Preview k zápasu
so 16.3.2024 | Jan Hirsch, Lukáš Foff | Foto: Markéta Křížová

Den druhý. Ponaučit se a dělat jim problémy, velí Radovan Pavlík

Historicky první derby ve vyřazovací části nabídlo napínavou podívanou s devíti brankami, která doputovala až do prodloužení. V něm bylo bohužel pro svěřence Tomáše Martince šťastnějším celkem Dynamo, které tak ukořistilo první bod. Hradečtí si ale vyzkoušeli, že i se silnými Pardubicemi umí držet krok a do dalšího utkání půjdou s cílem vyrovnat stav série. Zda se jim to podaří se ukáže od sobotních 15:00.

TomášZohorna
Pardubický odchovanec zůstává svému týmu věrný, za jiný český klub si v nejvyšší soutěži nezahrál. Ve své bohaté kariéře se ale podíval do Ruska, kde byl šest let oporou Chabarovsku. Jednu sezonu také oblékal dres švédského Oskarhamnu. V prvním čtvrtfinále byl šestatřicetiletý forvard dost vidět, vstřelil totiž dvě branky a na jednu přihrál. A navíc taky tradičně soupeře prudil.

Do vedení se dostali Královéhradečtí po sólové akci Jordanna Perreta v 5. minutě, z přesilovky pak na 2:0 zvyšoval Graeme McCormack a do kabin se šlo za příznivého stavu pro Mountfield. Jak viděl úvod utkání Radovan Pavlík? „Měli jsme přímo skvělý vstup do zápasu, dali jsme dva góly. Čekali jsme, že na nás vletí, měli navíc výhodu domácího prostředí, podařilo se nám to však ustát. Pak ale stačily dvě hrubky a náš náskok se smazal,“ smutní hradecký odchovanec.

Dynamo dokázalo skutečně rychle srovnat, stačily mu 2 minuty a 12 sekund druhé třetiny a rázem byl stav 2:2. „Oba týmy dělaly chyby, Dynamo je ale dokázalo trestat. Proti celku jako Pardubice nesmíte chybovat. Potřebujeme se z toho ponaučit a jít do druhého zápasu s čistou hlavou,“ podotýká forvard s číslem 98. Byl to právě on, kdo svému klubu vracel vedení.

„Jel jsem sám, zavřel jsem oči a jenom doufal, že to trefím. Samozřejmě jsem za gól rád, ale mnohem radši bych zvítězil,“ popisuje své priority autor v pořadí pátého gólu souboje. Na ní se však povedlo domácím navázat tečí Tomáše Zohorny, a když ve třetí dvacetiminutovce využil Lukáš Sedlák dvojnásobnou přesilovou hru, šel klub z perníkového města poprvé v mači do vedení. „Říkali jsme si, že se z toho musíme rychle oklepat. Když Pardubicím dáte šanci, tak jí využijí. Naštěstí se nám podařilo dorovnat na 4:4 a šlo se do prodloužení. Bohužel jsem v něm inkasovali,“ smutní hráč s reprezentačními zkušenostmi.

Přestože v početních výhodách udeřili svěřenci Marka Zadiny pouze jednou, byli v nich skutečně nebezpeční a několikrát si při nich museli hostující obránci utírat pot z čela. Ukázali to i v základní části, ve čtyřech vzájemných duelech využilo Dynamo pět přesilovek. „Je plná hala, bouří se to, emoce jsou vyhrocené. Byl to prostě play off zápas, ke všemu navíc derby. Musíme si na fauly dát pozor a jít do druhého utkání s klidnou hlavou,“ říká útočník se 410 extraligovými starty.

Druhé čtvrtfinále čeká oba východočeské celky už v sobotních 15:00 a Hradec v něm udělá vše pro to, aby stav série vyrovnal a odvezl si zpátky domů alespoň jedno vítězství. „Když dobře bruslíme a napadáme, umíme pak Pardubicím dělat problémy. Už v posledním duelu na konci základní části jsme měli v rychlosti navrch. Možná tím je dokážeme překvapit. Pokud se ponaučíme z chyb, tak věřím, že zápas zvládneme,“ burcuje na závěr Radovan Pavlík.

Sestavy z minulého utkání

Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Kolář – Pánik, Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, A. Musil, M. Kaut – Mandát, Poulíček, Vondráček.