Akademie ČH
st 2.12.2015 | Lukáš Štěrovský, Lenka Jonešová

Představujeme starší dorost: Pod dohledem Jaroslava Kudrny má blízko k postupu

Mužstvo pod vedením Jiřího Slabého letos zažilo podobný vstup do sezóny jako loni. Nestabilní výsledky znamenaly, že se Hradec často pohyboval na hraně první čtyřky, která má jistotu postupu do play off. V poslední době ale Východočeši zabrali a posunuli se na druhé místo, a to i díky aktuálně čtyřem vyhraným zápasům v řadě. Na mladé svěřence dohlíží z pozice patrona Jaroslav Kudrna.

Ten svoji roli bere velmi zodpovědně. „Na tréninky se chodím dívat pravidelně, párkrát jsem byl i na ledě. Zápasy se celkem hodně kryjí s utkání A-týmu, takže jsem zatím viděl jen dva nebo tři. Jinak jsem ale u trenéra Slabého pořád, probíráme hru kluků a bavíme se co a jak, kdo hraje slušně,“ vykládá s nadšením patron staršího dorostu.

Představujeme mládež & patrony
Junioři & Jiří Vašíček

» Starší dorost & Jaroslav Kudrna «

Hradecký forvard navíc v A-týmu nastupuje s Radovanem Pavlíkem, který je věkem právě ještě starší dorostenec – a nevede si vůbec zle. „S takhle mladým klukem jsem asi nikdy nehrál. Jsem rád, že Ráďa dostal šanci, je šikovnej a myslím, že se mu všichni snažíme pomáhat. Když bude pracovat, tak dostane ještě více příležitostí, stejně jako Hroňas (Filip Hronek). Přeju jim to, potřebujeme, aby tu vyrostla nějaká generace domácích hráčů, aby se to mělo nějakým způsobem na kom stavět,“ popisuje Jaroslav Kudrna, sám královéhradecký rodák a odchovanec.

Starší dorost loni zažil historicky nejúspěšnější sezónu, když překonal klubový rekord a skončil stříbrný. K tomu by, alespoň podle posledních výsledků, mohli mladí hokejisté mít nakročeno i letos. Po čtyřech výhrách v řadě jsou druzí ve skupině Střed, do konce základní části přitom zbývají už jen čtyři zápasy. Ale! Na čtvrté místo, které jako poslední zajišťuje účast v play off, mají náskok jen dvou bodů. Hráče pod vedením Jiřího Slabého tak čeká ještě hodně práce.

Jiří Slabý: Na určitých věcech jsme museli zapracovat

Že cesta do play off může být ještě dlouhá, ví i hlavní kouč. „Opakuje se loňský rok, kdy tabulky byla taky podobně vyrovnaná. O skupině Střed si myslím, že je tu hodně silnějších mužstev, takže z tohohle pohledu je to dobré, utkání jsou kvalitní. Ale pochopitelně bychom si přáli, abychom měli víc klid a dřív se tak dostali do nejlepší čtyřky. Na druhou stranu, když hráči musejí o něco hrát, tak je to to posouvá zase o něco výše,“ říká Jiří Slabý.

Tabulka ELSD – S
1. Kometa Brno 59
2. Hradec Králové 42
3. Liberec 41
4. Pardubice 40
5. Ml. Boleslav 37
6. Jihlava 32
7. Havlíčkův Brod 25
8. Letňany 9

Toho mrzela nevyrovnanost výkonů jeho svěřenců hlavně zpočátku ročníku. „Byl jsem trošku naštvaný, že jsme nedokázali udržet formu, že jsme třeba dvakrát vyhráli a pak zase prohráli. Bylo to kolísavé, a to mě mrzelo. Ale zapracovali jsme na určitých věcech, kluci je pochopili a snaží se je plnit. Myslím si, že to nese ovoce, nechci to ale zakřiknout. Doufám, že to půjde pořád a lépe a lépe,“ popisuje bývalý brankář, který má za sebou v Hradci spoustu let trénování.

On i hráči teď směřují k jednomu a dobře známému cíli. Tím je zisk nejhůře čtvrtého místa, které Hradci pro nadstavbovou část přisoudí skupinu, z níž je automaticky zajištěn postup do play off. V případě, že by Východočeši skončili pátí a hůře, čeká na ně skupina, ze které se sice dá postoupit do vyřazovacích bojů, ale současně lze i spadnout do baráže.

Tam však lodivod staršího dorostu rozhodně nehodlá skončit. „Chceme se dostat do lepší skupiny, protože víme, že tam jsou opravdu kvalitní zápasy, a pak se pokusit o něco takového jako loni. O nějakou sérii zápasů, abychom poskočili tabulkou výše. Protože moravské kluby mají hodně bodů, a ty se přenášejí, takže to bude pro nás trochu složitější. Budeme se ale snažit pořád hru zlepšovat a potažmo sbírat body,“ slibuje Jiří Slabý.