Zápasy
pá 29.9.2023 | Jan Brůna | Foto: Marian Ježowicz / HC Oceláři Třinec

Dva góly Blaina a nula Kiviaha. Hradec zničil Oceláře 5:0

Zápasové menu

Tohle byla velká paráda! Hradečtí poprvé od loňského finále extraligy vyrazili do Třince a repríza jim vyšla na výbornou. Lvi diktovali tempo, své první góly proti Ocelářům vsítil Jérémie Blain, který byl u tří branek z pěti. Trefili se další tři střelci, Henri Kiviaho zamkl bránu a Lvi se mohli radovat z výhry 5:0! Po třech utkáních tak opět slavili plný počet bodů.

Hradečtí trenéři museli sáhnout k několika změnám. Zraněného Patrika Bartošáka zastoupil Henri Kiviaho, místo Jordanna Perreta se do první lajny posunul Evan Jasper. Ve čtvrtém útoku se místo Jana Eberleho ukázal Radek Smoleňák, šanci dostal letos prvně mladý Petr Moravec. Proházely se i obrany, céčko na dresu svítilo Jérémie Blainovi.

Rychlá výměna zařídila vedení Lvů

Mountfield se vrátil na led, kde zakončil minulou sezonu stříbrem, a v repríze finále začal aktivněji než soupeř. Na úvod prověřil Marka Mazance střelou z těžkého úhlu nejlepší střelec týmu Oliver Okuliar. Bekhendem reagoval Tomáš Kundrátek, Kiviaho byl připravený. A tak se zrodila rychlá akce na druhé straně, kdy Jasper přiklepl puk Patriku Miškářovi a vytáhlý forvard po střele nad lapačku slavil poprvé v ročníku – 0:1.

Třinec se nemohl dostat do zápasu a Hradec diktoval tempo. Mazancův beton orazítkoval z vrcholku kruhu Blain, a když na trestnou lavici usedl Moravec, tečoval Marek Zachar v oslabení pobídku od Radka Pilaře těsně před bránou. Ale opět jen do výstroje brankáře.

Oceláři si nedokázali vytvořit větší šance, hosté poctivě napadali rozehrávku. Radovan Pavlík se pak úspěšně prokličkoval až před gólmana, ale svoje zakončení nenamířil ideálně. Domácí strávili závěr třetiny v útočném pásmu a sekundu před sirénou to zkusil do růžku Andrej Nestrašil, leč neuspěl.

Druhá perioda? Dva góly beků a náskok 3:0

Východočeši v prostřední části vůbec neslevili z tempa a aktivitou donutili soupeře faulovat. A to se vyplatilo, jelikož početní výhodu využil už po deseti vteřinách Tomáš Pavelka, jehož první pokus sice zablokoval Richard Nedomlel, napodruhé ale šlo o čistý průstřel – 0:2. Slezané věděli, že musejí přidat, a z kruhu napálil tyčku kapitán Petr Vrána.

Z dálky prověřil „Kiviho“ Jakub Jeřábek, hradecký brankář zůstal pozorný. A tak dostal šanci zazářit Jérémie Blain, který si po buly vzal kotouč u hrazení, objel klec a jako útočník z povolání zasunul za přesouvajícího se Mazance – 0:3. Po delší době se připomněla hvězda loňského play-off Daniel Voženílek, na něhož navázal střelou zblízka Richard Pánik.

Specialista na oslabení Zachar ujel i při druhé přesilovce Třineckých, než si ovšem domácí vypracovali soustavný tlak, při kterém pořádně točili obranu Mountfieldu. Hned po návratu z trestné se do hry zapojil Moravec a jeho bekhend jen těsně minul prostor mezi třemi tyčemi.

Lvi v repríze finále dokráčeli k vysoké výhře

Hradeckým bekům se hodně dařilo, což stvrdil ranou zápěstím v přesilovce Jérémie Blain po elegantní zadovce Okuliara. Teč Martina Marinčina nasměrovala touš nechytatelně za „Maziho“, a jakkoliv Blain neměl před tímto mačem proti Ocelářům ani branku, cestou domů už měl dvě – 0:4.

Hráči z města železáren museli reagovat a sám před kasou se ocitl Růžička, ovšem bekhendem nezamířil přesně. Domácí zvýšili aktivitu a Kiviaho měl rázem spoustu práce, Hradec ale lepším pohybem stále dominoval a pomáhal svému brankáři, který na výbornou nahradil zraněného Bartošáka.

Když máte formu, tak to jde samo. To potvrdil zásahem Oliver Okuliar, když se bez problému otočil v kruhu a střelou k tyči znovu zaskočil Werk Arenu – 0:5. Po zákroku Kiviaha se do práce dal Patrik Marcel a našel si Voženílka, načež putovali oba na lavici hanby. Ještě v závěru to zkusil Marko Daňo, ale hostující brankář spolkl klíč od brány a uhájil čisté konto. První od února, navíc hned v úvodním kompletním mači letos. A jeho tým slavil jasné vítězství 5:0!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 2 1 3 2 2
Ralfs Freibergs 0 0 0 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 1 1 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 2 0
Evan Jasper 0 2 2 1 0
Petr Kalina 0 0 0 1 0
Christophe Lalancette 0 1 1 1 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 5
Patrik Miškář 1 0 1 1 0
Petr Moravec 0 0 0 0 4
Oliver Okuliar 1 1 2 1 0
Tomáš Pavelka 1 1 2 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
David Šťastný 0 0 0 1 0
Alex Tamáši 0 0 0 1 0
Marek Zachar 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 60 29 0 29 100,00 0 0

Ohlasy k utkání