme známí tím, že hrajeme hodně dozadu, takový Mountfield beton (usmívá se), obrana vždycky fungovala. Letos jsme najeli na trošku jiný způsob hry, trenér zvolil trochu ofenzivnější systém, víc napadáme. Útočníci, kteří vypomáhají obráncům, to mají o něco těžší. Vzadu, když je třeba nějaký odražený puk, to mají obránci pokryté. Speciálně se snažíme pracovat na komunikaci při rozehrávání kotouče, abych hráčům pomáhal. Karlos (Karel Pilař) tady byl i minulý rok, v tom není žádný problém. Myslím, že to bude fungovat bez problému.

Zároveň je z vašeho herního stylu zřejmé, že se snažíte o častější práci s holí, než tomu bylo v minulých letech. Je tomu skutečně tak? Má na to vliv i příchod Adama Svobody?
Rád si zahraju s hokejkou, zároveň aby nevznikaly závary, se snažíme pracovat s Robertem Horynou, trenéry i obránci na tom, aby nevázla komunikace, abychom se vždycky domluvili. Letos jsem možná trochu odvážnější, ale zase je to zatím příprava, a ta je od toho, aby se některé věci nacvičily. Áda má práci s holí výbornou, ale není to úplně na jeho popud. Celkově chci hrát víc s hokejkou, pomáhat obráncům, zkouším to i v tréninku. Trenéři po mně chtějí, abych to po plexisklech pořádně švihal, aby to dojelo až za modrou čáru. Třeba se i tímto dostanu v některých zápasech více do hry, když toho na mě moc nejde.