Ohlasy k zápasu
po 3.4.2017 | Petr Šatalík, Jan Vavřina

Jeden celek, jeden tým, jedna parta. Jdeme za úspěchem, velí Jaroslav Bednář

Fantazie! Hradecké mužstvo předvedlo v Brně odhodlaný výkon. Padalo do střel, bojovalo, rvalo se o každý centimetr ledu. A vyplatilo se! Východočeši na desátý pokus dobyli DRFG Arenu a semifinálová série s Kometou je srovnána na 2:2. V dalším vzájemném měření sil se Mountfield bude moci opřít o výhodu domácího prostředí. Tým k neskutečně cenné výhře dotáhl jeho kapitán, Jaroslav Bednář, jenž v zápase rozdal mimo jiné také dva hity.

Na 10. pokus se vám podařilo v Brně vyhrát, jak se vítězství rodilo?
Tentokrát jsme týmově začali a týmově taky skončili. Šli jsme střídání za střídáním, naplno, hráli fyzicky, snažili se být rychlí. Zjednodušili jsme to, neříkám, že jsme chtěli nájezdy, ale to štěstí se nakonec přiklonilo k nám a s Patrikem (Rybárem) a Tomášem (Knotkem) jsme to dokázali. Těmhle klukům patří velký dík, ale obrovskou práci odevzdalo celé mužstvo.

Jak jste se cítil po vašem neproměněném nájezdu i v celém jejich průběhu?
Paradoxně jsem šel poměrně najisto s tím, že mu to dám na vyrážečku nahoru, jenže jak jsem měl hrozně mokré rukavice, tak mi to sjelo a vyplužilo mi to. Ale celou dobu jsem věřil, že ty nájezdy uděláme, jestli to je tím, že byl v bráně Patrik… on nám dává takový ten vnitřní klid, asi proto. A pak to Tomáš dvěma nájezdy rozhodl.

Udělali jsme strašně důležitý krok

Neproběhlo vám hlavou třeba loňské play off? Nájezdy s Boleslaví tenkrát nedopadly moc dobře…
Samozřejmě, každý úspěch nebo neúspěch. Nám se nájezdy dlouhou dobu nedařily, takže ta vzpomínka hlavou projde, taky to mohl být zlomový moment celé série. Ale opravdu jsem byl v klidu.

Takže tento duel vidíte jako klíčový okamžik souboje s Kometou?
To se ukáže až doma, podle toho, jak k tomu přistoupíme. Pořád ještě musíme vyhrát dva zápasy, udělali jsme strašně důležitý krok, myslím, že teď je zase na řadě Brno, aby ukázalo, co v nich je.

Jak jste se dostávali z prvního utkání v DRFG Areně?
Nijak, všichni jsme se domluvili na tom, že tak, jak jsme ten zápas hráli, to hrát nelze a tentokrát jsme to utkání začali hrát od první minuty jinak, fyzicky a bylo to vidět.

Tentokrát jsme řezali my je

Cítil jste se v duelu dobře? Hodně se střílelo, prostoru a času na kombinaci bylo málo…
Jinak to nebylo ani v tom prvním zápase. To mě pěkně řezali a tentokrát jsme zas řezali my je. Bylo to hodně fyzické, oboustranně. Myslím, že my jsme možná ukázali to srdce o trochu víc. Nevím, jestli po té předchozí osmičce trochu polevili, ale my si uvědomili, že nám teče do bot a tenhle styl na soupeře platí.

Co bylo klíčem k úspěchu v tomto střetnutí?
Důležité je, že jsme se nevzdali, že jsme tam nechali všechno, jeden jako druhý. Jeden celek, jeden tým, jedna parta. Jdeme za úspěchem!

Byli jste na konci už hodně vyčerpaní?
Myslím, že v prodloužení, poslední třetině, jsme měli navrch. Zvlášť v prodloužení, dali jsme tyčku, měli taky nějaké gólové šance. Škoda, že jsme to neproměnili v ten daný moment. Ale určitě jsme nepolevili a měli stále hodně sil.

Hráli jsme srdcem, byl to týmový výkon

Byly po tom prohraném utkání nějaké velké proslovy?
Ne, my jsme si prostě řekli, že půlnocí ten zápas blbec končí. Ráno jsme se sešli a začali jsme se soustředit na tento zápas.

DRFG Arenu jste dobyli vůbec poprvé, dá se říct, že v ten nejlepší možný okamžik?
Někdo mi říkal, že Hradec ještě v Brně nevyhrál. Já věděl, že play off je úplně jiný hokej. Ten předchozí zápas jsme tu odehráli špatně, jako by šlo o základní část. Tentokrát to bylo srdcem, byl to týmový výkon. V play off je všechno jinak a teď se to povedlo. Ale zůstal bych při zemi, jsem tak trošku pověrčivý, vím, že když se na ledě nenechá všechno, tak to u nás může být ve čtvrtek úplně jinak.

Je nyní psychická výhoda na vaší straně?
Víme, že oni mají zkušenější mužstvo, lepší hráče. Ale je vidět, že když na tom ledě lezeme po čtyřech, vytrháváme si nohy ze zadku, tak to na ně funguje.