Rozhovory
st 21.12.2016 | Jan Vavřina

Derby, Vánoce a Spengler Cup. Program je skutečně náročný, říká Václav Sýkora

Takhle nabité vánoční svátky Mountfield HK a jeho hlavní kouč Václav Sýkora jen tak nezažili. Ještě před Štědrým dnem čeká na hradecké hokejisty pikantní a beznadějně vyprodané východočeské derby, hned po Vánocích se A-tým zase sejde, aby se začal připravovat na další důležitou akci – jubilejní 90. ročník Spengler cupu! Jak se na nejbližší dny těší a připravuje právě šéf hradecké střídačky Václav Sýkora?

Oproti začátku sezóny se poslední dobou vaše výsledky i výkony konsolidovaly, souhlasíte s tím? Jak jste s nimi aktuálně spokojen?
Souhlasím s tím, že výkony jsou vyrovnanější. Myslím, že v určité fázi sezóny to bylo ovlivněno tím, že jsme měli hodně nahuštěný program. Projevilo se i to, že jsme měli hodně zraněných, to souviselo právě s programem. Z výkonů mám teď samozřejmě lepší pocit, ale přesto je ještě pořád co zlepšovat. Myslím, že máme pořád rezervy, na kterých musíme pracovat.

Na čem konkrétně?
Zlepšili jsme obrannou činnost, ale pořád máme problémy v koncovce, proměňování šancí a ve využívání přesilových her.

Alex Picard ukazuje vlastnosti, pro které jsme si ho vybrali

Jako poslední se k vašemu týmu připojil na zkoušku Alexandre Picard. Jak jste s ním spokojen?
Na nějaké větší hodnocení je to velice krátká doba. Ale v zápasech, které odehrál, ukázal přesně ty vlastnosti, pro něž jsme si ho vybrali a které čekáme, že do týmu přinese – přímočarost, tvrdost a fyzický hokej.

Jak je na tom Rastislav Dej, který delší dobu pro zranění nehrál? Bude na derby připraven?
Rastyho zranění bylo dost komplikované, léčení probíhalo docela dlouhou dobu. Doufali jsme, že by do přestávky mohl do posledního dvojzápasu naskočit, ale nepodařilo se to. Pozitivní je, že už začal bruslit a od pátku trénuje s týmem. Absolvuje týmové tréninky a věříme, že bude do čtvrtečního zápasu s Pardubicemi připraven nastoupit.

Už jste zmínil čtvrteční derby, jak se na něj těšíte?
Já se těším na každé utkání, ale tím, že je to derby s Pardubicemi, se to ještě umocňuje. Hráči už to v hlavách mají a věřím, že budeme na toto utkání dobře připraveni.

Jaká je situace kolem Ondřeje Kacetla?
Ondrovi skončilo měsíční hostování, předpokládáme, že se s námi zúčastní Spengler Cupu. Nejbližší budoucnost je pak trošku otazník, v tuto chvíli není dořešena.

Spengler Cup? Hráči ještě ani pořádně nevědí, co je čeká

Hned po Vánocích vás čeká Spengler Cup, jak se těšíte na návrat do Davosu?
Je to určitě mimořádná akce, velký zážitek pro všechny účastníky, ať to jsou hráči, trenéři, diváci… Turnaj má neopakovatelnou atmosféru, na žádném jiném turnaji jsem podobnou nezažil. Jsou tam velice kvalitní týmy, každý zápas je vyprodaný, celé městečko a dá se říct, že i celé Švýcarsko, tím žije. Je to ohromně sledované po celé zemi. I pro hráče je velká motivace se v zápasech ukázat, ať už jde o hráče domácí švýcarské ligy nebo cizince, kteří působí kdekoliv v Evropě.

