Akademie ČH
so 29.7.2023 | Jan Brůna

Je to tu super, říká junior Marek Matašovský. Proč zvolil Hradec?

Po špatné sezoně olomoucké juniorky přijal nabídku Hradce a přesunul se na východ Čech. Marek Matašovský už stihl pod Bílou věží první tréninky a také podepsat profesionální smlouvu. Hlavně ale rozšířil řady týmu Martina Vágnera a rád by mezi mladými Lvy navázal na individuálně povedený minulý ročník. Jak se mu líbí město? A proč si ze všech možností vybral právě Mountfield?

Marek Matašovský se po neúspěšné sezoně olomoucké juniorky, která skončila v extralize na posledním místě, přesunul na východ Čech. „Je to tu super, zázemí a podmínky si hodně pochvaluji. Velmi se mi líbí město, výhled na Bílou věž od stadionu. Mám tu všechno, co potřebuji,“ hlásí spokojeně nová posila hradeckých juniorů.

S nimi v pondělí absolvoval úvodní tréninkovou jednotku na ledové ploše. „Bylo to náročnější, s novou výstrojí, kterou už jsem tady dostal. Ale myslím si, že to bylo celkem slušné. Věnovali jsme se základům jako powerskatingu, lehčím cvičením a kondici,“ popisuje první ozkoušení kluziště.

Juniorka Olomouce završila ročník 2022/23 na čtrnáctém místě, i to byl impuls pro hledání nového působiště. „Když bylo jasné, že sestoupíme, komunikoval jsem s kluby, které mi daly nabídku. Abych měl angažmá a nehrál nižší ligu. Od Hradce byla nabídka nejlepší, takže jsem ji přijal,“ vysvětluje bývalý hokejista Tábora.

„Kromě juniorky mohu nastoupit i za chlapy. Popřípadě v Kolíně, kde je to taky vyřízeno.“

Marek Matašovský (o profesionální smlouvě v Hradci)

Ten teď nastoupí v barvách, proti nimž bojoval i ve čtyřech zápasech minulé sezony. Ačkoliv Lvi skončili jen o stupínek před Morou (13.), zrovna proti Hanákům se hodně natrápili a pokořili je až na samém konci v posledním vzájemném utkání. „Netuším, čím to bylo. Asi jsme si na Hradec vždycky věřili. Nejdříve ještě byla šance, že bychom mu mohli šlapat na paty, ale potom už se rozdíl prohloubil a v podstatě se to dohrávalo,“ říká hráč ročníku 2004.

Nováček v hradecké kabině zároveň potvrzuje, že ročník, ve kterém se prakticky po celou dobu bojuje o záchranu, není pro rozvoj hráčů dobrý. „Bylo to nepříjemné. Opravdu to byla těžká sezona – jak fyzicky, tak psychicky,“ dodává devatenáctiletý forvard.

Nyní ho však čekají přípravné duely a poté ostré bitvy v dresu Mountfieldu a bude chtít navázat na svých 38 bodů z posledního ročníku. Navíc stejně jako bratři Benešové nebo Matěj Havlíček má i Marek Matašovský pod Bílou věží podepsán profesionální kontrakt. „Znamená to, že kromě juniorky mohu nastoupit i za chlapy. Popřípadě v Kolíně, kde je to taky vyřízeno,“ hlásí na závěr nadějný útočník, jenž v Olomouci naskočil i do tří mačů za A-tým. Přidá v Hradci další?