Akademie ČH
čt 10.12.2015 | Nikola Matějčková

Mládežnické hvězdy za listopad: František Veselý, Michael Gaspar, Dominik Šedivý

Hradečtí mládežníci mají za sebou další měsíc plný zápasů a realizační týmy jednotlivých kategorií vybíraly nejlepší hráče za dané období. V nejstarší kategorii byl hvězdou za listopad zvolen brankář František Veselý, který má úspěšnost zákroků nad dvaadevadesát procent. Za starší dorostence byl vybrán obránce Michael Gaspar, který je jeden z nejproduktivnějších beků celku. Za výborně hrající tým mladšího dorostu se může statusem hvězdy pochlubit útočník Dominik Šedivý, který nasbíral za listopad pět kanadských bodů.

František Veselý: Po pátku jsme všichni na „hrušce“

Vinou reprezentační přestávky odehráli junioři za poslední měsíc pouhých šest zápasů. Listopad byl ve znamení kolísavých výsledků nejstarší hradecké kategorie. „Měli bychom zlepšit přístup k zápasům, protože v sobotním zápase máme většinou problémy. V pátek hrajeme dobře a v sobotu jako bychom už nemohli. Po pátku jsme vždycky všichni na „hrušce“ a v sobotu si necháme v první třetině dát zbytečné góly. Pak se hrozně nadřeme na vyrovnání nebo otočení utkání,“ poznamenává juniorský strážce svatyně.

Navíc první třetiny nejsou zrovna nejsilnější stránkou juniorů. Hned desetkrát odcházeli do kabin po úvodní periodě za nepříznivého stavu. „Trenéři nás na to upozorňují před každým zápasem, ale výsledky zatím žádné. Přijde mi, že jsme na začátku zápasu vždycky moc nahoře a musíme spadnout na zem, abychom začali hrát poctivý a bojovný hokej,“ tvrdí jednička v bráně juniorského Mountfieldu.

František Veselý je stálicí na svém postu. Má výborné individuální statistiky, které ho řadí mezi pět nejlepších gólmanů celé extraligy juniorů. Mimo jiné má například odchytáno nejvíc minut. „Snažím se hrát si svou hru a neobdržet gól, co by byl na můj vrub. Až na pár zápasů bych řekl, že se mi to daří a doufám, že to bude pokračovat. Jsem rád, že chytám tolik a jsem v zápasovém tempu, to má většinou rád každý gólman,“ uzavírá devatenáctiletý talentovaný brankář.

Měsíc Kategorie M S IG Z P Ú
listopad 2015 junioři 369 191 15 176 2,5 92,06

Michael Gaspar: Víc jsme se semkli jako tým

Starší dorost poznal za měsíc listopad hořkost porážky pouze jednou. K tomuto výsledku přispěl i obránce Michael Gaspar, který byl realizačním týmem vybrán za hvězdu měsíce. „Vůbec jsem to nečekal. Cením si toho hodně je to pro mě úspěch. Chtěl bych poděkovat celému týmu a trenérům, že vybrali zrovna mě. Je to pro mě opravdu pocta,“ je vděčný ofenzivní bek staršího dorostu.

Šikovný obránce má v kanadském bodování prozatím devět bodů. „Vždycky to může být lepší, ale sezóna není špatná. Momentálně jsme na třetím místě. Na své body moc nekoukám, je důležité, aby se dařilo celému týmu,“ říká skromně sedmnáctiletý zadák.

Říjnové výsledky byly jako na houpačce. Jeho druhá polovina byla opravdu tristní. Pět zápasů a z nich jen čtyři body. Zato listopad je úplný opak. Došlo k ustálení výkonů a díky tomu se tým Jiřího Slabého radoval pětkrát z šesti možných zápasů. „V říjnu to nebylo dobré. Řekl bych, že jsme se víc semkli jako tým a díky tomu teď vyhráváme,“ hledá příčiny dobré formy obránce se zkušenostmi z reprezentace.

Týmové cíle jsou tak i nadále hodně vysoké. „Určitě bychom chtěli do semifinále, ale klidně i do finále jako minulý rok,“ přeje si hradecký mladík.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
říjen 2015 starší dorost 5 1 2 3 +1 0

Dominik Šedivý: Šance na třetí titul tu je

Mladší dorost postoupil do nadstavbové části z první příčky, už teď tak má jistotu play off. „Budeme se snažit získat si v předkole tu nejlepší pozici pro play off, abychom dostali lehčího soupeře. Samozřejmě je na nás, jak budeme hrát, ale je lepší mít ze začátku snazšího soupeře,“ analyzuje situaci svěřenec Karla Soudka Dominik Šedivý.

V nadstavbové části zatím stihli mladší dorostenci čtyři zápasy, ze kterých si odnesli dvě výhry a dvě prohry. „Ze začátku se nám moc nedařilo. Bohužel nehrajeme v plné sestavě, máme spoustu zraněných, což nás trošku trápí. První dva zápasy byly z naší strany velmi špatné, ale už jsme se s tím vyrovnali. Rozhodně jsou tu těžší soupeři a tím pádem jsou zápasy kvalitnější,“ ví královéhradecký útočník.

Tým mladšího dorostu má jediný cíl. Mančaft Karla Soudka by mohl letos získat „zlatý hattrick“. „Určitě máme na to vyhrát potřetí za sebou titul mistra České republiky, ale je to ještě dlouhá cesta. Myslím, že týmovou prací a bojovností to můžeme zvládnout,“ burcuje forvard, který v sezóně zatím nasbíral 13 bodů za 8 gólů a 5 asistencí.

Dominik Šedivý i díky tomu dostal pozvánku do reprezentace U16. Zatím jen mezi náhradníky, ale i tak si obdržené šance velice cenní. „Pro mě je to úspěch, že jsem se dostal i mezi náhradníky. Určitě je tam šance dostat se do základu, takže na sobě budu pracovat a čekat na šanci dostat se do týmu,“ popisuje šťastný hráč Mountfieldu HK.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
říjen 2015 mladší dorost 7 2 1 3 +3 10

Foto Michael Gaspar: Facebook juniorský hokej