Tiskové zprávy
pá 16.6.2023 | Daniel Krátký | Foto: IIHF

Po bronzu z MS do Hradce! Obranu vyztuží Ralfs Freibergs

Pod Bílou věží měli hokejisté z Lotyšska vždy kvalitní pověst a fanoušci na ně rádi vzpomínají. Jak Andris Džerinš, tak také Oskars Cibulskis či Maris Bičevskis odvedli pro Mountfield HK mnoho kvalitní práce. Nyní na jejich angažmá na východě Čech naváže jeden z jejich krajanů. Do Hradce Králové totiž přichází bronzový medailista z MS Ralfs Freibergs.

Dvaatřicetiletý obránce prošel zajímavou hokejovou cestou, když v juniorském věku zamířil z rodné země do zámoří. Ve Spojených státech si nakonec vybojoval stipendium a angažmá v NCAA, po dvě sezony totiž nastupoval za Bowling Green State University v Ohiu. Následně jej kariéra přes angažmá v Dinamu Riga, tehdy hrající KHL, zavála do Česka, kde působil v barvách Zlína, Komety, Třince a naposledy Litvínova.

Ralfs Freibergs na sebe v poslední době upozornil na světovém šampionátu v Rize a Tampere, kde pomohl svému Lotyšsku k zisku historických bronzových medailí. Nyní přidá účastník sedmi MS a dvou olympiád další angažmá v Česku, stává se totiž novou posilou Mountfieldu HK. „Vzhledem k velmi dobrým zkušenostem s lotyšskými hokejisty jsme v poslední době sledovali obránce lotyšské reprezentace. S Ralfsem jsme jednali už před dvěma lety, tehdy se během sezony rozhodl pro finančně zajímavější nabídku z Třince. Když se však naskytla možnost jeho působení v Hradci po skončení letošního MS, velmi rychle jsme se domluvili na roční spolupráci s možnou opcí,“ popisuje jednání s bronzovým medailistou z MS generální manažer Aleš Kmoníček.

A co od zkušeného obránce očekává hlavní kouč Tomáš Martinec? „Ralfs je zkušený, obousměrný obránce, kterého jsme dlouhodobě sledovali. Věříme, že dobře zapadne do našeho herního systému, a ještě více zkvalitní naše obranné řady,“ líčí hlavní lodivod Východočechů.

Profil Ralfse Freibergse

Ralfs Freibergs se narodil 17. května 1991 v lotyšské Rize, kde v týmu Prizma Riga prošel mládežnickými kategoriemi, v juniorském věku si zahrál také za Dinamo Riga v běloruské lize. Odtud se přesunul do zámoří, kde si vyzkoušel dvě nejvyšší mládežnické soutěže, ze kterých hráči míří na univerzity – NAHL a USHL. Tou dobou už byl 181 centimetrů vysoký obránce členem lotyšského mládežnického národního mužstva.

Po sezoně v dresu Lincoln Stars získal Ralfs Freibergs stipendium na Bowling Green State Univerzity v Ohiu, vyzkoušel si tak univerzitní NCAA, kde během dvou sezon odehrál 46 utkání, odskočil si také na olympiádu do Ruska, kde reprezentoval lotyšský tým, ten dokonce trápil ve čtvrtfinále favorizovanou Kanadu se Sidneym Crosbym a dalšími hvězdami NHL, avšak nakonec i tak padl 1:2.

Po dalších dvou ročnících za mořem se Ralfs Freibergs vrátil do rodné Rigy, kde si zahrál KHL v barvách tamního Dinama. Odtud se však v roce 2017 přesunul do Česka, kde se stal oporou Zlína. V dresu Beranů strávil produktivní obránce tři sezony, během kterých pokaždé získal více než dvacet kanadských bodů. Následně se přes Kometu dostal do Třince, kde prožil v roce 2021 doposud nejlepší play-off v kariéře, které zakončil titulem s Oceláři.

Ročník 2021/22 Ralfs Freibergs zahájil opět doma v KHL, kde oblékal dres Dinama Riga, už během sezony se však přesunul do Německa, kde hájil barvy Iserlohn Roosters. A také si zahrál na své druhé olympiádě v kariéře, a to v Číně. Poté se však vrátil do Česka, konkrétně do Litvínova. Po skončení klubové sezony v květnu pomohl Lotyšsku k historickému úspěchu na mistrovství světa, hokejisté z pobaltské země si totiž došli pro třetí místo. A bronzový medailista Ralfs Freibergs nyní mění angažmá, stěhuje se do Hradce Králové, kde podepsal roční smlouvu s opcí.

Statistiky Ralfse Freibergse