Tiskové zprávy
pá 1.5.2015 | Jan Vavřina

Mountfield hlásí prozatím tři posily do hry, dvě do realizačního týmu

Pro fanoušky dlouho očekávané datum – 1. květen – je tady a s ním odhalení prvotní podoby kádru na příští sezónu. Odchody byly avizovány dříve, nyní hokejový klub Mountfield HK představuje nové tváře v týmu, a to nejen v hráčském, ale i realizačním. Celkově jde zatím o jednoho brankáře, obránce a útočníka. S dalšími hráči se jedná, dva forvardi navíc prodloužili s klubem kontrakty a pokračují v něm i nadále.

Do brankoviště přichází talent, jedná se se zkušeností

Už dříve avizoval generální manažer klubu, že by do brankoviště měla přijít dvojice hráčů, která doplní Ondřeje Kacetla a Jaroslava Pavelku. Jednou z těchto nových tváří v hradeckém dresu bude Tomáš Král přicházející ze Sparty Praha. Mountfield HK navíc ještě jedná s jedním gólmanem – zkušeným, který by doplnil současné trio.

Tomáš Král je perspektivní dvaadvacetiletý gólman, jenž má zkušenosti z českých, norských a finských soutěží, představil se i v mládežnických reprezentačních výběrech. V extralize oblékl jednou dres Sparty, v loňské a předloňské sezóně působil především v prvoligových Litoměřicích, se kterými Mountfield uzavřel úzkou spolupráci. „Tomáš je perspektivní gólman, který patřil v loňské sezóně k nejlepším brankářům první ligy, a má předpoklady chytat i extraligu, což záleží především na něm. Po dojednání spolupráce s Litoměřicemi, kde v loňské sezóně působil, jsme se pro jeho služby definitivně rozhodli,“ vysvětluje důvody angažování tohoto hráče generální manažer Aleš Kmoníček.

Obranu i útok vyztuží zkušení borci

Do obrany získal Mountfield HK tolik potřebnou zkušenost, která to na východě Čech zná díky měsíčnímu angažmá z minulé sezóny. Je jí sedmatřicetiletý Karel Pilař, který své poslední roky trávil v dresu pražské Sparty. V lednu 2014 hájil v devíti zápasech barvy Hradce Králové, zpátky do Prahy se vracel po emotivním loučení s hradeckými fanoušky s devíti asistencemi na kontě. Nyní nastal čas na návrat. „Zájem o jeho služby jsme avizovali již od jeho měsíčního působení v našem klubu v průběhu ledna. Jsem rád, že i Karel projevil velký zájem u nás pokračovat. My jsme jeho příchodem získali zkušeného ofenzivního obránce,“ těší Aleš Kmoníčka.

Nové jméno přichází také do útoku. Kontrakt na tři roky podepsal s Mountfieldem HK Bedřich Köhler. Tento třicetiletý komplexní centr, hrající na pravou stranu, svá působiště příliš často nemění – do sezóny 2008/09 působil především ve Vítkovicích, od té doby neoblékl jiný dres než zlínský. Nepočítáme-li čtyři starty v reprezentaci. Köhler umí zařizovat branky, ale také tvrdit muziku – 193 cm a 105 kg jsou k tomu takřka ideální parametry. „Jsme společně s trenéry přesvědčeni, že Bedřich je správnou volbou do našeho stylu hokeje, svoje kvality prokázal svými výkony v dresu Zlína,“ pokračuje generální manažer.

Se dvěma forvardy podepsány nové kontrakty

S Mountfieldem navíc prodloužili spolupráci Jaroslav Kudrna a Lukáš Vantuch, kteří hradecké prostředí moc dobře znají. „Lukáš Vantuch je hráč, který má předpoklady se stát základním členem naší sestavy. Domnívám se, že mu zcela jistě pomůže absolvování společné letní přípravy a znalost místního prostředí,“ přeje si Kmoníček.