Na tuto akci je možné využít tři hráče z jiných klubů, jak se na tuto možnost díváte?
Máme v plánu tyto hráče využít z toho důvodu, že potřebujeme jet na turnaj s co nejširším kádrem. Bude to pro nás velice náročné. Bohužel jsme byli nalosováni tak, že hrajeme první utkání až 27., to znamená, že druhé utkání ve skupině hrajeme hned 28. Další zápas je otazník, protože pokud bychom skupinu nevyhráli, tak nastoupíme hned 29. do kvalifikačního utkání pro semifinále. To máme tři zápasy ve třech dnech. Pokud v tom zápase budeme úspěšní, tak bychom hráli semifinále 30., to znamená čtvrté utkání ve čtyřech dnech. A když to vezmu do důsledku, pokud bychom teoreticky postoupili až do finále, hráli bychom 31., což znamená pět zápasů v pěti dnech! S kádrem o čtyřech pětkách by to bylo vyloženě vražedné. Proto chceme využít co největší možnost rozšířit tým až na pět pětek. Abychom mohli během turnaje hráče prostřídat, protože se vracíme hned po skončení a 3. ledna už hrajeme extraligové utkání s Libercem. Dalším důvodem je velká kvalita turnaje, a čím silnější tým tam budeme mít, tím větší je předpoklad úspěchu.

Zítra nás čeká důležitý zápas, tak je potřeba se na něj pořádně připravit! 🚀

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne 21. prosinec 2016

Už je jasné, že se k týmu připojí reprezentanti Lukáš Lhoták a Thibaut Monnet. Co o těchto hráčích můžete říct?
Naše první volba byla zcela zákonitě Roman Červenka a Michal Birner. S Romanem jsme se o tom bavili už v létě, s Michal hned poté, jakmile jsme se dozvěděli, že se přesouvá z KHL do Švýcarska. U obou se bohužel objevily zdravotní problémy, u Romana dost vážné, takže jeho start byl v podstatě vyloučen. U Michala to nebylo tak vážné, měl zájem jet, ale klub ho neuvolnil. Museli jsme hledat jiné varianty a měli zájem o dva forvardy a jednoho obránce. Podařilo se nám domluvit s Lukášem Lhotákem a Thibautem Monnetem a jsme rádi, že to jsou zrovna oni. Thibaut patří ke zkušeným hráčům, má plno startů za švýcarský národní tým, dostali jsme na něj velmi dobré reference. Věřím, že nám oba hodně pomohou.

Jak to vypadá s hráčem do defenzívy?
V současné době stále hledáme obránce, chtěli jsme jet s deseti beky. Teď jich máme k dispozici pouze osm, pokud by se nám podařilo někoho sehnat, jeli bychom s devíti.

Poohlížíte se po posilách zejména po švýcarské lize?
Hlavně po švýcarské lize, protože je velice důležité, že z ní můžeme získat hráče, kteří s tou soutěží mají zkušenosti a často i se Spengler Cupem. I Alex Picard na Spengleru hrál, jinak pro většinu hráčů z našeho týmu je to úplně nová zkušenost. V tuhle chvíli ještě ani pořádně nevědí, co je tam čeká.

Všem příznivcům Hradce chci popřát krásné a veselé Vánoce

Jaký je váš povánoční program? Kdy do Davosu odlétáte?
Štědrý den stráví hráči s rodinami, 25. máme v odpoledních hodinách trénink v Hradci. 26. ráno odlétáme s tím, že večer máme tréninkovou jednotku v Davosu. Den na to je ráno rozbruslení a od 15:00 hrajeme první utkání.

Jak se vůbec na Vánoce těšíte? Vypnete aspoň trochu od hokeje?
Doufáme, že vypneme (usmívá se). Program je skutečně náročný v návaznosti na ligu, a to hlavně pro kluky, kteří byli s reprezentacemi. Budeme se snažit ten jeden dva dny na hokej trošku zapomenout a věnovat se rodinám, protože jinak si nás moc neužijí.

Jak vánoční svátky vůbec vnímáte?
Vánoce mám rád, ale rozdíl je mezi tím, jaké byly dřív, když byly děti ještě malé. Je to veliký svátek hlavně pro děti. Teď, když už jsou odrostlé, je to trochu jinak. Ale jsou to milé chvíle, atmosféra je krásná. Je to příjemné pro to, aby se člověk na chvilku zastavil, sešel se s nejbližšími a strávil s nimi nějaký čas. Jinak bych chtěl všem příznivcům Hradce popřát krásné a veselé Vánoce a jejich příjemné prožití.