Ohlasy k zápasu
čt 10.3.2016 | Martin Voltr

Emoce? Patří k tomu, říká Filip Hronek. Junioři pojedou do Liberce v pohodě

Famózní vstup do osmifinále! Junioři v prvních dvou bitvách skolili Bílé Tygry, i v oslabeném složení doma přetlačili soupeře, který podle očekávání posílil o hráče otřískané z Benátek nad Jizerou. K postupu tak Hradci chybí jen jedna výhra, jenže pod Ještědem to bude o víkendu hodně těžká práce. „Oni budou pod tlakem, nám stačí hrát v klidu a počkat si na jejich chyby. Určitě chceme v Liberci vyhrát,“ burcuje obránce a jeden z tahounů Mountfieldu Filip Hronek.

První dva zápasy play off, první dvě výhry. Skvělý začátek, že?
Ta dvě vítězství byla ubojovaná a celkově jsme to zvládli jako tým. Jeden bojoval za druhého a nenechali jsme si nic líbit. Hráli jsme tvrdě, některé zákroky byly na hraně, ale myslím, že to bylo fér.

Když jste do osmifinále dostali Liberec, co jste od něj vy osobně čekal?
Čekal jsem vyrovnaný hokej. Výsledky tomu nasvědčovaly, protože byly vyrovnané, oba týmy na tom byly bodově úplně stejně. Pořád ještě čekám tu sérii těžkou, ještě není konec. Musíme bojovat.

Liberec má řadu hráčů ze seniorské WSM ligy, na kterých jsou zkušenosti ohromně znát. Souhlasíte?
Už několik let mají farmu v Benátkách, kam posílají hráče, aby se vyhráli. Mají hodně šikovných hráčů. O tom svědčí už jenom to, že na přesilovky jim v obou dvou lajnách chodí pět útočníků. V úterý se jim bohužel zranili dva hráči a ve středu přijeli čtyři noví, takže mají opravdu z čeho brát.

Starší dorostence musím za oba zápasy pochválit

Po úvodní výhře 3:2 jste přidali výsledek 4:1. Lišily se v něčem první dva zápasy?
Lišily se v tom, že ve druhém nám chyběli tři hráči kvůli trestům. Dva z nich jsou v prvních dvou lajnách a chodí na přesilovky, takže nám to rozbilo jakž takž sehrané přesilovkové formace. Patrik Miškář chyběl hodně, s ním to máme secvičené. Renda Piegl to samé ve druhé formaci. A ještě David Malík, který hraje výborně fyzicky. Bohužel museli stát, byli jsme ochuzeni o jejich sílu na puku a podobně. O to víc jsme to museli urvat jako tým.

Nahradili je starší dorostenci. Hrají prakticky své první zápasy v extralize juniorů, a hned takhle velké bitvy. Co můžete říct na jejich adresu?
Musím je za oba dva zápasy pochválit. Hlavně Patrika Hidveghyho a Jardu Dvořáka, kteří opravdu bojovali. Higič vybojoval dva góly. V prvním zápase stál před bránou, clonil gólmanovi, on to neviděl, vyrazil puk před sebe a Higič si ho dorazil. Ve druhém byl první gól jeho zásluha. Vybojoval puk na mantinelu, hodil ho Gančovi (Davidu Gančarčíkovi) před bránu, ten byl úplně sám a výborně to zakončil. Jarda výborně bruslí, kluci z Liberce s ním mají problémy. Ve středu se přidali Gaspi (Michael Gaspar) s Dominikem Matoušem, ti to taky odehráli slušně. Gaspi byl na začátku trochu nervóznější. Hráli jsme spolu v obraně, tak jsme si k tomu něco řekli a myslím, že všechno bylo v pohodě.

Paráda, borci! Junioři doma skalpovali Liberec i podruhé a v osmifinálové sérii jim chybí jediná výhra k postupu!Pod...

Zveřejnil(a) Mountfield HK - mládež dne 9. březen 2016

Druhý zápas byl z pohledu defenzívy perfektní, dostali jste gól až půl minuty před koncem...
Poslední gól jsme dostali v dlouhém oslabení tři na pět. Kluci to tam drželi a až když skočil na led čtvrtý hráč, tak to Liberec proměnil. Ale myslím, že jsme to odehráli dozadu výborně. Hráli jsme jako tým, blokovali střely a výborně nás podržel gólman. Neudělal žádnou chybu, výborně hrál s hokejkou, nevyrážel puky, všechno mu tam zůstalo. Má na výhře velkou zásluhu.

Určitě to bude hodně vyhecované i v Liberci

V sobotu a případně v neděli se hraje v Liberci. Sérii můžete ukončit, ale asi tušíte, že to bude ještě hodně těžké.
Potřebujeme udělat jedno vítězství. Musíme to tam odbojovat minimálně jako ve středu. Už budeme mít zpátky ty hráče, kteří mají v sobě, že můžou rozhodnout. Ale nesmíme si myslet, že se nám vrátili tři hráči a že je konec.

Řekl to i liberecký kouč Petr Haken, že se k nim můžete „těšit“. Oba zápasy v Hradci byly hodně emotivní, padlo celkem 208 trestných minut a několik hráčů odešlo se zraněním. Jakým způsobem udržet emoce na správné hladině?
Druhý zápas na konci vyústil v bitku, emoce k tomu patří. Určitě to bude hodně vyhecované i v Liberci. Oni budou pod tlakem, musí vyhrát oba zápasy. My tam jedeme v podstatě v pohodě, můžeme hrát svoji hru. Nemusíme se soustředit na nějaké dohánění výsledku. Stačí nám hrát v klidu, zodpovědně zezadu a počkat si na jejich chyby, protože oni se musí tlačit dopředu. Ale mají fakt výborné hráče do útoku.

Domácí prostředí vás evidentně hodně nakoplo. Dokážete venku předvést stejné výkony?
Před posledním zápasem základní části jsme si říkali, že chceme začínat doma. Že to musíme ubojovat, že nám je jedno, na koho půjdeme. Žádné taktizování jsme nevymýšleli. Teď musíme zabojovat venku. Máme tam dva zápasy, těžké zápasy, tak uvidíme, jak dlouho bude série trvat. Určitě chceme v Liberci vyhrát.