Preview k zápasu
so 25.11.2023 | Tomáš Prodělal

Druhé derby je tady! Hradec Králové vyrazí v neděli do Pardubic

V pátek Lvi spojili příjemné s užitečným a při závěrečném rozloučení s Radkem Smoleňákem porazili jeho Kladno 2:1, když na nepovedený start reagovali obratem. Celkem tak mají momentálně bilanci pěti výher z posledních šesti duelů. Další korálek budou chtít svěřenci Tomáše Martince navléknout v neděli, kdy vyrazí do Pardubic. První derby v ČPP Aréně vyhrálo Dynamo. Vrátí Mountfield svému rivalovi úvodní porážku? Utkání začíná v nedělních 17:00.

„Já si takové zápasy vždy užívám, na druhou stranu dokážu vypustit, že na nás někdo na ledě křičí.“

#19 Tomáš Pavelka (o venkovním derby)

V pátek viděla ČPP Aréna souboj Mountfieldu s Rytíři, který už tradičně nabídl tuhý boj, jenž tentokrát zvládli lépe Východočeši a urvali výhru 2:1. O tu se zasloužil také obránce Tomáš Pavelka. „Věděli jsme, že to bude hrozně těžké utkání. S Kladnem je to vždy takový urputný hokej, což se potvrdilo. Tři body ale máme my, což je nejdůležitější,“ cení si přírůstku do tabulky bývalý hráč Sparty. Pod vítězství se výrazně podepsal také Jan Lukáš, který při své premiéře v dresu Hradce kryl 26 z 27 střel. „Měl strašně těžký začátek, ale popasoval se s tím na výbornou. Tři body jdou hodně za ním,“ chválí svého nového parťáka ostravský rodák.

Večer se také nesl ve znamení loučení s Radkem Smoleňákem. Dlouholetý kapitán Lvů měl při ceremoniálu slzy v očích, po úvodním vhazování už ale opět tradičně popichoval soupeře. „Vůbec jsem si nevšiml, že byl na ledě. Myslel jsem si, že potom, co mu předali dres, tak odešel,“ říká s úsměvem odchovanec Vítkovic na adresu bývalého spoluhráče. On sám do zápasu nastoupil s chráničem krku, kvůli nedávné tragické nehodě v Anglii. „Rozhodl jsem se, že zkusím, jak se budu s nákrčníkem na ledě cítit. Myslím, že bezpečí na ledě je na prvním místě každého hráče, ať je to sebevíc nepříjemné,“ uvědomuje si mistr ligy s Litvínovem.

Nyní znovu nastal čas, kdy celá republika upře zrak na led enteria areny, kde se odehraje druhý sezonní duel o nadvládu nad východem Čech. „Pardubice mají spoustu vynikajících hráčů. Bude to určitě náročný zápas, ale úplně jiný než s Kladnem. Nemyslím, že by nám ještě v hlavě leželo minulé derby, to už je dávno pryč. Každopádně budeme chtít vyhrát,“ hlásí letošní posila z Lukko Rauma. Pro ni půjde o první venkovní derby. Jak se těší? „Je tam velká hala. Vím, že chodí spoustu diváků. Já si takové zápasy vždy užívám, na druhou stranu dokážu vypustit, že na nás někdo na ledě křičí,“ uzavírá "Pačes", který v minulém utkání s Dynamem zaznamenal dvě asistence.

MartinKaut
Odchovanec Žďáru nad Sázavou od dorostu vyrůstal v Pardubicích, odkud vyrazil do NHL, kde oblékal dres Colorada nebo San Jose. Před letošní sezonou se rozhodl pro návrat do Dynama, za které vinou zranění odehrál zatím jen 13 duelů, v nichž zapsal 10 bodů. První gól po návratu vstřelil právě Hradci.

Dynamo na čele tabulky

Už od startu nového extraligového ročníku se v Pardubicích netají těmi nejvyššími ambicemi a hokejisté Dynama se to na ledě snažili splnit do puntíku, když v prvních šesti zápasech padli jen jednou, a to na nájezdy se Spartou. Následně svěřenci Václava Varadi pokračovali úspěšně dál a mezičas v budování náskoku na čele tabulky využili k postupu do vyřazovací fáze Ligy mistrů. Pardubičtí poprvé nebodovali až ve 14. kole v Litvínově. Na tento neúspěch však dali rychle zapomenout šesti tříbodovými výhrami v řadě. Série skončila až minulou neděli proti Liberci, když Dynamo inkasovaným gólem v poslední minutě padlo poprvé doma. Páteční reparát se Východočechům také příliš nepovedl. Přestože v Brně ještě minutu a půl před konec vedli, nakonec padli v prodloužení 3:4.

Celek z města perníku je zatím na prvním místě s náskokem pěti bodů, což je důsledkem prvenství hned v několika statistikách. Začněme tou nejdůležitější, kterou jsou vstřelené góly, kterých mají Pardubičtí na kontě již 79. Nepřekvapí tak ani nejlepší úspěšnost střelby – 12,1 %. V brankách obdržených sice nejlepší nejsou, ale oproti Spartě mají pouze o gól navíc (46). Hráči od soutoku Labe s Chrudimkou rozhodně nehrají v rukavičkách, o čemž svědčí dosud první místo s 583 body v Radegast indexu. Na pozoru se soupeři musí mít také před speciálními týmy. Jak v početních převahách, tak nevýhodách patří Dynamu čtvrtá příčka. Druhé místo tradičnímu klubu poté zařídili centři na vhazováních, kterých průměrně vyhrají 55 %.

Jestli je jedno jméno, na které se mohou fanoušci Tesly spolehnout, je to brankář Roman Will. Pravidelný reprezentant zatím vládne gólmanským statistikám. Prvenství mu patří v průměru obdržených gólů na utkání (1,89), stejně jako u počtu vychytaných výher (13). Před sebou má velezkušené obranné řady, ve kterých na sebe v nedávné době upozornil Ondřej Vála, jenž v duelu s Olomoucí z pozice defenzivního beka zaznamenal hattrick. Ve statistikách bojovnosti zase patří čtvrté místo Tomáši Dvořákovi, který se o něj na šedesáti bodech dělí s Bohumilem Jankem. Útočné snahy táhne hlavně trojice jmen. Lukáš Radil je po Oliveru Okuliarovi druhým nejlepším střelcem soutěže s 12 góly. Jeho parťák Robert Říčka má jen o jednu branku méně. Šance jim ochotně vytváří Robert Kousal, ten je pro změnu se šestnácti asistencemi druhým nejlepším nahrávačem soutěže.

Sestavy z minulého utkání

Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Kolář, Vála, Bučko – Hyka, Cienciala, Říčka – Radil, Zohorna, R. Kousal – Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát.