Tiskové zprávy
pá 26.8.2016 | Jan Vavřina | Foto: Timo Savela

Před začátkem sezóny posila do útoku. Do Hradce míří zkušený Ryan Potulny

Hokejový klub Mountfield HK v posledních týdnech intenzivně jednal o příchodu zkušeného centra. Nyní je jasné, že do Hradce Králové míří jednatřicetiletý hráč s více než sto starty v NHL a účastník mistrovství světa 2010 Ryan Potulny. Rodák z amerického Grand Forks nastupoval naposledy ve finském Lahti, Mountfieldu HK se upsal na jeden rok.

Produktivního centra, který má za sebou téměř pět stovek zápasů a přes 350 bodů v AHL, nebylo jednoduché získat, což potvrzuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Ve vytipovaných posilách byl pro trenéry Ryan číslem jedna, na jeho příchodu jsme pracovali poměrně dlouho. Hráč měl velké množství nabídek a my si vážíme toho, že se nakonec rozhodl pro tu naši,“ těší Aleše Kmoníčka.

Co si vedení klubu a realizační tým od tohoto hráče slibují? „Je to zkušený a produktivní centr, který působil již v loňské sezóně v Evropě a reference, které jsme získali z Evropy i ze zámoří, jsou velmi dobré. Věříme, že Ryan splní naše očekávání a bude pro nás jedním z klíčových hráčů,“ přeje si generální manažer Mountfieldu HK.

Václav Sýkora: Centr s velmi dobrým hokejovým myšlením

Hradecký hokejový klub se netajil tím, že se snaží do svých řad přivábit zkušeného středního útočníka, což se příchodem Ryana Potulneho podařilo. „Prakticky celou předsezónní přípravu jsme avizovali, že chceme do týmu přivést dva centry, do první a druhé lajny. Nejdříve se nám podařilo získat Andrise Džerinše, druhou akvizicí je Ryan Potulny. Jednání trvala trošku déle, než jsme si představovali, ale podařilo se to, což je velmi pozitivní,“ prozrazuje hlavní kouč Václav Sýkora.

Výběr každé posily trvá delší dobu, Mountfield HK se snaží o hráči získat co nejvíce dat. „Vytipovali jsme si ho na základě různých doporučení, která jsme dostali, sháněli jsme co nejvíce informací. Tipů na hráče jsme měli více, ale vykrystalizovalo to tak, že z užšího výběru se nám jevila jako nejoptimálnější varianta ta s Ryanem. Jsem proto velice rád, že to dopadlo,“ je spokojen trenér Hradce Králové.

Co může na adresu všestranného forvarda už nyní říci? „Ryan je hráč, který má za sebou historii v NHL, AHL a finské lize, je schopen pravidelně bodovat. Je to konstruktivní centr s velmi dobrým hokejovým myšlením, hodit se nám bude také do přesilovek. Věřím, že to bude hráč, kterého jsme do naší hry hledali,“ pokračuje.

Přesně dva týdny před startem Tipsport extraligy se zdá, že složení A-týmu Mountfieldu HK je kompletní. „Dá se říct, že je kádr takto uzavřený. Pokud by se objevila nějaká velmi zajímavá možnost v průběhu sezóny, nevyhýbali bychom se jí. Záleželo by ale na okolnostech i vedení klubu. Mohlo by se ještě něco udát, v tuto chvíli to však nepředpokládám,“ dodává zkušený stratég Václav Sýkora.

Profil Ryana Potulneho

Rodák z amerického Grand Forks ročníku 1984 prokazoval svůj hokejový talent a vysokou produktivitu už v juniorských soutěžích. V roce 2003 byl ve třetím kole z 87. pozice draftován Philadelphií Flyers, za kterou si zahrál poprvé v sezóně 2005/06. Po dalších dvou letech strávených ve stejném klubu se přesunul k Olejářům do Edmontonu, aby si následně zahrál na mistrovství světa v roce 2010, kde v šesti zápasech zaznamenal 4 body (2+2).

Následující rok se naposledy představil v nejslavnější lize světa v dresu Chicaga a také Ottawy, odkud se přesunul do AHL. V týmu Hershey Bears plnil roli lídra, v ročníku 2011/12 si připsal v 61 duelech základní části 65 bodů (33+32).

Před loňským ročníkem zamířil poprvé mimo americký kontinent, ve finském Lahti posbíral v 60 utkáních základní části 36 bodů, v play off přidal další čtyři v devíti duelech. Od sezóny 2016/17 už se bude rvát v dresu Hradce Králové.

Statistiky Ryana Potulneho