Preview k zápasu
čt 21.9.2023 | Dominik Jarka

Po týdnu zpět do akce! Lvi vyzvou obměněnou Boleslav

Hradečtí se po dvou úvodních výhrách připravují na svoji třetí zkoušku a v případě výhry mohou klidně jít na první místo Tipsport extraligy! Svěřenci Tomáše Martince to ale nebudou mít vůbec lehké, do hradecké ČPP Arény přijede neoblíbený soupeř z Mladé Boleslavi. Z posledních osmi vzájemných utkání zvítězili Lvi pouze jedinkrát a poslední výhra se datuje téměř rok zpátky. Střetnutí s výrazně obměněným kádrem Bruslařů začne v hradecké ČPP Aréně v pátek od 18:00.

JuhamattiAaltonen
Finský mazák naskakuje s Bruslaři již do své 22. sezony v profesionálním hokeji. Pyšnit se může třemi tituly finské ligy s Kärpätem, bronzovou medailí z olympijských her či zlatem z mistrovství světa. Bruslařský klub se stal jeho 10. působištěm v kariéře.

Po neúspěchu velký otřes kádru

Poslední sezona se Bruslařům vůbec nepovedla, když základní část skončili na desátém místě a v předkole play-off vypadli s Kometou 1:3 na zápasy. Očekávaně se tak řízlo do kádru a před novým ročníkem téměř nezůstal kámen na kameni. Celkově opustilo mužstvo hned 12 hráčů. Po pěti strávených sezonách v dresu bruslařského klubu se rozloučil s týmem slovinský brankář Gašper Krošelj. Obranné řady už nebude zastávat duo Pavla Pýchy a Davida Šticha, které posílilo České Budějovice. Do brněnské Komety se zase přesunul finský bek Alex Lintuniemi. Bouře odchodů se prohnala i ofenzivními řadami. Kelly Klíma obratem přes Hradec zamířil na další hostování do Liberce, zatímco autor 77 mladoboleslavských branek David Šťastný uplatní své zkušenosti pod Bílou věží. Forvard Daniel Přibyl se po půlročním hostování vrátil zpátky do pražské Sparty, tam ho následoval i desetigólový Ondřej Najman. Budoucnost v klubu si nenašli ani útočníci Maris Bičevskis, Martin Beránek, Mário Lunter nebo Matyáš Kantner, kteří tak pokračují v kariéře na jiných adresách.

Sportovní ředitel Martin Ševc se činil na přestupovém trhu i v rámci přivádění posil. Největší přestupovou bombou je bezpochyby příchod 38letého finského forvarda Juhamatti Aaltonena, který se pyšní zlatem z mistrovství světa nebo třemi finskými tituly. Brankoviště zase posílil bývalý hradecký gólman Jan Růžička, který bude nejspíše dělat dvojku bývalému ex-Hradečákovi Filipu Novotnému. Ze Skandinávie do Mladé Boleslavi se vydala také trojice Pavol Skalický, Matti Järvinen a Filip Pyrochta. Z tuzemské soutěže sáhli Mladoboleslavští pouze po dvou hráčích, konkrétně se jedná o mladého obránce Liberce Jana Štibingra a ověřeného forvarda Plzně Filipa Suchého. Osmičlenný seznam příchodů podtrhl produktivní americký bek Zachary Osburn, jenž úspěšně působil minulou sezonu ve slovenských Michalovcích.

Východočechům se proti Bruslařům v poslední době vůbec nedaří, z posledních 8 vzájemných utkání odcházeli Lvi jako vítězové pouze jednou. Diváci ovšem mohou očekávat velmi vyrovnaný zápas, z posledních 10 vzájemných duelů dělila týmy jediná branka v osmi případech a hned šestkrát se šlo do prodloužení. Hradečtí si budou muset dát velký pozor především na šikovnou zimní akvizici Tima Söderlunda, jenž se trefil v obou svých střetnutích se Lvy. Bruslaři ale nezažívají ideální start do Tipsport extraligy, když po prohrách 3:4 s Libercem a 2:4 s Vítkovicemi zůstávají jedním ze tří týmů extraligy bez získaného bodu. V obou zápasech ale bodoval finský Juhamatti Aaltonen, v Hradci se tak bude snažit ukořistit také svou první extraligovou výhru.

Sestavy z minulého utkání