Žáci
so 13.2.2016 | Klára Petrásková

Představujeme 6. třídu: V roli patrona je Martin Pláněk, koučem Václav Pánek

Mladí hokejisté hrající pod hlavním trenérem Václavem Pánkem jsou účastníky dvou soutěží. Mimo Ligy mladších žáků, v níž aktuálně ve své skupině hájí druhé místo, hrají „šesťáci“ také systém turnajů HOCKEY TOUR 2004. Jak již z názvu vyplývá, za šestou třídu nastupují v sezóně 2015/16 převážně hráči ročníku 2004. Možnost sbírat zkušenosti však dostávají i talentovaní hokejisté narození o rok později. Do patronské role této žákovské kategorie byl pasován Martin Pláněk.

Hradecký obránce je sice zaměstnán působením v A-týmu, i tak si ale volnou chvíli najde a absolvuje se svými svěřenci trénink, aby jim předal své poznatky. „S klukama jsem dělal cvičení pro beky, ale v jejich kategorii je dělali i útočníci. Snažil jsem se jim radit to, co radili v jejich věku mně – koukat pořád nahoru a ne na puk a soustředit se na techniku. Rychlost můžou přidat, až budou zvládat techniku,“ popisuje „Plánis“ svou roli u 6. třídy.

Představujeme mládež & patrony
Junioři & Jiří Vašíček

Starší dorost & Jaroslav Kudrna

Mladší dorost & Rudolf Červený

8. třída a Bohumil Jank

7. třída & Ondřej Kacetl

» 6. třída & Martin Pláněk «

Je důležité, aby se mladí hokejisté naučili zvládat ofenzivní i defenzivní úkony, a tak není divu, že východočeský bek předával své obranné zkušenosti i forvardům. „Vždycky jsem u sebe měl skupinku hráčů, a ti se točili. Bylo jedno, jestli jde o útočníka nebo beka, ale jednalo se spíše o práci pro obránce,“ říká o tréninkovém systému mladý bek s reprezentačními zkušenostmi.

Měl i on v mládí možnost trénovat s extraligovými hráči? „Když jsem byl ve věku kluků, hrála se ještě ve Znojmě extraliga a spousta obránců, ke kterým jsme vzhlíželi, s námi chodila na led. Třeba pan Soudek, který trénuje v Hradci mladší dorost, s námi chodil často. Speciálně nám bekům ukazoval techniku bruslení a práci s kotoučem,“ vzpomíná na svá mládežnická léta hradecká devatenáctka.

„Myslím, že pro kluky je dobře, když na tréninky někdo od nás přijde. Sám vím, jaké to bylo, když k nám přišel třeba zrovna pan Soudek, kterého jsem měl rád. Hrál za „áčko“ ve Znojmě, vzhlížel jsem k němu, takže vždycky, když byl s námi na ledě, jsem byl rád,“ říká závěrem Martin Pláněk.

Ve své kategorii žákovské ligy hájí Hradečtí druhou příčku

Liga mladších žáků je územně rozdělena do pěti skupin. Ta, v níž působí i Hradec, čítá devět členů. Východočeští mladíci mají ve skupině „C“ na programu celkem 32 zápasů, z nichž aktuálně odehráli již 27. Tým Mountfieldu si v této soutěži nevede vůbec špatně, s 39 body mu totiž patří druhé místo! Na první Pardubice ovšem ztrácí již těžko dohnatelných 11 bodů, a tak na šestou třídu čeká v závěru ročníku pravděpodobně boj se svými pronásledovateli o stříbrný stupínek.

To v nadstavbové soutěži HOCKEY TOUR 2004 se družině Václava Pánka už tolik nedaří. Během systému turnajů odehráli Východočeši již dvaadvacet klání, což je průměrně o pět klání více, než má na kontě většina soupeřů. V celkovém hodnocení jim zatím díky 18 bodům patří pátá příčka a aktuálně se tedy řadí do nejlepší osmičky, jež na jaře sehraje závěrečný turnaj, který rozhodne o celkovém vítězi. Na nepostupovou devátou pozici mají Hradečtí náskok pouhých pěti bodů a účast na finálovém turnaji tak prozatím mladí Hradečáci nemají ani zdaleka zajištěnou.

Václav Pánek: Zaměřujeme se na hru jednotlivce i týmu

Z trenérské lavičky velí šesté třídě Václav Pánek, který své svěřence chválí. „S výsledky panuje spokojenost. Myslím si, že kluci od začátku sezóny udělali velký pokrok, a i když se nám pár zápasů výsledkově nepovedlo, důležité je, že kluci bojovali, i když se v tu chvíli tolik nedařilo,“ vyzdvihuje bojovnost svého mužstva mládežnický kouč.

Stejně jako kolegové ze starších kategorií, i „šesťáci“ absolvují série náročných tréninků. „Čtyřikrát týdně trénujeme na ledě, poslední dobou nám přibyl ještě jeden dovednostní trénink navíc. Na ledě se zaměřujeme hodně na herní činnosti jednotlivce, obranné nebo útočné, a hlavně na hru jako takovou. Ať už jde o hru na malém prostoru, minihokej nebo hru na velkém hřišti. Mimo jednoho tréninku, který je před školou, máme po každém ledě ještě trénink na suchu.“

„Využíváme pro něj prostory zimního stadionu – jak rozvičovnu, ve které pilujeme střelbu nebo techniku hole, tak i posilovnu nebo nově tartanovou běžeckou dráhu na ochoze. Snažíme se o celkový rozvoj, a tak kromě her samotných, jako je třeba basketbal, hodně děláme formou soutěží i rychlost, obratnost, gymnastiku a už i základy posilování,“ popisuje tréninkové metody bývalý hradecký obránce.

Jako všem východočeským mládežnickým výběrům, i 6. třídě je k dispozici jeden z hokejistů A-týmu. „Patron této kategorie, Martin Pláněk, s námi byl párkrát na ledě. Pokaždé, když je s námi, jde ve výstroji a absolvuje s klukama celý trénink. Ukazuje a říká klukům různé věci, které by jim mohli pomoct. Je super když to slyší a vidí i od takového hráče, jako je on,“ pochvaluje spolupráci s mladým bekem Václav Pánek.