Zápasy
ne 6.8.2017 | Lenka Jonešová

Mountfield Cup zůstává doma! Hradec ve finálovém zápase porazil Dynamo

Zápasové menu

Finálový duel historicky druhého ročníku Mountfield Cupu přinesl podobný scénář jako vloni. Minimálně co se soupeře týče. Domácí Mountfield se totiž znovu postavil proti svému sokovi Dynamu Pardubice. Ačkoli přítomní diváci dlouho museli čekat na kýženou branku, nakonec se přeci jen dočkali. Ve 46. minutě otevřel skóre po obrovském tlaku Lukáš Cingel, načež však hokejisté Dynama rychle dokázali zareagovat a bylo vyrovnáno. Vítěznou branku, která tak rozhodla o vítězi druhého ročníku Mountfield Cupu, nakonec vstřelil Andris Džerinš, jenž tak odstartoval oslavy svého celku.

Historie se opakuje. I to si mohli říct hradečtí příznivci před začátkem nedělního duelu, kdy se proti sobě ve finálovém zápase Mountfield Cupu znovu po roce postavili domácí proti celku rivalů z Pardubic. Jakou lepší pozvánku si tedy na závěr turnaje mohli fanoušci na hradeckém zimním stadionu přát, než zopakování loňského finále?

Aktivní hra domácích branku nepřinesla

Hradečtí se měli co ohánět, když hned v úvodní minutě duelu fauloval Pláněk a domácí celek se tak musel bránit ve čtyřech hráčích. Toho mohli hned vzápětí využít hosté, když se nikým nehlídaný Poulíček snažil z pravého kruhu překvapit Pavelku. Hradecký gólman však včas utěsnil všechny volné mezírky své svatyně a stav utkání se neměnil.

V další části zápasu si ale několik slibných šancí vytvořili domácí. Z dobrých pozic pálili Jarůšek s Cibulskisem, ani jeden ze jmenovaných však nedokázal dopravit černou pryž za Růžičkova záda. Ve dvanácté minutě už už měl na holi úvodní branku zápasu kapitán Bednář, tváří v tvář Růžičkovi ale ani on neuspěl.

Hradečtí působili během první dvacetiminutovky aktivně a byli to právě oni, kdo si před hostujícím brankářem vypracoval více gólových šancí. Pardubický muž v masce však jistými zákroky nedopustil změnu skóre. V poslední minutě první periody ještě na Růžičku sám uháněl Richard Jarůšek, ani jeho zakončení však červené světlo za brankou Pardubic nerozsvítilo.

Obrovský tlak domácích odvracel výborný Růžička

Ihned na začátku prostřední části mohl otevřít skóre Tomáš Vondráček, jeho střele ke vzdálenější tyči ale vystavil Pavelka stopku. Po klidnějším úvodu už přebrali tempo zápasu na svou stranu Hradečtí, kteří měli sice více ze hry, ale s klidem chytajícího Růžičku se jim překonat stále nedařilo.

Obrovský tlak domácích začal v jednatřicáté minutě, kdy Hradečtí sehráli 68 sekund trvající dvojnásobnou přesilovou hru. Nejprve se o veliký závar před Růžičkou postaralo trio Jarůšek – Koukal – Pláněk, když si poslední jmenovaný najížděl před pardubického strážce svatyně a mohl zakončovat do prázdné brány. Růžička se ale na poslední chvíli stačil přesunout.

Tlak Mountfieldu neustával. Do další vyložené šance se dostala trojice po ose Bednář – Džerinš – Červený, ani jim se ale nepovedlo výborně chytajícího gólmana Dynama prostřelit. V posledních minutách třetiny si dvounásobnou početní výhodu vysloužili i hosté. V zápase aktivní Vondráček se dostal do pěkné palebné pozice, Pavelka však ukryl jeho střelu v náručí a i nadále se tak hrálo za nerozhodného stavu.

60 minut znovu nerozhodlo. Oslavy odstartoval Andris Džerinš

Po několika gólových šancích se ve čtyřicáté šesté minutě příznivci domácího týmu konečně mohli radovat a na hradeckém zimním stadionu bylo veselo. Čáp vystřelil dělovku od modré, kterou po její trase ještě stihl tečovat Lukáš Cingel, jenž svou první brankou v hradeckém dresu otevřel skóre duelu – 1:0.

Hradečtí povzbuzeni vstřelenou brankou dotírali na Růžičku, který však odolával neustávajícímu tlaku soupeře. Jedovkou prověřil jeho pozornost i lotyšský reprezentant Džerinš, který ale nedokázal přidat druhou branku svého celku. Šanci vycítili i hosté, kteří již neměli na co čekat. A jejich práce byla po chvíli odměněna, když se o vyrovnání a následné prodloužení zasloužil Sacha Treille – 1:1.

Domácí si tak na rozhodnutí o vítězi museli i potřetí počkat až do nastavení. To však nemělo dlouhého čekání. Po pouhých šestadvaceti sekundách totiž vsítil vítěznou branku Andris Džerinš, jenž odstartoval oslavy vítězů druhého ročníku Mountfield Cupu.

Fotogalerie