Aktuální zprávy z klubu
ne 3.7.2016 | Radek Kozel

Klidné prožití vánočních svátků? Ale kdeže. Lvy čeká Spengler Cup!

Vášeň, napětí, emoce, radost, smutek. To vše a ještě mnohem více přináší lidem hra zvaná lední hokej, která se od svého vzniku hodně změnila. Co však zůstává neměnné, je fakt, že nejstarším hokejovým turnajem je Spenglerův pohár. O to větší pocty se dostalo Mountfieldu HK, neboť právě na tuto akci obdržel klub oficiální pozvánku, kterou vedení s radostí přijalo!

Téměř století stará tradice

Být hokejovým příznivcem a obyvatelem švýcarského Davosu, to se během období Vánoc prostě a jednoduše vyplatí. Již od roku 1923 se ve městě ležícím v údolí Alp koná ve dnech 26. až 31. prosince hokejový turnaj Spengler Cup, který nese jméno po svém zakladateli, Dr. Carlu Spenglerovi.

Tento davoský rodák a výborný lékař přišel s myšlenkou založení turnaje, kterého by se účastnily týmy německy mluvících zemí, jež postihly útrapy první světové války. Myšlenky Carla Spenglera však nedošly naplnění, neboť turnaj postupem času získal globální rozměr a objevily se na něm jak zástupci z předních evropských soutěží, tak univerzitní družstva či například týmy Kanady, USA, Polska a Japonska.

19 let trvající vláda československých a sovětských týmů

Na historicky prvním turnaji, který se hrál na venkovním kluzišti, dominoval celek Oxford University, jenž sestával z kanadských studentů. Pořádající tým HC Davos získal trofej v pátém ročníku. Již dva roky poté se z vítězství radovali i českoslovenští hokejisté hrající za LTC Praha.

Právě tento klub zůstal i po rozpadu Československa nejúspěšnějším týmem nově vzniklých států, neboť jeho hráči zvedli pohár pro vítěze Spengler Cupu nad hlavu hned sedmkrát. Přiblížit se mu dokázali pouze hokejisté Dukly Jihlava, kteří na turnaji dominovali pětkrát. Ještě úspěšnější než LTC Praha je tým Kanady, který opanoval tento hokejový svátek třináctkrát. S celkem patnácti triumfy se na čele žebříčku drží pořádající HC Davos.

Pozoruhodná série však započala v roce 1965, kdy na turnaji zvítězil tým jihlavské Dukly. Právě po tomto roce následovalo 18 dalších ročníků, kdy se ze zisku poháru těšili hokejisté hájící barvy československých nebo sovětských týmů. Za zmínku stojí i fakt, že turnaj se v téměř stoleté historii neuskutečnil pouze čtyřikrát, a to v letech 1939, 1940, 1949 a 1956!

Davos? Něco jako střed vesmíru, říká Joe Thornton

Vzhledem k dlouhé tradici Spenglerova poháru je pochopitelné, že se na turnaji vystřídala i celá řada osobností světového hokeje. Namátkou lze jmenovat například Sergeje Fjodorova, trojnásobného mistra světa a trojnásobného vítěze Stanley Cupu, tvrdě hrajícího a v tuzemsku nepříliš populárního Alexandra Radulova či bývalého výborného hráče a geniálního trenéra Viktora Tichonova.

Co se hvězd ledního hokeje týče, v tomto ohledu byl výjimečný především rok 2012, během něhož se zásluhou výluky NHL sjela do Davosu opravdová smetánka. Vždyť za tým Kanady nastoupil kupříkladu Ryan Smith, barvy Davosu pak hájili Patrick Kane či Joe Thornton, který byl právě tím, kdo se o turnaji vyjádřil následovně: „Davos je něco jako střed vesmíru a je příjemné být součástí toho všeho.“ A to je ta nejlepší možná pozvánka nejen pro hokejisty Mountfieldu, ale i pro všechny příznivce východočeského celku, kteří by si letošní Vánoce chtěli zpříjemnit výletem do Švýcarska!

Foto: Facebook Spengler Cup