Akademie ČH
út 17.11.2015 | Klára Petrásková

Představujeme juniorku: Jako nováček extraligy si vede skvěle

V sezóně 2015/16 přinese web Mountfieldu HK sérii článků, které postupně představí jednotlivé kategorie královéhradecké mládeže. Jako první je na řadě tým věkově nejstarší, tedy junioři. Svěřenci trenéra Aleše Krátošky mají jakožto nováček DHL extraligy juniorů za sebou devatenáct zápasů a nevedou si vůbec špatně. Do sezóny vstoupili pod patronací Jiřího Vašíčka natěšeni a plni energie, což dokázali přenést i do zápasů, a s kladnou bilancí jedenácti vítězství a osmi porážek okupují nejvyšší příčky ligové tabulky.

Start juniorky do sezóny byl rozpačitý, v prvních čtyřech zápasech se střídaly výhry s porážkami. Od druhé poloviny září ale hradečtí mladíci ustálili své výkony, připsali si šest výher v sedmi zápasech, které je vyhouply na druhou příčku tabulky!

Jenže v polovině října přišel zlom, který znamenal čtyři porážky a zisk jediného bodu. Na psychice mužstvu nepřidalo ani to, že každý z těchto zápasů prohrála parta trenérského dua Krátoška – Řehák o jedinou branku. V nezáviděníhodné situaci ale dokázala pořádně zabrat a ze zápasů v Jihlavě a Brně přivezla všechny body.

Suma sumárum je z toho zisk 31 bodů zaručující šesté místo tabulky. Celá soutěž je ovšem velmi vyrovnaná, což dokazuje i skutečnost, že desáté Vítkovice ztrácejí na Hradec pouhých pět bodů.

Týmovou produktivitu vede Patrik Miškář

Úvod sezóny se tak vydařil na výbornou, s výsledky mohou být spokojeni nejen trenéři, ale i samotní hráči. „Určitě je umístění nad naše předpoklady, ani jsme si neuvědomovali, že bychom mohli být tak vysoko. Vedení nám dávalo za cíl být uprostřed tabulky a zatím jsme nad očekávání. Doufám, že nám to vydrží,“ říká hradecký útočník Patrik Miškář.

I když aktuální umístění Mountfieldu vypadá velmi lichotivě, pořád je co vylepšovat, uvědomuje si východočeský mladík. „Největším negativem jsou výpadky ve hře, hlavně první třetiny nám moc nevycházely. V posledních dvou zápasech se nám sice úvodní dvacetiminutovky podařily, ale myslím, že bychom je mohli ještě zlepšit,“ popisuje největší problém hráč s číslem čtrnáct.

Devatenáctiletý forvard vede kanadské bodování svého týmu, velký podíl na produktivitě však připisuje svým spoluhráčům. „Je to práce celé lajny, nejen moje. Skvěle nám to lepí s Tomášem Drašnarem, teď se k nám přidal Jakub Orság, a myslím, že i s ním to jde výborně. Ale hrálo se nám dobře i s Alešem Krátoškou,“ říká hráč, jehož bodový průměr na zápas překračuje číslo jedna.

Reprezentační pauza znamenala nejen odpočinek od zápasového koloběhu a načerpání nových sil, ale i dobrou příležitost ke zlepšování fyzické kondice. „Nic speciálního jsme nedělali, ale víc jsme trénovali, dřeli v posilovně a také více bruslili na ledě,“ přibližuje závěrem přestávkový program Patrik Miškář.