Preview k zápasu
čt 4.1.2024 | Tomáš Kalas

Extraligový kolotoč pokračuje. Pod Bílou věž zavítají Karlovy Vary

Po vítězném vstupu do nového roku čeká na hradecké hokejisty další domácí utkání, které bude zároveň v prvním týdnu roku 2024 tím posledním. Soupeřem budou aktuálně deváté Karlovy Vary, které navíc v posledním kole zvítězily 6:1 na ledě Litvínova. Hradečtí hokejisté by navíc rádi změnili trend vzájemných duelů hraných pod Bílou věží, z posledních čtyř utkání vyhrála Energie tři. Duel začíná v pátečních 18:00.

VítJiskra
Odchovanec karlovarského hokeje čichl výrazněji k dospělému hokeji v prvoligovém Sokolově, kde se mu také povedla sezona 2021/22. Od loňského ročníku dostává pravidelný prostor v Energii, navíc podepsal dlouhodobý kontrakt až do roku 2025/26 a klub jej navíc podporuje i ve studiu na vysoké škole. Aktuálně nasbíral 15 kanadských bodů a je mu prorokována budoucnost.

Karlovy Vary bojují o první osmičku, nenachází se ale v optimální formě

Začátek sezony zastihl klub z lázeňského města ve výborné formě. Dokonce byl v sedmém kole prvním celkem, který ukončil Lvům bodovou sérii běžící od začátku základní části. Nadějný start však vystřídal nepovedený návrat po první reprezentační přestávce. Z následujících šesti utkání prohrála Energie rovnou pět, bodovat se jí povedlo jenom v 23. kole s budějovickým Motorem. To tak mělo za následek pád tabulkou, který přibrzdil až prosinec. Přesto není situace na západě Čech až tolik příznivá. Na druhou stranu, v podkrušnohorském derby hraném ve středečním kole nadělili Litvínovu Karlovarští na jeho ledě šest branek a na osmou Kometu ztrácí dva body.

Co se skóre týče, jako jediní v extralize mají energetici vyrovnané skóre, 83 gólů vstřelili, stejný počet ale inkasovali. Navíc nepatří ke střelecky nejaktivnějším celkům. Za 31 duelů vypálili celkem 817krát, což je druhý nejmenší počet v soutěži. Často jsou také přestříleni, na jejich branku šlo dohromady 994 pokusů. Nad tuto cifru se dostal jenom Liberec s Litvínovem. V přesilovkách jsou Západočeši statisticky průměrní, využití je lehce nad 19 procent, tedy devátý nejlepší počin. Energie je také týmem, který strávil nejvíce času v oslabení, dohromady 209 minut a 38 sekund.

Životní sezonu prožívá slovenský útočník Dávid Gríger. Za 31 odehraných utkání nasbíral 29 kanadských bodů a uzavírá první pětku extraligové produktivity. Zatím má tak výborně našlápnuto na překonání kariérního maxima, čímž je 23 branek a osmnáct asistencí ze sezony 2020/21, kterou odehrál v Liberci. Dalším z objevů letošního ročníku je 22letý Vít Jiskra, odchovanec karlovarského hokeje je čtvrtý nejproduktivnější hráč v týmu se sedmi góly a osmi asistencemi. Energie před sezonou investovala do brankoviště a vyplatilo se jí to. Angažováním Dominika Frodla získala v brance velkou jistotu, velký fanoušek fotbalové Slavie je navíc nejvytěžovanějším gólmanem v extralize a drží se na špici statistik. K poslednímu utkání do Litvínova ale neodcestoval a nad startem v Hradci visí otazník.

Praktické informace pro fanoušky

  • Skóruj pro: Již od startu prosince běží osmý ročník projektu Skóruj pro…, díky kterému každý gól Mountfieldu HK pomáhá dětem, které pomoc skutečně potřebují. Získejte gólový puk a podpořte dobrou věc. V prosinci klub pomáhal malému Jonatánkovi, podpora bude pokračovat i v úvodním měsíci roku 2024.
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun ve stánku za pokladnami a ve fanshopu. V nové lednové verzi naleznete představení soupeřů, zajímavý rozhovor s Davidem Šťastným, informace z Kolína od Kryštofa Langa, příběh vedoucího mužstva Ladislava Součka, plakát Aleše Jergla a hromadu dalších zajímavých informací. Zkrátka všechno, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže!

Sestavy z minulého utkání