Akademie ČH
st 27.3.2024 | Eva Šafranková, Jan Brůna

Kouč juniorů Martin Vágner: Škoda, kluci si play off zasloužili

DHL Extraliga juniorů byla v této sezoně vyrovnaná, své o tom ví i hráči Mountfieldu, kterým vždy chyběl malý krok k postupu do play off. Nejprve rozhodl jediný gól, poté jim vyřazovací boje utekly o bod. Hradec skončil nakonec ve skupině o udržení, kterou poměrně v klidu ovládl. Jak hodnotí nejen napínavý závěr ročníku hlavní trenér nejstarší věkové kategorie Martin Vágner? A co říká na výkony Štěpána Černého a Adama Novotného?

Pane trenére, jak byste zhodnotil poslední zápas proti Olomouci? Vám v podstatě o nic nešlo, ale Olomouc hrála o setrvání v juniorské extralize.
Pro nás to byl zápas jako každý jiný. Vždycky jdeme do zápasu s tím, že chceme vyhrát, a to platilo i tentokrát. Velkou jeho část se nám to úplně nedařilo, i když jsme šance měli, ale nedokázali jsme se prosadit. Nakonec jsme srovnali v poslední minutě. Nájezdy jsou loterie – vyhraje buď jeden, nebo druhý. Záleží, jak to sedne brankářům a střelcům. A tam jsme byli šťastnější my.

Bylo obtížné tým motivovat, nebo k tomu přistupoval stejně zodpovědně jako celou sezonu?
Řekli jsme si hodnoty sportu, abychom je dodrželi, pořád hráli a chtěli vyhrávat. Myslím si, že kluci chtěli v posledních dvou zápasech sami zvítězit, nemuseli jsme je přesvědčovat. V Českých Budějovicích se nám to nepovedlo, ale pak to vyšlo aspoň doma.

Do skupiny o udržení jste vstupovali s poměrně velkým bodovým náskokem, který se ale zmenšil. Není škoda, že jste nezvládli rozhodnout dřív?
Souhlasím, pro nás to byly nervy od prvního zápasu v sezoně až skoro do posledního. Měli jsme bodový náskok a možná přišlo lehké podcenění, že stačí jednou vyhrát a už to máme hotové. Většinou když si tohle člověk říká, tak udělat poslední krok je velmi těžké. Zbytečně jsme prohráli dva zápasy s Přerovem a dostali se do lehkého tlaku, ale jsem rád, že jsme to zvládli a nerozhodovalo úplně poslední kolo.

Přerov potřeboval hrát naplno, aby se zachránil. Překvapil vás v něčem?
Musím mu dát kredit za to, že předváděl velmi obětavé výkony. Bylo vidět, že jde na krev každé střídání a jde si jasně za záchranou. My jsme ho nedokázali úplně přetlačit. Když proti nám někdo hrál v průběhu sezony nepříjemný hokej, většinou se nám to nepovedlo. Na druhou stranu týmy, které hrály stejný hokej, tak jsme byli úspěšní my. Přerov jako soupeř nám nevyhovoval už v části o postup do play off. Měli jsme s ním měli problémy, je to urputný tým, který nedal metr ledu zadarmo.

Sezona byla celkově trochu smolná, k postupu do play off pokaždé chybělo málo…
Je to zklamání, protože v obou momentech jsme sahali po play off. V prvním to bylo o gól a ve druhém o bod. Vždycky bylo na týmu vidět, že je trochu s hlavami dole, když se nám zase nepovedlo postoupit a zahrát si play off. Myslím si, že si to parta zasloužila a je to škoda. Na druhou stranu všechno zlé, může být k něčemu dobré. Určitě to je pro všechny poučení do další práce.

I když byl tým silný, každý zápas byl nevyzpytatelný. Projevila se velká konkurence?
Pokaždé když byl zlomový moment, tak jsme to nedokázali úplně převážit na naši stranu. Lekli jsme se toho a potom hráli jinak. Nedokázali jsme to dotáhnout tam, kam jsme si přáli. Bylo to vyrovnané a urputné až do konce.

V posledních letech hradecké juniorce na rozdíl od dorostu play off uniká. Může to být také další motivace?
Trenéři i hráči si chtějí zahrát play off a nikdo nechce být úplně ve stresu až do poslední chvíle. Je to velké poučení a motivace do další sezony.

Potěšily vás individuální výkony obránce Štěpána Černého nebo útočníka Adama Novotného, kterého to vyneslo až do A-týmu?
Já to beru rád jako týmový sport, takže se nechci bavit o individualitách. Ale samozřejmě jako trenérovi mládeže vám dělá radost a zahřeje vás, když máte kluky v reprezentaci nebo se někteří svěřenci dokážou dostat do A-týmu a být konkurenceschopní.

V týmu byli také overage hráči, kteří byli platní hlavně směrem dopředu…
Jednoznačně, bylo to i tak postavené, že by měli odtáhnout sezonu. Mají velký podíl na tom, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Teď jich je pět, každý z nich odvedl velký kus práce.

Mezi ně patří i bratři Benešovi, pro které to byla poslední sezony za juniory. Nezamýšlel jste se nad tím, že byste se s nimi chtěli rozloučit právě s play off?
My jsme se s nimi o tom bavili už v první části, celá parta si zasloužila play off. Navíc kluci Benešovi ho v juniorech nezažili, nejdřív byl covid a vloni se to nepovedlo. Přáli jsme si to všichni i pro ně, abychom si ho zahráli.

Chtěl byste z pozice hlavního trenéra juniorů někomu poděkovat?
Práci jsme si dělili, takže bych chtěl poděkovat všem. Od pana Zákravského přes Míru Řeháka, Lukáše Krále a trenéry gólmanů, kteří s námi byli neustále na ledě. A samozřejmě celému týmu, všem klukům za to, co v sezoně odvedli. Pro všechny by to měla být motivace do dalších let. Hnát se pořád za zlepšením a chtít si zahrát play off.