Preview k zápasu
čt 5.10.2023 | Tomáš Kalas

Poprvé proti Smolimu. Hradec zajíždí na kladenský led

Po divokém finiši prvního extraligového měsíce přišlo pár dní volna, šestého říjnového dne se ale Hradečtí znovu vydají na cesty. Nečeká je nijak zvlášť dlouhý přesun, od pátečních 18:00 se totiž postaví průběžně poslednímu Kladnu. Zdánlivě běžně jevící se duel ale bude mít speciální nádech. Ve středu byl totiž oznámen přestup Radka Smoleňáka právě k Rytířům. Dlouholetý kapitán Mountfieldu se totiž po 12 letech vrátil do mateřského klubu.

„Máme spolu dobrý vztah, takže si myslím, že nějaký trashtalk mezi námi úplně probíhat nebude.“

#46 Evan Jasper (o Radku Smoleňákovi v pozici soupeře)

Do druhého extraligového měsíce nevkročili Lvi ideálně. Proti Karlovým Varům sice na začátku třetí třetiny vedli, posléze ale padli 2:4. Na dělbě bodů tak nezměnila nic ani premiérová trefa Evana Jaspera v hradeckém dresu. „Bylo to super, prosadit se poprvé v hradeckém dresu, navíc na domácím ledě. Dostal jsem k tomu i puk, tak si ho někde doma vystavím,“ říká kanadský forvard. „Do extraligy jsem naskočil po zranění v přípravě a trochu jsem v prvních zápasech bojoval s tím, že jsem dlouho nebyl na ledě. Tvrdou prací jsem se do toho ale dostal a gól byl pro mě takovou odměnou,“ hlásí rodák z Ontaria.

Ztráta rovnou tří bodů a první prohra v základní hrací době jej ale mrzela. „Myslím si, že jsme ten duel mohli – a asi i měli – dotáhnout do vítězného konce. Zvlášť když jsme na začátku třetí třetiny vedli,“ naráží Jasper na gól Radka Pilaře z konce 42. minuty. Hradec tak po sedmi zápasech uzavírá první šestku a v pátek jej čeká duel na ledě průběžně posledního týmu tabulky. Start Jaromíra Jágra je sice nepravděpodobný, pro „Jazzyho“ by to ale byla skvělá zkušenost. „Byl by to super zážitek, kdyby nastoupil Jaromír Jágr a mohli jsme hrát proti němu přímo na ledě,“ neskrývá nic 31letý forvard.

Kladno však není jenom o Jágrovi, na střídačku se nedávno postavil další odchovanec Jakub Voráček, vrátil se i útočník Michael Frolík, stejně jako dlouholetý kapitán Lvů, Radek Smoleňák. „Nijak zvlášť nad tím neuvažujeme, přistupujeme k tomu jako ke každému jinému utkání a chceme získat tři body,“ říká rezolutně na otázku, zda je to v kabině téma, předsezonní posila Mountfieldu. Speciálně „Smoli“ je navíc známý svými průpovídkami a nepříjemným stylem komunikace, který není pro každého hokejistu. „Máme spolu dobrý vztah, takže si myslím, že nějaký trashtalk mezi námi úplně probíhat nebude. Stoprocentně si na ledě ale něco řekneme,“ uzavírá s úsměvem Jasper.

RadekSmoleňák
Pro hokejovou veřejnost je to stále čerstvá zpráva a hradečtí fanoušci tomu nechtěli zprvu uvěřit. Smoleňák pod Bílou věží strávil dlouhých šest let a vypracoval se v jednu ze stěžejních postav celé organizace. Kvůli zranění ale přišel o své stálé místo v sestavě a letos nastoupil jenom do jednoho extraligového duelu. Po vzájemné dohodě se po 12 letech vrátil do mateřského Kladna.

Trápení na začátku sezony, Kladno čeká na první tříbodovou výhru

Od opětovného návratu Středočechů do extraligy museli svoji příslušnost Rytíři zachraňovat vždy až v baráži. Při dvou účastech v této fázi se více nadřeli s Jihlavou dva roky zpět, přesto po vítězné sérii 4:1 v nejvyšší soutěži pokračovali. A pokračují v ní i nadále, neboť úřadujícího prvoligového mistra ze Zlína přejeli 4:0 na zápasy. Pro aktuální sezonu nechtěli rozhodně Kladenští hrát ve spodních patrech, leč se museli vypořádat s několika bolestivými odchody. Tím největším byl odchod 38 kanadských bodů v podobě Adama Kubíka do Motoru, do Plzně se po třech sezonách vrátil pak Miroslav Indrák. Opačným směrem se vrátil Michael Frolík, u Poldovky zakotvil i hokejový cestovatel Richard Jarůšek.

Rytíři sází na dravé mládí ve spojeni s velkou zkušeností. Přestože situace v kladenské mládeži není nijak ideální, neboť jak dorostenci, tak junioři jsou ve svých soutěžích na posledním místě a dohromady získali jeden bod, s obsazením nejproduktivnějšího hráče týmu mohou být západně od Prahy spokojeni. Odchovanec Jiří Ticháček nastřílel tři branky, na další dvě přihrál a má o jeden kanadský bod více než druhý nejproduktivnější hráč Jaromír Pytlík, jenž se blýskl hattrickem na ledě Plzně. Svoje si řekne ve svých 40 letech i Tomáš Plekanec. Kromě bilance 1+2 je nejvytěžovanějším hráčem celku a hráčem s nejvyšším počtem vyhraných vhazování, přesně pak 113.

Zatímco loni mělo Kladno poměrně solidní start do extraligy, letos to je o poznání horší. Hokejová bašta stále čeká na první tříbodovou výhru, zatím získala dohromady jenom čtyři body. Prvotní zisk slavila ve třetím kole na ledě Vítkovic, kde vyhrála 3:2 v nájezdech, zbylé body pak získala v Plzni. V bláznivém duelu Rytíře nesložilo ani srovnání Plzně v poslední minutě, a i díky již zmíněnému Pytlíkově hattricku vyhráli 5:4. Ve zbylých kolech body modrobílí nebrali, doma mají navíc hrozivou bilanci s nula získanými body a skóre 3:14.

Sestavy z minulého utkání

Brízgala – Dotchin, Hejda, Ticháček, Martenet, Slováček, Veber – Tralmaks, Plekanec, Melka – Jarůšek, Klepiš, Kusý – Bláha, Pytlík, Strnad – Procházka, Babka, Beran.