Ten zároveň komentuje prodloužení spolupráce s Jaroslavem Kudrnou. „S Jardou jsme po několika jednáních našli společnou řeč a prodloužili jeho působení o další sezónu. Pevně věřím, že i v nadcházejícím ročníku splní roli jednoho z nejproduktivnějších hráčů našeho klubu a pomůže nám splnit stanovené sezónní cíle.“

Ani to ale ještě není zřejmě vše, vizí vedení klubu je přivést ještě dva až tři kvalitní útočníky. To je však otázka příštích týdnů a možná i měsíců. „Nebudeme na to spěchat, a to i s ohledem na probíhající mistrovství světa,“ nechal se slyšet Aleš Kmoníček. „Mohu prozradit, že také před ročníkem 2015/16 lovíme v cizině.“ Výsledek je ten, že se do šatny Petera Draisaitla stěhuje minimálně jeden „cizinec“. Z důvodu vzájemné dohody však bude jeho jméno zveřejněno v nejbližších dnech.

Nové pozice: kondiční trenér a videokouč

Jak už bylo avizováno dříve, ke změnám došlo v realizačním týmu, jenž bude pracovat v širším složení. Jiřího Kučeru nahradil na pozici asistenta Petera Draisaitla Tomáš Martinec.

Této dvojici bude pomáhat, především co se fyzické přípravy týče, Marián Voda, jakožto kondiční trenér. Slovenský rodák má s touto činností bohaté zkušenosti. Vloni působil u mistrovského Litvínova, dříve v KHL v týmu Lev Praha. „Marián patří k nejlepším kondičním trenérům, kteří se v hokeji pohybují, a proto jsem velmi rád, že ho můžeme přivítat v našem týmu. Od jeho příchodu si slibujeme zkvalitnění fyzické přípravy týmu, kvalitní péči o hráče po zranění či zkvalitnění preventivní péče před úrazy,“ pokračuje v příjemném výčtu generální manažer klubu.

Dalším novým článkem je videokouč, kterým bude Petr Picka. Ten hradecké prostředí moc dobře zná, v hokejovém klubu působí sedm let. „Petr začal působit v této roli již v loňské sezóně a trenéři byli spokojení. Proto jsme na to letos navázali a jeho činnost výrazně rozšířili. Kromě „A“ mužstva bude v této oblasti k dispozici i pro potřeby mládežnických trenérů,“ dodává závěrem Aleš Kmoníček.

Na svých pozicích budou pokračovat maséři a kustodi Tomáš Bartoň s Alešem Smotlachou, Pavel Naar se vrací k mládeži. Roli trenéra brankářů bude i nadále zastávat Robert Horyna, vedoucího mužstva Ladislav Souček, lékaře Jan Vícha s Janem Folvarským a fyzioterapeuta Jakub Dudek.

Hráči pod smlouvami

Brankáři: Ondřej Kacetl, Tomáš Král, Jaroslav Pavelka

Obránci: Zdeněk Čáp, Stanislav Dietz, Peter Frühauf, Bohumil Jank, René Piegl, Karel Pilař, Martin Pláněk, Karel Plášil, Jiří Vašíček, René Vydarený

Útočníci: Petr Beránek, Rudolf Červený, Rastislav Dej, Bedřich Köhler, Tomáš Knotek, Ondřej Kopta, Jaroslav Kudrna, Roman Kukumberg, Lukáš Nedvídek, Tomáš Rousek, Jiří Šimánek, David Švagrovský, Tomáš Troliga, Michal Tvrdík, Lukáš Vantuch

Složení realizačního týmu pro sezónu 2015/16

Peter Draisaitl hlavní trenér
Tomáš Martinec asistent trenéra
Ladislav Souček vedoucí mužstva
Marián Voda kondiční trenér
Petr Picka videotrenér
Robert Horyna trenér brankářů
Tomáš Bartoň masér, kustod
Aleš Smotlacha masér, kustod
Jakub Dudek fyzioterapeut
Jan Vícha lékař
Jan Folvarský lékař