Preview k zápasu
so 23.9.2023 | Jan Hirsch

Druhý venkovní zápas. Lvi si chtějí spravit chuť v Budějovicích

Ačkoli svěřenci Tomáše Martince proti Boleslavi zaváhali a podlehli po nájezdech, odnesli se ze zápasu alespoň bod a po třech kolech letošního extraligového ročníku se stále nacházejí na děleném prvním místě. Udržet si tuto pozici a prodloužit bodovou sérii budou mít příležitost proti Českým Budějovicím, do Budvar Arény totiž Lvi zavítají v neděli. Buly bude vhozeno v 17:00

„Bude to bojovný zápas s bojovným soupeřem.“

#32 Patrik Bartošák (o budoucím protivníkovi)

Hradečtí se Středočechy neodehráli špatné utkání, a i přesto, že soupeře přestříleli, podlehli nakonec v samostatných nájezdech. Jak domácí prohru hodnotí Patrik Bartošák? „Nájezdy mi celkový dojem ze zápasu pokazily. Byl to docela gólmanský souboj, bohužel jsem si formu do finiše nepřenesl. Jsem naštvaný, protože celou třetí třetinu jsme dominovali a mohli jsme rozhodnout. V prodloužení sice Boleslav měla přesilovku, kterou jsme ustáli, ale celkově si myslím, že jsme byli lepším týmem a doma takto ztratit body je škoda,“ lituje hradecký gólman, který patří statisticky mezi špičku extraligy.

První nájezd Juhamattiho Aaltonena však novojičínský rodák vychytal a podělil se o zajímavou zkušenost, kterou s finským forvardem má. I proto za zkušeným hráčem ze severu Evropy před nájezdy zavítal. „Když jsem ještě hrál ve Finsku a chytal jsem nájezdy proti Jukuritu, Aaltonen mi řekl, že mi dá gól mezi nohy. Tehdy se mu to povedlo. Ptal jsem se ho tady znova, a on mi odpověděl, že udělá zase to samé a zkusí mi střílet mezi betony. Tentokrát jsem si ho naštěstí pohlídal,“ líčí brankář, který poslední dvě sezony strávil ve finském týmu Lahti Pelicans.

Nyní musí i se zbytkem týmu vyhlížet další utkání, ve kterém se bude chtít vrátit na vítěznou notu. „Od Budějovic čekám to samé, co od ostatních soupeřů. V prvních kolech jde o každý bod a jsou to spíš boje než taktické výměny. Bude to bojovný zápas s bojovným soupeřem a uvidíme, s čím na nás vyrukují,“ říká kopřivinický odchovanec o duelu proti týmu, který vůči Hradci Králové jistě cítí velkou rivalitu. „Abych řekl pravdu, tak úplně historii mezi oběma kluby neznám. Vím, že to mezi nimi jiskří, ale přesně jak to tehdy bylo vlastně ani nevím. Asi bude dobrá atmosféra, plno fanoušků, ale pro mě se nic nemění. Pokud v neděli nastoupím, tak do zápasu půjdu soustředěně a je mi jedno, jestli tam fanoušci soupeře budou nebo nebudou,“ uzavírá Patrik Bartošák, brankář Mountfieldu.

BrantHarris
Rodák z kanadského Climaxu se ve své domovině neprosadil, před sezonou 2017/18 tak zamířil do Evropy, konkrétně do Salcburku. V rakouském týmu strávil dvě sezony, poté odehrál dvacet utkání ve druhé švédské lize. V roce 2020 přestoupil do Slovanu Bratislava, kde během tří let a zapsal parádních 179 bodů ve 163 utkáních. Jako nové působiště si vybral právě Budějovice, za které stihl již i skórovat.

Posílení kádru a dobrý start do ligy

Do nové sezony Jihočeši vstupují s mnoha změnami, a to jak na hráčské soupisce, tak na lavičce, kterou opustilo duo David Čermák – Roman Fousek. Novým lodivodem Motoru je trenér s hradeckou zkušeností, Ladislav Čihák, jemuž asistuje Jiří Hanzlík. Z obranných řad odešel Kanaďan Stuart Percy, který zamířil do Vítkovic a také Lotyš Kristofers Bindulis, který si svůj budoucí tým ještě nenašel. O poznání větší proměnou si prošel útok, loučení proběhlo s legendárním Michalem Vondrkou, který pravděpodobně odešel do hokejového důchodu, Martins Dzierkals zkouší štěstí ve švédské Skellefteå. Nové působiště si našli také Zdeněk Doležal, Václav Karabáček, Jakub Strnad nebo Adam Raška.

Naopak vyztužit se bronzovému týmu z předminulé sezony podařilo několika zvučnými jmény. Obrana se nově může pyšnit Pavlem Pýchou, z Komety dorazil zkušený Michal Gulaši, z Třince čtyřnásobný extraligový mistr Milan Doudera. Z hostování v Mladé Boleslavi se po roce vrátil David Štich. Do útoku se nejsilnější posilou stal Dominik Simon, forvard s dlouhými zkušenostmi v NHL, který přišel ze Sparty. Ofenzivu dále doplnil Brant Harris, Kanaďan v uplynulých třech sezonách hájící barvy Slovanu Bratislava, Adam Kubík z Kladna, který již pravidelně zapisuje třicet bodů za sezonu nebo liberecký odchovanec Jan Ordoš.

Od sezony 2020/21, kdy Budějovice postoupily do nejvyšší české soutěže, spolu oba týmy mají celkem vyrovnanou bilanci. Z dvanácti zápasů sedmkrát vycházel jako vítěz Hradec, zbylých pět utkání ovládl Motor. Vstup do sezony zatím českobudějovickým vychází, oklepali se z prohry 2:5 proti Spartě z prvního kola a podařilo se jim nejprve zdolat Olomouc 3:1 a poté vybojovat těsné vítězství 1:0 na plzeňském ledě. Z nových akvizic Jihočechů se daří zejména Adamu Kubíkovi, který dvakrát skóroval a jednou přihrál. Nečekaným hrdinou se stal dvaadvacetiletý Mikuláš Hovorka, který v Plzni rozhodl hned po naskočení z trestné lavice.

Sestavy z minulého utkání

Hrachovina – Gulaši, Pýcha, Doudera, Hovorka, Štencel, Kachyňa, Krutil – Simon, Harris, Gulaš – Ordoš, Pech, Kubík – F. Přikryl, Vopelka, Valský – M. Beránek, Toman, Koláček.