Preview k zápasu
so 20.1.2024 | Jan Hirsch

Lvi chtějí prodloužit bodovou sérii! V neděli vyrazí do Plzně

Vstup do roku 2024 se hradeckým hokejistům příliš nevydařil, ale aktuálně se tým pomalu zvedá – bodoval třikrát v řadě, ve všech třech případech dokázal dotáhnout nelichotivý výsledek. Nyní budou chtít hokejisté Mountfieldu opět uspět, a to na ledě Plzně, tedy svého tabulkově nejbližšího soupeře. Západočeši mají v poslední době celkem formu, v lednu zatím padli pouze s Olomoucí a Brnem. Na ledě LOGSPEED CZ Arény se oba budoucí soci už v tomto ročníku utkali, tři body brali Indiáni za těsnou výhru 3:2. Jak to bude tentokrát se dozvíme v neděli, zápas začíná v 16:30.

„Potřebujeme pro fanoušky vyhrávat.“

#8 Oliver Okuliar (o podpoře fanoušků)

Na vítězství ani počtvrté v řadě svěřenci Tomáše Martince nedosáhli, přesto se však dají na duelu se Spartou najít pozitiva. Mountfield bodoval potřetí v řadě. Lvi navíc lídra přestříleli, především díky Oliveru Okuliarovi se jim navíc podařilo dotáhnout dvougólové manko. „Bod bereme, musíme si ze zápasu brát hlavně ty dobré věci. Před třetí třetinou jsme si řekli, že nesmíme nic vzdát a že je potřeba hrát na plno. Věděli jsme, že nám tam něco musí spadnout,“ hlásí slovenský útočník, který ve třetí dvacetiminutovce dvakrát využil přesilovku. „Nejprve se mi přesně na hůl trefil Gio (Estephan), u druhého gólu se puk odrazil přímo ke mně po střele Jérémieho (Blaina) a já jsem jen uklízel do branky,“ komentuje nadějný forvard své dva kousky.

Byly to pro něj první trefy po osmizápasovém půstu, a navíc se díky nim vrátil na vrchol střelecké tabulky soutěže, s celkovými 18 brankami se o něj dělí s Jakubem Rychlovským. „Já se nepovažuju za střelce, jsem hráč, který pracuje pro tým. Posledních pár zápasů jsem nedělal všechny věci správně, ale když začnu makat mimo led i na něm na sto procent, tak ty šance přijdou,“ má jasno trenčínský rodák. „Často nám chybí nějaký šťastný gól, který by nás dostal do hry. Doufám, že se to začne odrážet i správným směrem, protože se na gól nadřeme a je pak velmi frustrující, když dostaneme z nějakého protiútoku. Oba dva góly, které jsme dostali byly v podstatě vlastňáky, takže jsem rád, že ve třetí třetině jsme se nevzdali a dokázali vyrovnat. My ale potřebujeme pro fanoušky vyhrávat,“ rozpovídal se o nešťastných momentech pátečního duelu.

Hradec aktuální neprožívá úplně povedené období, ale postupně se zvedá. A k tomu potřebuje i výraznou podporu fanoušků. Ta byla cítit zejména ve třetí třetině proti Spartě. Kotel navíc zdobil po celý zápas nápis – Bojujte za Hradec. „Musím fanouškům poděkovat. Sice se říká, že to na stadionu prořídlo, ale já si myslím, že jsou stále věrní a jsou super a my se snažíme odměnit se jim vítězstvím. Oni nás v podstatě platí, takže mají právo se vyjádřit. My musíme dát do hry srdce a povzbuzovat se, pak nás fanoušci odmění, tak jako proti naposled, když nám zatleskali i přesto, že jsme pohráli,“ cení si příznivců Oliver Okuliar před dalším důležitým soubojem na ledě plzeňské Škodovky.

JakubLev
Toto jméno všichni hradečtí příznivci znají. Forvard s titulem železného muže extraligy pod Bílou věží strávil 4 sezony. Pak se však rozhodl pro návrat do mateřského klubu, tedy Plzně, kde zatím patří k oporám a je s deseti góly děleným nejlepším střelcem týmu.

Indiáni se trápí v přesilovkách

Indiánům nevyšel především úplný začátek ročníku, kde mezi druhým a osmým kolem nasbírali šest proher v řadě. Naopak žádnou výraznější výherní šnůru nedokázali Západočeši vytvořit, nejdelší jsou tři vítězství za sebou z konce října. Nadále jsou tak ve spodních patrech tabulky, momentálně na deváté příčce. Leden však otevřeli dvěma vysokými domácími výhrami, nejprve 8:0 s Olomoucí, pak 7:2 s posledním Kladnem. Hanáci pak tento debakl soupeři vrátili, když uštědřili porážku 3:7. V posledních čtyřech utkáních se Škodovce dařilo, vyhrála proti Vítkovicím (2:1), Budějovicím (4:3) a naposledy Mladé Boleslavi (2:1sn), podlehla pouze Brnu (2:3).

Velkým trápením jsou pro celek založený roku 1929 přesilové hry. Využili jen 17,04 % početních výhod, hůř na tom je už jen Olomouc. Ani oslabení nejsou pro svěřence Petra Kořínka oblíbenou herní situací, 77,24 % ubráněných nevýhod je řadí na desátou pozici, navíc jsou se 428 minutami čtvrtým nejtrestanějším týmem ligy. O něco raději hrají mistři ročníku 2012/13 na domácím ledě, z 20 klání na plzeňském území brali deset výher a deset porážek, naopak ze 16 duelů na hřištích soupeřů zvítězili pouze dvakrát za tři body.

Skvělý ročník zažívá zadák, který oblékal i hradecký dres. Petr Zámorský má na kontě 8 gólů a 20 asistencí, je nejproduktivnějším hráčem svého týmu a druhým v tabulce bodování obránců. Navíc je nejvytěžovanějším hráčem nejen západočeského klubu, ale celé soutěže, průměrně stráví na ledě 24 minut za zápas a celkově už ve hře odbruslil 865 minut a 29 sekund. O pozici nejlepšího střelce se v pivním městě dělí tři hráči: Aleksi Rekonen (10+11), Jakub Lev (10+10) a Ondřej Matýs (10+4). Prostřední jmenovaný se navíc může pyšnit druhým největším počtem vyhraných vhazování ligy, na buly obstál už 437krát. Jistotu má Škodovka i v brankovišti, Dominik Pavlát je s 93% úspěšností zásahů nejúspěšnějším gólmanem, záda mu kryje Samuel Hlavaj, který zastavil 90,63 % procent střel.

Sestavy z minulého utkání

Pavlát – Malák, Zámorský, Laakso, Kvasnička, Skok, Piskáček – Pour, Lev, Hrabík – Söderlund, Indrák, Matýs – Schleiss, Mertl, Šiler – Jansa, Soukup.