Rozhovory
po 7.9.2015 | Nikola Matějčková

Extraligu za A-tým chci hrát pravidelně, hlásá odchovanec Filip Hronek

Před dvěma lety mu trenéři změnili styl hokeje. Z dobrého útočníka se rázem stal vynikající obránce. V minulé sezóně byl nejproduktivnějším bekem hradeckého staršího dorostu. Díky tomu dostal pozvánku do reprezentačního výběru U18, za který odehrál deset zápasů a nastřádal v nich pět bodů. Na přelomu srpna zase obdržel nominaci na Turnaj čtyř zemí s reprezentací do 20 let, kde vstřelil dva góly.

Měl jste jet na zápasy s reprezentací U19, nakonec jste byl povolán dokonce do týmu U20. Bylo to pro vás velké překvapení?
Překvapený jsem byl hodně, protože jsem s tím vůbec nepočítal. Bylo to příjemné překvapení, a o to více jsem se to snažil užít.

Hráli jste tři těžká utkání, ve kterých jste zaznamenal dva góly. Jak jste se cítil a jak vás vzali spoluhráči?
Cítil jsem se dobře a spoluhráči byli v pohodě. Znal jsem pár kluků, ale většinu ne. Bylo to super, zápasy mi daly hodně zkušeností. Bylo to něco jiného než s „áčkem“ nebo s juniorkou.

Nastoupil jste s hokejisty, kteří jsou o dva roky starší než vy. Něco takového člověku asi hodně dá, že?
Zkušenost to byla výborná. Bylo úžasné zahrát si s takovými hráči, jako je třeba David Kaše, který je sice stejně starý, ale je to skvělý hráč.

Momentálně se vám daří na pozici obránce, přitom jste přes deset let hrál jako forvard. Jak a kdy se udála tak razantní změna?
Už ve čtvrté třídě mě pan Kostka občas poslal hrát obránce. Ve starším dorostu, kde nás vedl pan Vybíral, pan Pulpán a pan Slabý, mě začali dávat víc do obrany. Pan Slabý už mě tam pak nechal. Mně to vůbec nevadilo. Hrál jsem hodně a měl jsem vysoký ice-time, takže jsem byl spokojený a jsem rád, že mě tam dali.

CZE U20 – TURNAJ ČTYŘ ZEMÍ V DMITROVĚ (RUS)Česká reprezentace do 20 let nastoupila v rámci úvodního zápasu na Turnaji ...

Posted by Juniorský hokej on 28. srpen 2015

Celé léto jste trénoval s A-týmem, co hráči? Přijali vás brzy do kabiny, radí vám nebo pomáhají?
Kluci nás vzali docela brzo do šatny. Když jsme s nimi chodili déle, tak to bylo lepší a lepší. Když se něco nepovede, tak se nás snaží povzbudit a poradit nám, jak to udělat lépe.

Jak vidíte do budoucna své šance v hradeckém A-týmu?
Hradecký tým je hrozně široký a hráči jsou hodně kvalitní. Obránců je tady dostatek, takže bude těžké se prosadit.

A eventuální další kroky? Máte sen zahrát si třeba NHL?
Prvotní sen byl zahrát si extraligu. Do té už jsem naskočil v loňské sezóně, ale chtěl bych ji hrát pravidelněji. Samozřejmě NHL by byla krásná, ale musím jít postupně. Takže zahrát si extraligu tady v Hradci jako odchovanec a pak se uvidí.

Měl jste před sezónou nějaké nabídky na angažmá?
Nabídky byly ze zámoří i z Česka. Rozhodl jsem se zůstat v Hradci, protože jsem tady spokojený a nemůžu si na nic stěžovat.

V sobotním klání se na vás byli podívat skauti z Winnipegu a Detroitu. Věděl jste o tom?
Vůbec jsem o tom před zápasem nevěděl. Doslechl jsem se to až po utkání. Bylo to příjemné překvapení, že se přijeli podívat na takový zápas. Spíš bych je čekal na zápasech A-týmu.